Ανοιχτό είναι το θέμα της χρηματοδότησης της τηλεθέρμανσης Κρόκου και Δρεπάνου, καθώς γίνονται προσπάθειες για την εξεύρεση των χρημάτων, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχουν διασφαλιστεί.
Αυτό προκύπτει τουλάχιστον από τη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης, η οποία έγινε μετά από αίτημα του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Λάζαρου Μαλούτα, ο οποίος ζήτησε επίσημη ενημέρωση για την πορεία του έργου της τηλεθέρμανσης των δύο μεγάλων πληθυσμιακά οικισμών. Η επέκταση της τηλεθέρμανσης σε Κρόκο και Δρέπανο, προϋπολογίζεται ότι θα κοστίσει περίπου 25 εκ. ευρώ. Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, Γιώργος Πεκρίδης, ενημερώνοντας το σώμα, υποστήριξε ότι «δεν θεωρούμε ότι θα υπάρξει πρόβλημα χρηματοδότησης της τηλεθέρμανσης κρόκου και Δρεπάνου». Είπε ότι το έργο χρηματοδοτείται κατά 50% από το ΕΣΠΑ και κατά 50% από ίδια συμμετοχή, προσθέτοντας ότι «όταν υπάρξει πρόσκληση ενδιαφέροντος θα υποβάλλουμε την πρότασή μας για ένταξη στο ΕΣΠΑ». Για την ίδια συμμετοχή, είπε ότι «στόχευσή μας είναι η δανειοδότηση», η οποία θα γίνει «ή από κάποια Τράπεζα ή από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ή από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων». Να σημειωθεί ότι η βασική στόχευση ΔΕΥΑΚ και δήμου είναι η δανειοδότηση να γίνει από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, καθώς οι όροι είναι ευνοϊκότεροι σε σχέση με τις Τράπεζες. Επιπροσθέτως, λόγω κρίσης οι Τράπεζες ουσιαστικά έχουν κλείσει τις κάνουλες και δεν χορηγούν δάνεια, ενώ η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων χρηματοδοτεί μόνο μεγάλα έργα, ενώ το συγκεκριμένο είναι μικρό, οπότε θεωρείται μάλλον αδύνατη η χορήγηση του δανείου. Δυστυχώς όμως στα χρόνια του μνημονίου, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, σταμάτησε τη χορήγηση δανείων στις ΔΕΥΑ. Είναι κι’ αυτό μία από τις πολλές μνημονιακές δεσμεύσεις και ένα από τα πολλά προαπαιτούμενα. Άλλωστε, ο Γ. Πεκρίδης, παραδέχτηκε πως «όταν υπογράφτηκε η αρχική σύμβαση ήταν εξασφαλισμένη και δεδομένη η δανειοδότηση από το ΤΠΔ, μετά τα πράγματα άλλαξαν. Οι ΔΕΥΑ εξαιρούνται πλέον από τη δανειοδότηση». Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, σημείωσε ότι «ως εταιρία, ως δημοτική Αρχή και ως Ένωση των ΔΕΥΑ, προσπαθούμε με πολιτικές παρεμβάσεις να αρθεί η συγκεκριμένη απαγόρευση και να βρούμε τα ίδια κεφάλαια, ώστε να δρομολογήσουμε το έργο της τηλεθέρμανσης σε κρόκο και Δρέπανο». Είπε επίσης ότι κατέβηκε στην Αθήνα μαζί με τον δήμαρχο και είχαν επαφές με τους επικεφαλής του ΤΠΔ και Τραπεζών, με στόχο να “ξεκλειδώσει” η χρηματοδότηση.
Την δυσκολία εξεύρεσης χρηματοδότησης επισήμανε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, ο οποίος ζήτησε να έρθει για ενημέρωση το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο. Ο Λάζαρος Μαλούτας υπογράμμισε ότι «τα έργα των τηλεθερμάνσεων έχουν ιδιαιτερότητες, κι’ αυτό γιατί: πρώτον, δεν χρηματοδοτούνται από κοινοτικούς πόρους, παρά μόνο μέχρι το ένα τρίτο. Δεύτερον, οι πόροι του ΕΣΠΑ στη σημερινή δύσκολη συγκυρία είναι περιορισμένοι. Τρίτον, το τραπεζικό σύστημα έχει δεμένα τα χέρια. Τέταρτον, οι πόροι της ΔΕΥΑΚ απομειώνονται γιατί οι οφειλές των δημοτών έχουν εκτιναχτεί τον τελευταίο χρόνο. Απαιτούνται λοιπόν ίδια κεφάλαια και δανεισμός, αλλά όλα τα παραπάνω δημιουργούν ένα πολύ αρνητικό πλαίσιο για την εξέλιξη του έργου».
Πάντως, να σημειωθεί ότι δεδομένων των δυσκολιών, η ΔΕΥΑΚ υποστηρίζει ότι εφόσον εξασφαλιστεί χρηματοδότηση, σε 6 μήνες ολοκληρώνονται οι μελέτες και η αδειοδότηση, είναι εφικτή η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ και η έναρξη της κατασκευής στα τέλη του 2017 ή στις αρχές 2018. Στο μεταξύ, θα πρέπει να έχουν επιλυθεί κάποια προβλήματα με τη χωροθέτηση των αντλιοστασίων σε Κρόκο και Δρέπανο.