Ασταμάτητα κινούνταν τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ τις μέρες των Χριστουγέννων, όχι μόνο για έκτακτα περιστατικά, αλλά κυρίως για δευτερογενείς μεταφορές στα νοσοκομεία. Και βεβαίως, αυτή η αυξημένη κίνηση, εξυπηρετήθηκε με το λιγοστό προσωπικό του ΕΚΑΒ Δυτικής Μακεδονίας, στο οποίο ως γνωστόν η έλλειψη προσωπικού είναι πολύ μεγάλη.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Δυτικής Μακεδονίας, Θωμά Σαραφίδη, «την περίοδο των Χριστουγέννων αυξήθηκε κατά περίπου 20% η δευτερογενής μεταφορά ασθενών στα νοσοκομεία Κοζάνης και Πτολεμαΐδας, ενώ οι κλήσεις για επείγοντα περιστατικά κινήθηκαν στα συνήθη επίπεδα». Όπως μας εξηγεί, η μεταφορά αφορούσε κυρίως ηλικιωμένους, καθώς, «υπάρχει η συνήθεια ετών», σύμφωνα με την οποία, «οι περισσότεροι συνηθίζουν δύο τρεις ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα να πηγαίνουν τους ηλικιωμένους που έχουν στο σπίτι για έναν έλεγχο στο νοσοκομείο, προκειμένου να είναι ασφαλείς ότι δεν θα πάθουν τίποτα μέσα στις γιορτές. Αφού κάθονται δύο – τρεις ημέρες στο νοσοκομείο και κάνουν τις εξετάσεις τους, παραμονές Χριστουγέννων φεύγουν για το σπίτι». Όλη αυτή η μεγάλη κίνηση που παρατηρείται την περίοδο αυτή, σύμφωνα με τον Θ. Σαραφίδη, σε μεγάλο βαθμό εξυπηρετείται από το ΕΚΑΒ. Δηλαδή όλοι οι ηλικιωμένοι με κινητικά ή άλλα προβλήματα, μεταφέρονται από το νοσοκομείο στο σπίτι ή από το σπίτι στο νοσοκομείο με ασθενοφόρα.
Μια άλλη αιτία που αυξάνει τη δουλειά του ΕΚΑΒ έχει σχέση με τις ελλείψεις στα νοσοκομεία, οπότε για μία μαγνητική ή ακόμη και για μια κολονοσκόπηση οι ασθενείς μεταφέρονται σε ιδιωτικά εργαστήρια και ιατρεία. Το αξιοσημείωτο είναι ότι η εξυπηρέτηση όλων αυτών των περιστατικών γίνεται από ένα «αποψιλωμένο» σε προσωπικό ΕΚΑΒ Δυτικής Μακεδονίας. Είναι ενδεικτικό ότι λόγω έλλειψης προσωπικού πληρωμάτων, δεν αξιοποιείται ολόκληρος ο στόλος των ασθενοφόρων, ο οποίος είναι αδύνατον να στελεχωθεί. Έτσι, με τα υπάρχοντα πληρώματα, τα ασθενοφόρα που δύνανται να κινούνται ημερησίως είναι 3 στην Κοζάνη, από 2 στη Φλώρινα και στα Γρεβενά και από 1 στην Πτολεμαΐδα και στην Καστοριά.
Τέλος, να σημειωθεί ότι αυξημένη κατά περίπου 30% ήταν η κίνηση των ασθενών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των νοσοκομείων τις παραμονές και τις μέρες των Χριστουγέννων. Το αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι σύμφωνα και με τους ίδιους τους γιατρούς, αυτή η μεγάλη επισκεψιμότητα στα ΤΕΠ, είναι περισσότερο «ψυχολογική». Ίσως ορισμένοι με αφορμή κάποιο σύμπτωμα, θεωρούν ότι μπορεί να έχουν κάτι σοβαρό, οπότε επειδή ακριβώς είναι γιορτές, τρέχουν στα επείγοντα για κάθε ενδεχόμενο.