Για την περίπτωση εξαπάτησης μέσω ηλεκτρονικού ψαρέματος, το γνωστό και ως «fishing», ενημέρωσε σήμερα η Αστυνομική Διεύθυνση Κοζάνης, δίνοντας σημαντικές πληροφορίες για την αποφυγή δυσάρεστων υποκλοπών χρημάτων σε συμπολίτες μας.
Το 2021 καταγράφηκαν 10 τέτοιες περιπτώσεις στην Π.Ε. Κοζάνης, ενώ το πρώτο 20ημερο του 2022 ήδη έχουμε φτάσει στις 5, με το φαινόμενο να έχει αυξηθεί στην περίοδο της πανδημίας λόγω και της πολύ μεγάλης έκτασης που έχουν πάρει οι ηλεκτρονικές αγορές.
Η καλή ενημέρωση και η απόκτηση εμπειρίας στη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων αποτελεί τη μεγάλη προστασία των πολιτών απέναντι σε τέτοια φαινόμενα, τα οποία παρουσιάζονται είτε ηλεκτρονικά είτε τηλεφωνικά.
«Η συγκεκριμένη μέθοδος δεν έχει τοπικά όρια. Είναι πανελλαδικό και παγκόσμιο φαινόμενο», σημείωσε η Αστυνόμος Β’, Μαρία Παντελή.
Για τις μεθόδους που ακολουθούν οι δράστες μίλησε ο Διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας Κοζάνης, Αστυνομικός Υποδιευθυντής, Παντελής Ουσταγιαννίδης, ο οποίος έκανε λόγο για μία προσπάθεια του δράστη να υποκλέψει τους κωδικούς της τράπεζας.
Αυτό γίνεται με το συνηθισμένο τρόπο του e-mail ή sms που λέει πως έχει πρόβλημα στον κωδικό ή στο λογαριασμό. Ένας απατηλός σύνδεσμος οδηγεί σε ένα περιβάλλον σελίδας που είναι πανομοιότυπη της Τράπεζας αλλά ανήκει σε χάκερ.
Αν δώσει κάποιους τους κωδικούς ο δράστης αποκτά πρόσβαση. Και στην τηλεφωνική επαφή γίνεται το ίδιο και με αρκετή πειθώ καταφέρνει να υποκλέπτει τους κωδικούς και το extra pin αποκτώντας πρόσβαση στο λογαριασμό του θύματος.
Για να είναι επιτυχημένη μια τέτοια ενέργεια, κάποιος πρέπει να ανοίξει μια πόρτα και αυτή την ανοίγει το θύμα.
Δεν αποκαλύπτουμε τους προσωπικούς μας κωδικούς σε κανέναν. Καμία τράπεζα δε ζητάει τους κωδικούς μας. Το μήνυμα είναι ότι αν εφαρμόσουμε το τρίπτυχο «ενημερώνομαι, προσέχω, δεν τσιμπάω» δεν θα έχουμε δυσάρεστες καταστάσεις», τόνισε ο Παντελής Ουσταγιαννίδης.
Ζήσης Πιτσιάβας