Η εκπομπή Ζουν Ανάμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε τον Άδωνι Γεωργιάδη, Υπουργό Υγείας, μιλώντας με αφορμή την πρόσφατη παρουσία του στη Δυτική Μακεδονία, τόσο για θεσμικό ρόλο όσο και για υπηρεσιακό.
Ερωτηθείς, αρχικά, για την προσπάθεια επανα- συσπείρωσης παραδοσιακών δεξιών στην κομματική βάση, ενόψει και των Ευρωεκλογών, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε πως ρόλος ενός πολιτικού είναι να έρχεται κοντά στους πολίτες και να εξηγεί τις πολιτικές του. «Καθήκον μας είναι να εξηγούμε για ποιο λόγο λαμβάνουμε τις αποφάσεις και ότι λαμβάνονται όλες οι αποφάσεις για το συμφέρον τους», είπε σχετικά.
Ερωτηθείς γιατί δεν μπορούν οι κ.κ. Βελόπουλος, Νατσιός και Λατινοπούλου να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στο Ευρωκοινοβούλιο, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε ότι ομάδες που συμμετέχουν στα εν λόγω κόμματα είναι «περιθωριακές ευρωπαϊκές ομάδες» και ότι δεν έχουν καμία επιρροή στα κέντρα λήψης αποφάσεων, αντίθετα η ΝΔ είναι πρωταγωνιστής στη μεγαλύτερη παράταξη του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα: «Όταν δίνεις περισσότερες έδρες στη ΝΔ ενισχύεις τη φωνή της στα κέντρα λήψης αποφάσεων».
Προσέθεσε πως η ψήφος διαμαρτυρίας δεν ωφελεί τους πολίτες αύριο –μεθαύριο λ.χ. στην αγροτική πολιτική, τονίζοντας ότι η ψήφος έχει συνέπειες.
Ερωτηθείς για την απόφαση της ΝΔ να ψηφίσει το νομοσχέδιο για το γάμο ομοφύλων , απάντησε πως δεν είναι μείζων θέμα για την κάλπη των Ευρωεκλογών.
«Η χώρα μας έχει τετραπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και προσελκύει συνεχώς νέες ξένες επενδύσεις και στη Δυτική Μακεδονία», προσέθεσε, φέρνοντας το παράδειγμα της Ακρινής που θα βγάλουν χρήματα από την ενεργειακή κοινότητα που έρχεται. Τόνισε, επίσης, ότι θα πέσουν πολλά δις ευρώ στη Δυτική Μακεδονία για επενδύσεις και δημόσια έργα.
Για το ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει κράτος δικαίου (με αφορμή την εμπλοκή του ονόματος του κ. Γεωργιάδη στη σκευωρία NOVARTIS), ο κ. υπουργός απάντησε πως υπέστη συκοφαντία, συνηγορώντας πως στην Ελλάδα υπάρχουν προβλήματα στο κράτος δικαίου, αλλά επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ και όχι επί ΝΔ. για το ψήφισμα, είπε πως η ΕΕ πρέπει να λάβει μέτρα για να κοπεί η χρηματοδότηση. Για τους ευρωβουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ που το ψήφισαν, σημείωσε πως αν το υιοθετούσαν και κοβόντουσαν λεφτά, αυτά θα επηρέαζαν τα δημόσια έργα της χώρας.
Στα θέματα υγείας και ερωτηθείς για τον νέο υγειονομικό χάρτη στην περιοχή, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε πως είδε με μεγάλη χαρά «μόνο την περιφέρεια Δ. Μακεδονίας να έχει μπει σοβαρά στη συζήτηση του νέου υγειονομικού χάρτη», σημειώνοντας πως έχει ξεκινήσει μελέτη με σοβαρό επιστήμονα για το θέμα.
«Ευμενώς δέχομαι τη διαδικασία. Δεν θα αποφασίσω για τον υγειονομικό χάρτη της Δ. Μακεδονίας χωρίς να έχω έρθει σε συμφωνία με την Περιφέρεια», ξεκαθάρισε επίσης.
Ερωτηθείς για το τριτοβάθμιο νοσοκομείο, απάντησε ο σύμφωνα με την άποψή του χρειάζεται, αλλά αυτό θα φανεί στην πορεία. «Εάν χρειάζεται τριτοβάθμιο, ποιο θα μπορούσε να είναι; Μόνο το Μποδοσάκειο έχει αυτές τις δυνατότητες μετεξέλιξης. Επειδή πολλοί ανησύχησαν για το Μαμάτσειο, είναι άλλος ο ρόλος του δευτεροβάθμιου νοσοκομείου και άλλος του τριτοβάθμιου νοσοκομείου», ανέφερε με έμφαση, λέγοντας πως υπάρχουν διαφορετικοί σκοποί λειτουργίας.
Επίσης, ανέφερε πως δεν θα πρέπει να υπάρχει ανησυχία για τριτοβάθμιο νοσοκομείο στην περιοχή, καθώς όπως τόνισε, υπάρχουν δρόμοι και τα ασθενοφόρα υπάρχουν και μπορούν να κινούνται με μεγάλες ταχύτητες για μεγάλα νοσοκομεία.
«Επειδή εύκολα υπεισέρχονται τοπικά χαρακτηριστικά σε τέτοιου τύπου συζητήσεις και αδικούν τη συζήτηση και αλλοιώνουν την ουσία της, εγώ θέλω να υπάρχουν μπροστά όλα τα δεδομένα και τις συνέπειες των επιλογών τους. Συζητάμε πως θα κατανέμουμε τους πόρους που έχουμε, για το καλό του κόσμου», ανέφερε επίσης.
Τέλος, σημείωσε πως θα έρθει στην περιοχή εκ νέου για τριήμερη περιοδεία 1-3 Ιουνίου, για συναντήσεις με θεσμικούς φορείς και συναντήσεις με κατοίκους.