Από τα οικονομικά επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας στον τουρισμό και σε άλλους τομείς ξεκίνησε επιγραμματικά την ομιλία του στο πλαίσιο της 87ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Είδα την απόγνωση των κατοίκων, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην μεγαλύτερη πυρκαγιά όλων των εποχών στον Έβρο και στη συνέχεια στη μεγαλύτερη πλημμύρα όλων των εποχών στη Θεσσαλία. «Στη Θεσσαλία έπεσαν 8 δισεκατομμύρια τόνοι νερού. Για να εκβάλει ένας ποταμός σαν τον Δούναβη θα ήθελε 15 ημέρες συνεχούς ροής για την ποσότητα αυτή» είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στη σύγχυση αρμοδιοτήτων που διαπίστωσε. Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όσους πάλεψαν μερόνυχτα μέσα στις λάσπες και ειδικά τους εθελοντές τονίζοντας ότι ο καθρέπτης της σημερινής Ελλάδας δεν είναι η άθλια δολοφονία του Αντώνη στον Πειραιά» που συνέβη παράλληλα με την καταστροφή.
Το κόστος για την αποκατάσταση των ζημιών θα είναι υψηλό, είπε ο πρωθυπουργός και διαβεβαίωσε ότι η οικονομία μας είναι ισχυρή για να το αντέξει.
Πρώτη προτεραιότητα να βοηθήσουμε τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν. Οι πρώτες πληρωμές ξεκίνησαν χθες, εκταμιεύτηκαν 25 εκατ. ευρώ σε χρόνο ρεκόρ
Εξίσου επείγουσα είναι η ανασυγκρότηση των βαριών υποδομών, θα ξαναφτιαχτούν με πολύ χρήγορες διαδικασίες.
Η Θεσσαλία σηκώνει στις πλάτες παθογένειες πολλών ετών για τη διαχείριση των υδάτων της.
Η Θεσσαλία σηκώνει στις πλάτες παθογένειες πολλών ετών για τη διαχείριση των υδάτων της. Με απόφασή μου συγκροτείται άμεσα οργανισμός διαχείρισης υδάτων Θεσσαλίας υπαγόμενος στα υπουργεία υποδομών και Περιβάλλοντος. Σκοπός τους θα είναι ο κεντρικός σχεδιασμός σημαντικών αντιπλημμυρικών έργων καθώς και μόνιμες λύσεις στον τομέα της άρδευσης. Δεν γίνεται τον ένα μήνα να έχουμε πρόβλημα λειψυδρίας και τον άλλον μήνα να πλημμυρίζουμε. Κάτι πρέπει να αλλάξει.
Η κοινωνία πρέπει να να λάβει μεσοπρόθεσμα μέτρα για την άμυνα της. Καιρός να ξεκινήσει και στην Ελλάδα ένας διάλογος για την υποχρεωτική ασφάλιση όλων των περιουσιών. Το κράτος θα σταθεί στο πλευρό των πληγέντων.
Υπάρχει ειδικό αποθεματικό για φυσικές καταστροφές ύψους 300 εκατ. ευρώ. Το αποθεματικό αυτό θα αυξηθεί στα 600 εκατ. ευρώ από το 2024. Τα επιπλέον 300 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από αύξηση φόρου 1-6 ευρώ στο φόρο διαμονής, ειδικά στα πολυτελή ξενοδοχεία.
Η σημερινή μου ομιλία δεν θα περιλαμβάνει πομπώδεις νέες παροχές, θα εστιάζει στις μεγάλες πολιτικές επιλογές. Θα είναι μία ασυνήθιστη ΔΕΘ με πολλά «Δεν». Με πρώτο και σημαντικότερο ότι δεν θα θέσω ποτέ σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα που αποτελεί το θεμέλιο της προόδου μας. Δεν θα επιτρέψω να ζήσουμε ξανά το τραύμα μίας εθνικής χρεοκοπίας και τους Έλληνες να διαστούν πάνω στο ψέμα.
Αύξηση στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων
Συνολικά 660.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν τις αποδοχές τους αυξημένες κατά 1.500 ευρώ, είπε ο πρωθυπουργός.
Ξεπάγωμα τριετιών
Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι από 1η Ιανουαρίου 2024 ξεπαγώνουν οι τριετίες και κάθε επίδομα προϋπηρεσίας που βρίσκονταν σε αναστολή από το 2012 με σκοπό τη στήριξη του εισοδήματος των ιδιωτικών υπαλλήλων.
Πόλεμος κατά της φοροδιαφυγής
Η φοροδιαφυγή είναι διπλή κατάρα, αντικοινωνική και αντιαναπτυξιακή, είπε ο πρωθυπουργός και προανήγγειλε δέσμη 10 μέτρων τα οποία θα ξεδιπλωθούν το επόμενο διάστημα για την πάταξη της φοροδιαφυγής. «Δεν γίνεται 7 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες να δηλώνουν ετήσια έσοδα ακόμα και κάτω από τον κατώτερο μισθό» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Δείτε live την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ:
Άλλωστε η παρουσία του κ. Μητσοτάκη στην Έκθεση είναι ένα πολιτικό ορόσημο με ιδιαίτερη σημασία κατά τη φετινή χρονιά. Ο πρωθυπουργός έχει περάσει τους πρώτους τρεις μήνες της δεύτερης θητείας του διαχειριζόμενος κρίσεις επί του πεδίου και εσωτερικής φύσεως, ενώ στον δρόμο έχει ήδη αλλάξει δύο υπουργούς. Υπό αυτό το πρίσμα και ενώ οι πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας προσπαθούν να ξαναβρούν βηματισμό, μετρώντας τις πληγές τους, ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει να ανακτήσει τον έλεγχο των πολιτικών πρωτοβουλιών και να ξεφύγει από το σπιράλ της αέναης διαχείρισης κρίσεων.
Υπό αυτό το πρίσμα, η φετινή παρουσία του κ. Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη θα είναι μια ευκαιρία για τον ίδιο να περιγράψει μια σειρά από ρήξεις με τα κακώς κείμενα της χώρας και να αναγγείλει σημαντικές, συγκεκριμένες τομές για μια σειρά από πεδία της καθημερινότητας. Η καθημερινότητα του πολίτη θα είναι, άλλωστε, το πεδίο επικέντρωσης του κ. Μητσοτάκη, μιας και οι πολίτες εξακολουθούν να έρχονται αντιμέτωποι με τις νάρκες ενός δυσλειτουργικού κράτους.
Η νέα πολιτική προστασία
Πριν αναλύσει το σχέδιό του για τα πεδία της καθημερινότητας, πάντως, ο κ. Μητσοτάκης θα εξηγήσει ποιες πρόσθετες παρεμβάσεις εκτιμά ότι πρέπει να γίνουν στο πεδίο της Πολιτικής Προστασίας που αποδείχθηκε ότι εξακολουθεί να χρειάζεται ισχυρές τονωτικές ενέσεις.
Ο κ. Μητσοτάκης φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να μην επιθυμεί να αποδυναμώσει την Πολιτική Προστασία, εξ ου και χθες ο αρμόδιος υπουργός Βασίλης Κικίλιας διέψευσε το σενάριο να μεταφερθούν αρμοδιότητες στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Αυτό που θεωρείται πιο πιθανό είναι η ενδυνάμωση του επιχειρησιακού σκέλους της Πολιτικής Προστασίας, ενδεχομένως και με ένα ακόμα πρόσωπο που θα έχει αυτά τα χαρακτηριστικά. Στο πλαίσιο αυτής της πιο σαφούς διάκρισης του «πολιτικού» σκέλους της Πολιτικής Προστασίας και του επιχειρησιακού, θα προβλεφθεί και ένα αυτοματοποιημένο manual για την εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ ένα ενδεχόμενο που έχει μελετηθεί είναι και η κεντρική επιτήρηση των αντιπλημμυρικών έργων.
Ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να εξήγησε ένα πρώτο πλαίσιο της παρέμβασης που σχεδιάζει και στον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, με τον οποίο συναντήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου και ο οποίος με χθεσινή του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ «λείανε» τις γωνίες από τη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 μεσοβδόμαδα που προκάλεσε συζητήσεις.
Οι μεταρρυθμίσεις
Από εκεί και πέρα, ο κ. Μητσοτάκης θα αναφερθεί σε τέσσερις βασικούς άξονες, με παρεμβάσεις που θα αποτελούν την, κατά τον ίδιο, ενσάρκωση του «πολυδύναμου εκσυγχρονισμού», στον οποίο είχε αναφερθεί.
Αρχής γενομένης από την υγεία, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί σε πιο δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα για τις προτεραιότητες που έχει περιγράψει για την αναβάθμιση του ΕΣΥ (ανακαίνιση νοσοκομείων, προσλήψεις κ.ο.κ.). Μάλιστα, για να τονίσει την προσήλωση του στην ατζέντα της υγείας, αναμένεται να επισκεφθεί σήμερα το πρωί, μόλις προσγειωθεί στη Θεσσαλονίκη, ένα από τα νοσοκομεία της πόλης. Για την οικονομία, ο κ. Μητσοτάκης θα περιγράψει μεταρρυθμίσεις σε δομές για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ενώ στην Παιδεία θα δοθεί έμφαση στην αξιολόγηση και στον εκσυγχρονισμό των δημοσίων δομών. Όσο για τη Δικαιοσύνη που είναι μεγάλος ασθενής, ο κ. Μητσοτάκης θα περιγράψει βήματα για την επιτάχυνση της απονομής της, αλλά και για να περιοριστεί η ατιμωρησία.
Η ασφάλιση κτιρίων και το πράσινο τέλος
Στο οικονομικό σκέλος της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη, πέρα από την απουσία νέων παροχών, συζήτηση έχει προκαλέσει το σενάριο της υποχρεωτικής ασφάλισης κτιρίων. Για το θέμα υπήρχε ως και χθες ζωηρή συζήτηση στο κυβερνητικό επιτελείο και εκτιμάται ότι για τα σπίτια θα προωθηθούν ακόμα πιο ισχυρά κίνητρα ασφάλισης. Εκτιμάται, όμως, ότι για επιχειρήσεις με τζίρο από 500.000 ή 1.000.000 εκατομμύρια ευρώ τζίρο τον χρόνο, θα καταστεί υποχρεωτική.
Όσο για το περίφημο «πράσινο τέλος», το οποίο δεν θα έχει τα χαρακτηριστικά οριζόντιου φόρου, θεωρείται ότι δεν θα δημιουργήσει έντονο προβληματισμό, καθώς θα υπάρχουν, κατά πάσα περιορισμό, «κλαδικά» κριτήρια. Το μέσο επιβολής δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί, ούτε η ακριβής περίμετρος, καθώς είναι ασαφές αν θα αφορά φυσικά ή νομικά πρόσωπα.
Πηγή: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ