«Η Ελλάδα πρωτοπόρος στην ενεργειακή μετάβαση. Φυσικό Αέριο, Υδρογόνο, LNG και Ηλεκτροκίνηση συνθέτουν το μέλλον» ήταν το θέμα της ενότητας «Ενέργεια – Ενεργειακή Μετάβαση» στο πλαίσιο του 6ου Athens Investment Forum, που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής και συνδιοργανώνουν το ΤΕΕ και η Vertical Solutions.
Στην ενότητα μετείχαν οι Νίκος Τσάφος ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού σε θέματα ενέργειας, Κωνσταντίνος Ξιφαράς, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΑΕ, Γιώργος Κούβαρης, Πρόεδρος ΔΣ της ΗΡΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, Ιωάννης Μητρόπουλος, Γενικός Διευθυντής της ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ – ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, Αλέξανδρος Παπαγεωργίου, διευθύνων σύμβουλος της HELLENIC ENERGY EXCHANGE, Αριστοφάνης Στεφάτος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ, Βασίλης Καραμούζης, Γενικός Διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, με συντονιστή το δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου.
Νίκος Τσάφος (ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού σε θέματα ενέργειας) : Τεράστια ευκαιρία για την χώρα η ενεργειακή μετάβαση
«Η ενεργειακή μετάβαση είναι μία τεράστια ευκαιρία για την χώρα» τόνισε ο Νίκος Τσάφος, ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού σε θέματα ενέργειας, εξηγώντας ότι η Ελλάδα διαθέτει άφθονους φυσικούς πόρους (δηλαδή ήλιο και άνεμο) στους οποίους βασίζεται η ενεργειακή μετάβαση. Ο Ν. Τσάφος τόνισε ότι η Ελλάδα είναι ήδη πρωτοπόρος στην ενεργειακή μετάβαση, υπογράμμισε ωστόσο ότι τώρα η χώρα μπαίνει σε ένα πιο σύνθετο κεφάλαιο και για να φτάσει έως το 70-80% στη διείσδυση των ΑΠΕ πρέπει να κάνει άλματα στη διαχείριση του συστήματος. «Στόχος μας είναι να γίνουμε μία εξαγωγική χώρα στον τομέα της ενέργειας, το πρόβλημα είναι πώς θα διαχειριστούμε το μεγάλο ενδιαφέρον για τις ΑΠΕ» είπε ενώ αναφέρθηκε και στο φιλόδοξο πρόγραμμα για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα τονίζοντας ότι η σε βάθος χρόνου «η παραγωγή ενέργειας από το Αιγαίο μπορεί να ξεπεράσει την παραγωγή από όλη την υπόλοιπη χώρα» αφού υπάρχει «μία τεράστια δυναμική που πρέπει να εκμεταλλευτούμε».
Κωνσταντίνος Ξιφαράς (ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ): Δεν αναμένουμε σημαντική αύξηση των τιμών
Την εκτίμηση ότι οι τιμές του φυσικού αερίου δεν αναμένεται να σημειώσουν σημαντικές αυξήσεις εξέφρασε ο Κωνσταντίνος Ξιφαράς, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΑΕ, σημειώνοντας ότι ο ήπιος χειμώνας που αναμένεται, η περίσσεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη και η μείωση της κατανάλωσης κρατούν τις τιμές χαμηλά.
Αναφερόμενος στη θέση της ΔΕΠΑ Εμπορίας στην ενεργειακή μετάβαση ο Κ. Ξιφαράς ανέφερε η εταιρεία έχει ξεκινήσει τη διαδικασία μετασχηματισμού με εισαγωγή στην αγορά των ΑΠΕ, ενώ παράλληλα τροποποιεί το portofolio των προμηθευτών της στο φυσικό αέριο με στόχο να είναι πιο ανταγωνιστική και να προσφέρει καλύτερες τιμές στους καταναλωτές. Ο κ. Ξιφαράς εξέφρασε την εκτίμηση ότι η αγορά στην Ελλάδα θα ωριμάσει μετά το 2024.
Γιώργος Κούβαρης (ΗΡΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ): Ανάγκη για καινοτομία
Την ανάγκη για την εισαγωγή πιο καινοτόμων λύσεων στην αγορά ενέργειας τόνισε ο Γιώργος Κούβαρης, Πρόεδρος ΔΣ της ΗΡΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΕ. Ο Γ. Κούβαρης ανέφερε ένα σχετικό παράδειγμα προτείνοντας να υπάρχουν επιδοτήσεις και για τους καταναλωτές που επιλέγουν να συνδεθούν με ένα έργο ΑΠΕ των προμηθευτών τους. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουν να ωφεληθούν από τις κρατικές επιδοτήσεις και αυτοί «που δεν έχουν δική τους στέγη ή υπόγειο» όπως είπε χαρακτηριστικά ώστε να εκμεταλλευτούν τα προγράμματα επιδοτήσεων για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στη στέγη ή την τοποθέτηση μπαταριών. Άλλωστε όπως σημείωσε «σήμερα το 60% των Ελλήνων ζει σε διαμερίσματα». Όπως ανέφερε ο κ. Κούβαρης για την ενεργειακή μετάβαση χρειάζεται ισορροπία σε τρεις δείκτες: στην ενεργειακή ασφάλεια, την ενεργειακή δικαιοσύνη/ αναλογικότητα και την βιωσιμότητα των επενδύσεων, ενώ απαιτείται να υπάρχει και το ανθρώπινο δυναμικό που θα στηρίξει όλα τα παραπάνω.
Ιωάννης Μητρόπουλος, (ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ – ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ): Το πρόβλημα του ενεργειακού τουρισμού
Στο φαινόμενο του «ενεργειακού τουρισμού» αναφέρθηκε ο Ιωάννης Μητρόπουλος, Γενικός Διευθυντής της ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ – ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ απαντώντας στην ερώτηση του Νίκου Χατζηνικολάου για τα χρέη ύψους 1,5 δις ευρώ πού βαραίνουν τους παρόχους φυσικού αερίου. Όπως εξήγησε ο Ι. Μητρόπουλος τα χρέη δεν οφείλονται στην αύξηση των τιμών. Το 60% του ποσού αυτού, δηλαδή 900 εκατομμύρια ευρώ, προέρχονται από ληξιπρόθεσμες οφειλές καταναλωτών που έχουν επιλέξει να αλλάξουν πάροχο χωρίς να εξοφλήσουν προηγούμενες οφειλές τους. «Υπάρχει κενό στο πλαίσιο ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών» τόνισε ο Ι. Μητρόπουλος που σημείωσε ότι πρόκειται για καταναλωτές που μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους αλλά επιλέγουν να μην το κάνουν και να αλλάξουν πάροχο. Όπως ανέφερε τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται σχετική νομοθετική ρύθμιση για να διευθετηθεί το πρόβλημα.
Ο Ι. Μητρόπουλος σημείωσε επίσης ότι «ένα από τα μεγαλύτερα θέματα που αντιμετωπίζει η αγορά είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης από τους καταναλωτές» φαινόμενο που προκλήθηκε μετά τις συζητήσεις για τη ρήτρα προσαρμογής.
Αλέξανδρος Παπαγεωργίου ( Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας): Χρειάζεται ένα σύγχρονο Χρηματιστήριο Ενέργειας
Την ανάγκη εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των υπηρεσιών του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας τόνισε ο Αλέξανδρος Παπαγεωργίου, Διευθύνων Σύμβουλος της HELLENIC ENERGY EXCHANGE, σημειώνοντας ότι «ζούμε μία πολύ σημαντική στιγμή και έχουμε την ευκαιρία να κερδίσουμε πρωταγωνιστικό ρόλο σε Βαλκάνια και Ευρώπη».
Για το σκοπό αυτό πρέπει να εμπλουτιστεί με νέα προϊόντα, υπηρεσίες και δραστηριότητες που θα βοηθήσουν όσους συμμετέχουν να συναλλάσσονται περισσότερο και να αποτυπώνονται οι σωστές τιμές ενέργειας.
«Υπάρχει μία λανθασμένη εντύπωση ότι το χρηματιστήριο διαμορφώνει τις τιμές. Αυτό δεν ισχύει» σημείωσε.
Αριστοφάνης Στεφάτος (ΕΔΕΥΕΠ ) : Η Ελλάδα κάθεται πάνω σε ένα θησαυρό
«Η Ελλάδα κάθεται πάνω σε ένα θησαυρό» είπε ο Αριστοφάνης Στεφάτος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ αναφερόμενος στο εθνικό σχέδιο για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα και συμπλήρωσε «έχουμε τον καλύτερο άνεμο στην ανατολίτικη και κεντρική Μεσόγειο». Ανέφερε επίσης ότι τα υπεράκτια αιολικά πάρκα θα προσφέρουν γενικότερα οφέλη στην εθνική οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες αφού θα είναι μία μόνιμη δραστηριότητα που θα πρέπει να υποστηρίζεται από λιμάνι βάσης, με διαρκή παροχή υπηρεσιών και την προσφορά νέων θέσεων εργασίας. Αναφέρθηκε επίσης στα έργα αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα, τονίζοντας ότι το έργο του Πρίνου είναι από τα πρώτα στην Ευρώπη και είναι καθοριστικής σημασίας για τις βιομηχανίες, για τις οποίες είναι ιδιαίτερα δύσκολο να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων.
Βασίλης Καραμούζης (Εθνική Τράπεζα): Η ενέργεια θα είναι το νέο ευρώ
Τον μετασχηματισμό της ενέργειας σε συναλλακτικό μέσο παρουσίασε ο Βασίλης Καραμούζης, Γενικός Διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, που είπε χαρακτηριστικά: «Η ενέργεια θα είναι το νέο ευρώ, το νόμισμα με το οποίο θα συναλλασσόμαστε στο μέλλον και οι τράπεζες θα παίξουν διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών φέρνοντας κοντά προσφορά και ζήτηση». Όπως τόνισε ο Β. Καραμούζης θα «πέσουν» 17 δις. ευρώ έως το 2030 στην αγορά ΑΠΕ όπως προβλέπει το ΕΣΕΚ, ακόμα 12 δις ευρώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Εθνικής Τράπεζας και 3-4 δις ευρώ για επενδύσεις σε έργα φυσικού αερίου. Σημείωσε, ακόμη, ότι «τα χρήματα θα έρθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, τις τράπεζες, τις κεφαλαιαγορές και από τους Έλληνες επενδυτές. Ο ρόλος των τραπεζών στην ενεργειακή μετάβαση είναι τεράστιος».
Βασίλη Καζάς (GRANT THORNTON): Πρωτοποριακή πλατφόρμα κατάθεσης επενδυτικών σχεδίων
Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Βασίλη Καζά, Διευθύνων Σύμβουλος της GRANT THORNTON με το δημοσιογράφο Νίκος Χατζηνικολάου, ο Β. Καζάς παρουσίασε τις επτά πιο σημαντικές προκλήσεις για την ελληνική οικονομία. Όπως είπε αυτές είναι η δημοσιονομική σταθερότητα, η αύξηση των εξαγωγών- μείωση των εισαγωγών, η συνέχιση αύξησης του ΑΕΠ πάνω από 2%, η μείωση στο λόγο δημοσίου χρέους / ΑΕΠ, η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων , το δημογραφικό πρόβλημα, καθώς και ησύνδεση εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας.
Παράλληλα, ο κ. Καζάς πρόσθεσε ότι «η GRANT THORNTON λειτουργεί ως σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης για το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης και έχει θέσει σε λειτουργία μία ηλεκτρονική πλατφόρμα για να καταθέτουν οι επιχειρήσεις τα επενδυτικά τους σχέδια». Όπως ανέφερε στην πλατφόρμα έχουν κατατεθεί επενδυτικά σχέδια ύψους 18 δις, εκ των οποίων έχουν εγκριθεί τα 9 δισεκατομμύρια ευρώ και κάλεσε τις τράπεζες να επιταχύνουν την έγκριση και των υπολοίπων σχεδίων.
Τόνισε, τέλος, την ανάγκη οι ελληνικές επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν την ευκαιρία του Ταμείου για την ψηφιακή αλλά και την πράσινη μετάβαση για να «μην βρεθούν εκτός παιχνιδιού» όπως προειδοποίησε.