Μύθος 1ος Η ζάχαρη παχαίνει
Οι κακές επιλογές ποιότητας και ποσότητας τροφίμων είναι αυτές που παχαίνουν και όχι η περιστασιακή κατανάλωση ζάχαρης. Οι συστάσεις του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας προτείνουν κατανάλωση απλών υδατανθράκων (ζαχάρων) σε ποσοστό 10% της συνολικής πρόσληψης υδατανθράκων ημερησίως. Αυτό μεταφράζεται, σε τρόφιμα, ότι μπορούμε να καταναλώνουν και ζάχαρα στη μέρα μας, απλά σε μικρή ποσότητα. Μην ξεχνάτε ότι η λάθος ποσότητα σε οποιοδήποτε τρόφιμο (π.χ. ελαιόλαδο, κρέας, ξηρούς καρπούς κ.ά.) μπορεί να αποβεί βλαβερή για τον οργανισμό.
Μύθος 2ος Η μαύρη ζάχαρη έχει λιγότερες θερμίδες από τη λευκή
Η μαύρη και η λευκή ζάχαρη έχουν ακριβώς το ίδιο θερμιδικό περιεχόμενο. Η διαφορά τους έγκειται στο γεγονός ότι η λευκή έχει περάσει από περισσότερα στάδια επεξεργασίας, ενώ η μαύρη είναι πιο κοντά στην ακατέργαστη μορφή της και συγκεντρώνει περισσότερη μελάσα, η οποία της δίνει σκούρο χρώμα και γλυκόπικρη γεύση. Από διατροφικής άποψης η μαύρη ζάχαρη περιέχει ίχνη ασβεστίου, σιδήρου, καλίου και μαγνησίου, ενώ η λευκή είναι «κενή» θρεπτικών συστατικών.
Μύθος 3ος Η φρουκτόζη έχει λιγότερες θερμίδες από τη ζάχαρη
Η φρουκτόζη και η ζάχαρη περιέχουν τις ίδιες θερμίδες, δηλαδή 1 κ.σ. από το καθένα περιέχει 60 θερμίδες. Η βάση αυτού του διατροφικού μύθου βρίσκετε στο γεγονός ότι η φρουκτόζη έχει γλυκύτερη γεύση από ότι η ζάχαρη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μικρότερη ποσότητα φρουκτόζης να αποδίδει μεγαλύτερο γλυκαντικό αποτέλεσμα από αντίστοιχη ποσότητα ζάχαρης και έτσι να χρησιμοποιούμε λιγότερη φρουκτόζης στη θέση της ζάχαρης και να παίρνουμε λιγότερες θερμίδες.
Μύθος 4ος Η ζάχαρη απαγορεύεται στο Διαβήτη
Ένας από τους κοινότερους διατροφικούς μύθους είναι ότι οι διαβητικοί απαγορεύεται να καταναλώνουν ζάχαρη, και ότι την περιέχει. Όποιος πάσχει από διαβήτη αυτό που πρέπει να προσέχει είναι η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε υδατάνθρακες (δημητριακά, ψωμί, ρύζι, μακαρόνια, πατάτες, φρούτα, λαχανικά κ.τ.λ.), καθώς και η συχνότητα που τα καταναλώνει, αλλά και ο αριθμός των γευμάτων και πως καταμερίζει τα τρόφιμα στα διάφορα γεύματα.
Μύθος 5ος Η μαύρη σοκολάτα δεν έχει θερμίδες και μπορώ να τρώω όσο θέλω
Δυστυχώς για τους λάτρεις της σοκολάτας και οι δύο κατηγορίες σοκολάτας περιέχουν πάνω κάτω τις ίδιες θερμίδες. Από τη μία, η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες και γενικότερα σε θρεπτικά συστατικά, αλλά παράλληλα είναι ιδιαίτερα πολύ πλούσια σε καφεΐνη και κορεσμένα (κακά) λιπαρά οξέα. Η λευκή σοκολάτα, από την άλλη, είναι φτωχότερη σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά, αλλά και φτωχότερη σε καφεΐνη και κορεσμένα λιπαρά. Όταν νιώσετε την ανάγκη να καταναλώσετε σοκολάτα, επιλέξτε αυτή που μεν θα σας ικανοποιήσει περισσότερο γευστικά, και δε θα ικανοποιηθείτε από την μικρότερη ποσότητα. Μην ξεχνάτε! Παν μέτρον άριστον!
Μύθος 6ος Τα γλυκά απαγορεύονται
Τα γλυκά στη νοοτροπία του κόσμου είναι ένα απαγορευμένο τρόφιμο στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής. Ωστόσο υπάρχουν επιλογές γλυκών, τα οποία στις κατάλληλες ποσότητες και με τη σωστή συχνότητα, μπορούν να αποδώσουν στον οργανισμό πληθώρα θρεπτικών συστατικών και ταυτόχρονη απόλαυση. Παραδείγματα γλυκών αυτής της κατηγορίες είναι γλυκά που παρασκευάζονται με βάση τα φρούτα, τα φυτικά έλαια, τους ξηρούς καρπούς και τα μη επεξεργασμένα δημητριακά και άλευρα (π.χ. μηλόπιτα με ελαιόλαδο, αλεύρι ολικής και κομμάτια καρυδιών και αποξηραμένων φρούτων)
Βασιλική Μ. Γκέσου
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Απόφοιτος Χαροκοπείου
Παν/μίου Αθηνών
Μπουσίου & Εστίας 3, 50100 Κοζάνη
Τ. 2461501817 Κ. 6932727508
vgesou@gmail.com