Διαβάστε τη στήλη με τα νέα από την εφημερίδα του 5ου Γυμνασίου Πτολεμαΐδας!
Με αφορμή τις συχνές μας επισκέψεις στα γραφεία του Παλμού, όπου εκδίδουμε και την εφημερίδα μας, σκεφτήκαμε ότι θα ήταν ενδιαφέρον να μαθαίναμε λίγες λεπτομέρειες για τις εφημερίδες και το επάγγελμα του δημοσιογράφου από κάποιον ειδικό που εργάζεται εκεί, την κ.Ρόη Βασβατέκη. Έτσι, αποφάσισα να σας παρουσιάσω τις ενδιαφέρουσες απαντήσεις που πήρα από την κ.Βασβατέκη στα ερωτήματα μου.
•Όσον αφορά στην ενημέρωση των ανθρώπων στην σύγχρονη κοινωνία, όπου κυρίαρχο ρόλο έχει η τεχνολογία, η κ.Βασβατέκη ανέφερε ότι η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας έχει επιφέρει αλλαγές στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ωστόσο στην Ελλάδα αυτή η αλλαγή δεν είναι πολύ μεγάλη σε σχέση με την Ευρώπη. Δηλαδή υπάρχει μια κάμψη στις πωλήσεις έντυπου τύπου στην χώρα μας, όμως οι άνθρωποι εδώ έχουν λιγότερη εξοικείωση στο διαδίκτυο και η πρόσβαση σε αυτό είναι πολύ δύσκολη σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους. Επομένως, ο γραπτός τύπος παραμένει ανάγκη, ιδιαίτερα ο περιφερειακός τύπος, ο οποίος αποτελεί την μοναδική και ουσιαστική πηγή πληροφόρησης σε περιοχές όπως η δική μας,κυρίως σε άτομα τρίτης ηλικίας. Από τα λεγόμενα της κ.Βασβατέκη συμπεραίνουμε ότι ευτυχώς στην Ελλάδα τουλάχιστον λόγω των αργών ρυθμών ζωής, οι αλλαγές θα αργήσουν. Μάλιστα η κ.Βασβατέκη προέβλεψε ότι ο έγγραφος τύπος ακόμη και στο μακρινό μέλλον δεν θα καταργηθεί. Απλά θα αναμορφωθεί και στόχος πλέον των δημοσιογράφων θα είναι να ‘ρίχνουν’ φως και σε άλλες πτυχές των γεγονότων, να σχολιάζουν τις ειδήσεις και να τις εξηγούν.
•Στην ερώτησή μου για τις σχολικές εφημερίδες η κ.Βασβατέκη αξιολόγησε θετικά όλες αυτές τις προσπάθειες των μαθητών και καθηγητών για δημιουργία εφημερίδων, εφόσον κερδίζουν εμπειρίες και γνώσεις που δεν μπορούν να τις βιώσουν αλλού. Έτσι ένα παιδί που συμμετέχει σε μια τέτοια προσπάθεια αποκτά γνώσεις, μαθαίνει να χρησιμοποιεί σωστά την γλώσσα, να συλλέγει, να επεξεργάζεται και να παρουσιάζει ειδήσεις. Επιπλέον ένα πολύ σημαντικό κέρδος είναι η όξυνση της κρίσης και της αντίληψης της είδησης, « τα κυριότερα γνωρίσματα ενός επιτυχημένου δημοσιογράφου» σύμφωνα με την κ. Βασβατέκη.
•Έπειτα, αναφερθήκαμε και στο επάγγελμα του δημοσιογράφου που, όπως ενημερώθηκα, ‘περνάει’ κι αυτό κρίση στις μέρες μας και αποτελεί ένα από τα επαγγέλματα χωρίς ευοίωνες προοπτικές, αφού παρατηρούνται πολλές απολύσεις σε αυτόν τον τομέα. Γι’ αυτό και το μήνυμα που θα ήθελε να δώσει σε όσα παιδιά θέλουν να ακολουθήσουν αυτό το επάγγελμα είναι να μην απελπιστούν, αλλά να αποκτήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες γνώσεις που θα τους κάνουν ισχυρούς υποψήφιους θέσεων εργασίας. Σημαντικά γνωρίσματα που πρέπει να έχουν για να εξασφαλίσουν την επιτυχία είναι η γνώση τουλάχιστον δύο-τριών ξένων γλωσσών, να είναι ανήσυχο πνεύμα, συνεχώς να ερευνούν, να ανακαλύπτουν, να ενδιαφέρονται για την επικαιρότητα και να έχουν την ικανότητα να κρίνουν και να αντιλαμβάνονται σωστά την είδηση. Έτσι με όλα αυτά τα εφόδια και τις απαραίτητες σπουδές θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις σύγχρονες απαιτήσεις με επιτυχία.
•Συνεχίζοντας την συζήτηση μας, αναφερθήκαμε στα κριτήρια επιλογής θεμάτων για τα άρθρα κυρίως σε περιφερειακές εφημερίδες όπως του Εορδαϊκού Παλμού και του Πτολεμαίου, όπου γράφει και η κ. Βασβατέκη. Έτσι, τόνισε ότι οι δημοσιογράφοι σε περιφερειακές εφημερίδες προσπαθούν να καλύψουν όσο το δυνατόν περισσότερα τοπικά γεγονότα γίνεται, για να ενημερώνονται οι κάτοικοι για θέματα της τοπικής κοινωνίας που τους αφορούν άμεσα. Επιπλέον, αναφέρονται σε παράξενες ειδήσεις που προσελκύουν το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Τέλος η κ.Βασβατέκη τόνισε ότι, επειδή σήμερα οι άνθρωποι δεν έχουν ούτε τον χρόνο ούτε την διάθεση να διαβάσουν μεγάλα κείμενα, γι’ αυτό και οι δημοσιογράφοι εφαρμόζουν «το λακωνίζειν εστίν φιλοσοφείν», αφού τα περιεκτικά και μικρά σε έκταση άρθρα είναι αυτά που κυριαρχούν στις εφημερίδες και διαβάζονται από τους πολλούς.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω την κ.Βασβατέκη για τον χρόνο που διέθεσε και τις σημαντικές πληροφορίες που μας έδωσε.
Δήμητρα Ρωσίδου Γ4