Διαβάστε τη στήλη με τα νέα από την εφημερίδα του 5ου Γυμνασίου Πτολεμαΐδας!
Η εφηβεία είναι ο δρόμος που ενώνει την παιδική ηλικία με την ενήλικη ζωή. Είναι μια κρίσιμη περίοδος κατά την οποία ο έφηβος συναντά διάφορα προβλήματα, προβλήματα άγχους και ψυχικής πίεσης. Ποια είναι όμως αυτά τα προβλήματα και πώς ο έφηβος μπορεί να τα αντιμετωπίσει;
ΠΡΟΒΛΗΜΑ 1:
Δεν μου αρέσει το σώμα μου.
Πολλές φορές κοιταζόμαστε στον καθρέφτη και νιώθουμε απογοήτευση με το σώμα μας. Το σώμα μας αλλάζει μορφή κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Όμως δεν πρέπει να βασιζόμαστε μόνο στην εικόνα, η οποία με τον καιρό θα αλλάξει ξανά μορφή, αλλά να σκεφτόμαστε τα όμορφα χαρακτηριστικά μας. Έτσι θα νιώσουμε πολύ καλύτερα!
ΠΡΟΒΛΗΜΑ 2:
Είμαι πολύ ντροπαλός. Δε νιώθω αυτοπεποίθηση.
Η εφηβεία είναι η περίοδος που γνωρίζουμε καινούργιους ανθρώπους κι αποκτάμε καινούργιες παρέες. Αρχικά καλό είναι να κάνουμε φίλους με τους οποίους ταιριάζουμε σαν χαρακτήρες και με τους οποίους μπορούμε να δημιουργήσουμε στενές σχέσεις. Μ’ αυτό τον τρόπο αποκτάμε αυτοπεποίθηση και μπορούμε να κάνουμε πιο εύκολα καινούργιες φιλίες χωρίς να νιώθουμε καθόλου ντροπή.
ΠΡΟΒΛΗΜΑ 3:
Οι γονείς μου μου φέρονται σαν να είμαι μωρό.
Οι γονείς δυσκολεύονται να παραδεχτούν ότι μεγαλώνεις και γι’ αυτό είναι υπερπροστατευτικοί απέναντι σου. Αφού δε σου αρέσει αυτή η συμπεριφορά τους, κουβέντιασε μαζί τους και εξήγησέ τους πως μεγάλωσες και πως μπορείς να αναλάβεις πλέον μόνος σου πρωτοβουλίες.
ΠΡΟΒΛΗΜΑ 4:
Τσακώνομαι συχνά με τους γονείς και τα αδέλφια μου.
Σε αρκετά θέματα τυχαίνει να διαφωνούμε με την οικογένειά μας και αυτή η διαφωνία να καταλήγει σε τσακωμό. Δεν είναι ανάγκη όμως να θυμώνουμε τόσο εύκολα. Ο καλύτερος τρόπος είναι να κουβεντιάζουμε μαζί τους και να τους εκφράζουμε, με ήπιο πάντα τρόπο, την άποψή μας.
ΠΡΟΒΛΗΜΑ 5:
Οι γονείς μου αγαπούν περισσότερο το μικρό μου αδελφό και δεν ενδιαφέρονται για μένα.
Αυτό δεν είναι αλήθεια. Οι γονείς, όσο σκληροί κι αν είναι με τα παιδιά τους, τα αγαπούν και κάνουν τα πάντα για να τα φροντίσουν. Ακόμα κι αν θεωρείς ότι σε παραμελούν, μίλησέ τους. Πες τους τα συναισθήματά σου και την επιθυμία σου να περνάς περισσότερο χρόνο μαζί τους.
Πηγή:
Εύη Μακρή-Μπότσαρη, Σύγχρονα
προβλήματα εφηβείας
Σειρά βιβλίων: Ένας έφηβος
αναρωτιέται
Κυριακή Αποστολίδου Β1