Διοργανωτής το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης με συμμετοχή ξένων εισηγητών
To 3ο Θεματικό Εργαστήριο με θέμα «Ανάπτυξη ικανοτήτων για τους επιχειρηματίες», πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, μια εκδήλωση που διοργάνωσε το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας, στην οποία συμμετείχαν πολλοί ευρωπαίοι αντιπρόσωποι και εισηγητές, με στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας, μέσα από την προάσπιση των ΜμΕ που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.
Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης για λογαριασμό της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας υλοποιεί το έργο REBORN του Interreg Europe 2014-2020. Το έργο καλείται να στηρίξει τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και τους επιχειρηματίες που βρίσκονται σε διαδικασία πτώχευσης ή αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες που οδηγούν σε διακοπή της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.
Το REBORN υλοποιείται από 6 εταίρους σε 6 περιφέρειες της Ευρώπης: 1) FILSE Financial Agency of Liguria Region, Επικεφαλής Εταίρος – Ιταλία, 2) Murcia Business Innovation Centre (BIC Murcia, CEEIM) – Spain, 3) Agency for Enterprise & Innovation – Belgium, 4) IFKA Public Benefit Non-Profit Ltd for the Development of the Industry – Hungary 5) Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας, 6) Lubelskie Voivodeship – Poland.
Εκ μέρους του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, ο Ηλίας Γεργόπουλος, αναφέρθηκε «στην προσπάθεια που έκανε η Περιφέρεια να πλησιάσει τη ΓΣΕΒΕ και να ξεκινήσει μία συνεργασία από τον Δεκέμβριο, η οποία επικυρώθηκε με την υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ του προέδρου της ΓΣΒΕ κ. Καβαθά και του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Καρυπίδη. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε εδώ για να προβούμε στην υλοποίηση αυτού του πρωτοκόλλου συνεργασίας και δη με τη συνεργασία αυτών των δύο προγραμμάτων». Πρόσθεσε ότι «πενήντα επιχειρήσεις της Δυτικής Μακεδονίας θα τις υποστηρίξουμε μέσω του προγράμματος της έγκαιρης προειδοποίησης. Τα αποτελέσματα όμως θα τα πάρει το «Reborn», θα τα επεξεργαστεί και θα αποτελέσουν τη βάση για τη μελέτη που κάνει».
Στην «προβληματική» επιχειρηματικότητα στη Δυτική Μακεδονία και στο ρόλο των Χρηματοδοτικών Εργαλείων, αναφέρθηκε ο Χαράλαμπος Κιουρτσίδης, εκ μέρους της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος. Εισηγήσεις παρουσίασαν επίσης ο γενικός διευθυντής της ΑΝ.ΚΟ. Γιώργος Αμανατίδης, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας Δημήτρης Μαυροματίδης, καθώς και εκπρόσωποι ξένων χωρών. Ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Παναγιώτης Κώττας, εξέφρασε την πλήρη στήριξη της Περιφερειακής Αρχής στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Δυτικής Μακεδονίας, οι οποίες επιχειρούν να ανακάμψουν και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της περιοχής σε περίοδο κρίσης.
Να σημειωθεί ότι το Reborn είναι ένα έργο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενίσχυση της προσπάθειας κοινωνικής ανάκαμψης των επιχειρηματιών και την προώθηση πρωτοβουλιών για τη στήριξη της δεύτερης ευκαιρίας. Αποτελεί ένα κοινά εταιρικό έργο για την ανάπτυξη πρωτοβουλιών στήριξης του επαν-επιχειρείν, που προσπαθεί να συνεισφέρει τόσο στη βελτίωση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας, όσο και στην περιφερειακή οικονομική ανάπτυξη. Όπως τόνισαν αρκετοί εισηγητές, «η αποτυχία είναι πηγή εμπειρίας και γνώσης, ενώ συχνά αποτελεί και εφόδιο των καλών επαγγελματιών στην προσπάθεια να επιτύχουν στα νέα επιχειρηματικά σχέδια».