Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι, μιλάνε για μικρό ρήγμα που δεν σχετίζεται με το μεγάλο ρήγμα του ισχυρού σεισμού του 1995
Σεισμική δόνηση μεγέθους 3,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 07.38 το πρωί του περασμένου Σαββάτου στην περιοχή της Κοζάνης, ανησυχώντας για άλλη μια φορά τους κατοίκους, καθώς έγινε αισθητή σε ολόκληρο το νομό.
Σύμφωνα με το Εργαστήριο Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το επίκεντρο του σεισμού ήταν 25 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Κοζάνης, στο νοτιοδυτικό άκρο της λίμνης Πολυφύτου, μεταξύ Αιανής και Ρυμνίου, με εστιακό βάθος περίπου 10 χιλιόμετρα.
Πρόκειται για το ίδιο σημείο – επίκεντρο των σεισμικών δονήσεων στις αρχές Ιουλίου, με ισχυρότερο τον σεισμό των 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ωστόσο, το επίκεντρο αυτό δεν σχετίζεται με το επίκεντρο του ισχυρού σεισμού των 6,6 Ρίχτερ του 1995, που είχε προκαλέσει τεράστιες καταστροφές σε Κοζάνη – Γρεβενά, χωρίς ευτυχώς ανθρώπινα θύματα.
Πάντως, από το Σάββατο μέχρι και χτες, δεν παρατηρήθηκε κάποια αξιοσημείωτη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή. Ο σεισμολόγος του Εργαστηρίου Γεωφυσικής και αναπληρωτής καθηγητής του ΑΠΘ, Μανόλης Σκορδίλης, μιλώντας στον «Π» ήταν καθησυχαστικός, δηλώνοντας ότι «ο χώρος διέγερσης στη συγκεκριμένη περιοχή είναι μικρός, οπότε και το ρήγμα που προκάλεσε τη σεισμική δόνηση των 3,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ είναι μικρό και φυσικά δεν σχετίζεται με το ρήγμα που έδωσε τον ισχυρό σεισμό του 1995». Τόνισε ακόμη ότι «η περιοχή χαρακτηρίζεται χαμηλής σεισμικότητας και δίνει αραιά μεγάλους σεισμούς, όπως έδωσε το 1995». Προσδιορίζοντας τα αραιά διαστήματα, έκανε λόγο για πάνω από 100 χρόνια.
Να σημειωθεί ότι ενώ η περιοχή της Κοζάνης κατατάσσεται στις περιοχές «χαμηλής σεισμικότητας», σε επίπεδο χώρας η Ελλάδα ανήκει στη ζώνη της «υψηλής σεισμικότητας», χωρίς αυτό να συνοδεύεται δυστυχώς και από τα αναγκαία μέτρα θωράκισης, από την πλευρά της πολιτείας.
Χ.Β.