Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Στήλες > Μνημεία της Εορδαίας > Οδοιπορικό στα μνημεία της Εορδαίας: H κρήνη του Ρουστατέλη στη Βλάστη

Οδοιπορικό στα μνημεία της Εορδαίας: H κρήνη του Ρουστατέλη στη Βλάστη

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
emailΗ κρήνη του Ρουστατέλη βρίσκεται στον οικισμό της Βλάστης, διακόσια περίπου μέτρα δυτικά της κεντρικής πλατείας του χωριού, πάνω στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί προς το Σισάνι.

Πρόκειται για μια πέτρινη κατασκευή ύψους περίπου δυο μέτρων και μήκους περίπου τεσσάρων. Η βρύση είναι τοποθετημένη στο κέντρο και κάτω από αυτήν υπάρχει μια ορθογώνια γούρνα. Δεξιά και αριστερά της βρύσης υπάρχουν καμάρες σε καθεμία από τις οποίες είναι τοποθετημένη μια έξεργη στάμνα βαμμένη με κεραμιδί χρώμα και στολισμένη με έξεργη φυτική διακόσμηση.

Η κρήνη σύμφωνα με μαρτυρίες χωριανών, είναι προπολεμική η κατασκευή της δηλαδή χρονολογείται πριν την έναρξη του ΒΠΠ. Η κατασκευή που συναντά ο επισκέπτης στις μέρες μας είναι προσφάτως αναπαλαιωμένη. Η κρήνη έλαβε το όνομα της όχι από τον χορηγό της κατασκευής της αλλά από το γεγονός ότι σε εκείνη τη γειτονιά υπήρχε η οικία του Ρουστατέλη. Έτσι, έμεινε στους χωριανούς η ονομασία «στου Ρουστατέλη».

 

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
sidiros
x

Check Also

Οι μουσικές επιλογές του e-ptolemeos.gr – The Protomen – I Drove All Night (2015)

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Δείτε επίσης στο E-PTOLEMEOS.GR: Έκρηξη κρουσμάτων στη Φλώρινα- Οι λόγοι που έφεραν υψηλούς αριθμούς στο ακριτικό Νομό Stravon.gr: ...