Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Στήλες > Μνημεία της Εορδαίας > Οδοιπορικό στα μνημεία της Εορδαίας: H κρήνη του Ρουστατέλη στη Βλάστη

Οδοιπορικό στα μνημεία της Εορδαίας: H κρήνη του Ρουστατέλη στη Βλάστη

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


Η κρήνη του Ρουστατέλη βρίσκεται στον οικισμό της Βλάστης, διακόσια περίπου μέτρα δυτικά της κεντρικής πλατείας του χωριού, πάνω στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί προς το Σισάνι.

Πρόκειται για μια πέτρινη κατασκευή ύψους περίπου δυο μέτρων και μήκους περίπου τεσσάρων. Η βρύση είναι τοποθετημένη στο κέντρο και κάτω από αυτήν υπάρχει μια ορθογώνια γούρνα. Δεξιά και αριστερά της βρύσης υπάρχουν καμάρες σε καθεμία από τις οποίες είναι τοποθετημένη μια έξεργη στάμνα βαμμένη με κεραμιδί χρώμα και στολισμένη με έξεργη φυτική διακόσμηση.

Η κρήνη σύμφωνα με μαρτυρίες χωριανών, είναι προπολεμική η κατασκευή της δηλαδή χρονολογείται πριν την έναρξη του ΒΠΠ. Η κατασκευή που συναντά ο επισκέπτης στις μέρες μας είναι προσφάτως αναπαλαιωμένη. Η κρήνη έλαβε το όνομα της όχι από τον χορηγό της κατασκευής της αλλά από το γεγονός ότι σε εκείνη τη γειτονιά υπήρχε η οικία του Ρουστατέλη. Έτσι, έμεινε στους χωριανούς η ονομασία «στου Ρουστατέλη».

 

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: Θοδωρής Πασσαλίδης

"Γεννήθηκε το 1986 στην ελληνίδα γη της Εορδαίας. Πραγματοποίησε το πρώτο του ταξίδι σε ηλικία μερικών λεπτών από την Πτολεμαΐδα στην Θεσσαλονίκη (μέσω Άγρα). Έκτοτε, έχοντας ως εφόδια ένα πτυχίο Ψυχολογίας αποκτηθέν υπό την σκέπη του αττικού ουρανού και μια γκρίζα τραγιάσκα στο κεφάλι του, περιηγείται την πολιτιστική επικράτεια μελετώντας την ποίηση και την μνήμη."