- Σκληρό πολιτικό μπρα ντε φέρ από τα παλιά, είχαμε ανάμεσα στον Υφυπουργό Μιχάλη Παπαδόπουλο και τον Γραμματέα ΝΕ Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Πασσαλίδη. Μας αρέσουν οι δημόσιες κόντρες μεταξύ πολιτικών προσώπων της περιοχής, και είχαμε καιρό να δούμε είναι η αλήθεια.
- Είναι αλήθεια ότι ο Νίκος Σαμαράς τάραξε και πάλι τα νερά. Μετά την επίσκεψη της Μίνας Γκάγκα σε Μαμάτσειο και Μποδοσάκειο, έγινε προσπάθεια να αναδειχθεί πως όλα πάνε καλά στη λειτουργία των Νοσοκομείων. Το κείμενο όμως του Διευθυντή της Ορθοπαιδικής (που δημοσιεύει ο “Π”, χάλασε τη “σούπα” αφού αναδεικνύει δεδομένα που στοιχειοθετούν ιδιαίτερα προβληματικές καταστάσεις γενικά στο ΕΣΥ, και ειδικά στα νοσοκομεία της περιοχής. Πάντως οι επισημάνσεις Σαμαρά αν και δυσάρεστες, κρίθηκαν χρήσιμες ακόμα και από την ίδια την Υπουργό κατά τη διάρκεια της κλειστής σύσκεψης. Ενδιαφέρον επίσης έχει το εξής: Τη “ζημιά” που δεν μπορούν να κάνουν όλα τα αντιπολιτευόμενα κόμματα μαζί ελλείψει επιχειρημάτων και σχεδίου για την Υγεία, την κάνει ένας και μόνο γιατρός παραθέτοντας δεδομένα με επιστημονικό και τεχνοκρατικό τρόπο!
- Νόμος του Κράτους από την προηγούμενη εβδομάδα η “Μετάβαση” και ο τρόπος λειτουργίας των Μηχανισμών της. Ένα μεγάλο κεφάλαιο άνοιξε, με πολλές επιφυλάξεις από τους πολίτες του Νομού Κοζάνης γι’ αυτό που έρχεται. Το μεγαλύτερο δυστύχημα, είναι το ότι αυτός ο Μηχανισμός για την περιβόητη Μετάβαση καθυστέρησε τουλάχιστον δέκα χρόνια, χρονικό διάστημα στο οποίο η περιοχή έχει ήδη ερημώσει. Τεράστια ευθύνη για αυτή τη δεκαετή καθυστέρηση, έχουν όλα τα κόμματα και οι κυβερνήσεις που βρέθηκαν στο τιμόνι της χώρας.
- Τα κόμματα αυτά, το μόνο που έχουν να κάνουν, είναι έστω και τώρα να διαμορφώσουν ένα αναπτυξιακό μηχανισμό μετάβασης. Μόνο έτσι θα μπορούσαν να καλύψουν ένα μέρος της απραξίας τους τα προηγούμενα χρόνια. Αντ’ αυτού, εξαιρουμένης της κυβερνητικής ΝΔ, οι υπόλοιποι καταψήφισαν το Νομοσχέδιο της Μετάβασης στη Βουλή! Δηλαδή μας είπαν, ότι δεν θέλουν τον προτεινόμενο μηχανισμό, χωρίς να έχουν προβλέψει ή προτείνει τίποτα τα τελευταία δέκα χρόνια. Μεγάλη η ευθύνη ειδικά του ΣΥΡΙΖΑ, στη διακυβέρνηση του οποίου είχαμε την πιο δραματική μείωση στη λιγνιτική παραγωγή.
- Επαναφορά του Δώρου Χριστουγέννων στη ΔΕΗ. Μετά από δέκα χρόνια, οι εργαζόμενοι της επιχείρησης θα πάρουν Δώρο Χριστουγέννων! Σίγουρα κανείς δεν το περίμενε, σίγουρα κανείς δεν το επεδίωξε. Όσες κυβερνήσεις και να πέρασαν, συνετέλεσαν να παγιωθεί αυτή η κατάσταση. Έλα όμως που η απώλεια του 51% της ΔΕΗ από το Ελληνικό Δημόσιο μετά την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, έκανε την επιχείρηση “πιο κανονική” και ανέτρεψε τα δεδομένα! “Πιο κανονική” υπό την έννοια ότι επί 20 χρόνια, όποτε βόλευε το Κράτος, η ΔΕΗ ήταν δημόσια και όποτε το βόλευε να είναι ιδιωτική, ήταν ιδιωτική. Έστω και μια δεκαετία καθυστέρηση, έστω και με αυτόν τον τρόπο, οι εργαζόμενοι και το εισόδημά τους αποκαθίσταται, γεγονός πολύ ευχάριστο για τον οικογενειακό τους προγραμματισμό και την τοπική οικονομία.
- Από φέτος λοιπόν, η ΔΕΗ θα επαναφέρει τους 2 κομμένους μισθούς στα στελέχη της, οι οποίοι και πάλι θα γίνουν 14. Το …αστείο είναι, ότι με το που πήραν στο χέρι τους το χαρτί της ΑΜΚ τα στελέχη της ΔΕΗ, ανέλυσαν τις μισθολογικές απαιτήσεις που θα προέκυπταν, και κοινοποίησαν τις νομοθετικές διατάξεις που ποινικές κυρώσεις σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα. Από τη μια καταγγέλλει δηλαδή η ΓΕΝΟΠ την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, και από την άλλη πλευρά ζητάνε αυτά που “δικαιούνται” μετά την υπογραφή της, πριν ακόμα αυτή στεγνώσει.
- Το ‘πε και το ’κανε ο Λάζαρος Μαλούτας. Έβαλε τον Δήμο Κοζάνης να πληρώσει μελέτη σκοπιμότητας για να κάνει καινούργιο νοσοκομείο στην Κοζάνη. Άλλο που δεν ήθελαν οι εταιρείες που κάνουν τέτοιες μελέτες, του την έκαναν όπως ήθελε. Νέο τριτοβάθμιο νοσοκομείο ζητείται λοιπόν, με ταυτόχρονη λειτουργία των 5 υπαρχόντων (και του Μαμάτσειου). Τη στιγμή που τα νοσοκομεία μας σε κανονικές συνθήκες είναι κατά 70% άδεια!
- Με την πρόταση του Λάζαρου Μαλούτα διαφωνούν κάθετα επιστημονικοί και πολιτικοί φορείς, καθώς τη θεωρούν αβάσιμη. Ακόμα και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός τον αγνοεί. Παρ’ όλα αυτά, αυτός επιμένει. Τοπικιστικοί οι λόγοι; Πολιτικοί; Σε κάθε περίπτωση, θα κριθεί ο Δήμαρχος, είτε είναι ξανά υποψήφιος είτε δεν είναι. Και τότε θα δούμε αν κατανάλωσε τις δυνάμεις του για πράγματα που αφήνουν ή δεν αφήνουν αποτύπωμα στον τόπο.