Η έναρξη του πρώτου Διεθνές Συνεδρίου για την ηλεκτροκίνηση και την ενέργεια με διακριτό τίτλο «GREEN MOBILITY CONFERENCE 2002» πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στα Κοίλα, παρουσία φορέων και επιχειρήσεων που ασχολούνται με τον κλάδο και φυσικά εκπροσώπων της πολιτικής που διαχειρίζονται την μεταστροφή του ενεργειακού περιβάλλοντος με τις νέες πράσινες τεχνολογίες.
Το συνέδριο είναι μία πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, με τον Αν. Καθηγητή, Δημήτρη Στημονιάρη, να σημειώνει πως πρόκειται για μία γιορτή καθώς «όλοι οι φορείς και οι επιχειρήσεις του κλάδου είναι εδώ σήμερα και στόχος είναι να θεσπιστεί ως θεσμός το συνέδριο και η περιοχή μας να συνεχίσει να βρίσκεται στην καρδιά της ενέργειας».
Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Μιχάλης Παπαδόπουλος, υπενθυμίζοντας πως το πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα ηλεκτροκίνησης ξεκίνησε από την Κοζάνη του 2014, ενώ το συνέδριο είναι παρά πολύ σημαντικό και αποτελεί πρωτοπορία από ένα Πανεπιστήμιο και ένα τμήμα του που έχουν αποδείξει ότι καινοτομούν:
«Η χώρα θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει πολύ νωρίτερα τη στροφή της στην ηλεκτροκίνηση, η δική μας κυβέρνηση εκτός από κίνητρα αγοράς των ηλεκτρικών αυτοκινήτων δίνει και κίνητρα χρησιμοποίησης αυτών των αυτοκινήτων διαμορφώνοντας το πλαίσιο τοποθέτησης φορτιστών σε πολλά σημεία. Φέτος έχουμε 1200 φορτιστές του χρόνου 5.000 και σε δύο χρόνια θα έχουμε 15.000. Παλεύουμε για μία «πράσινη» χώρα που θα πρωτοπορεί στην Ευρώπη».
Για τη Δυτική Μακεδονία που πρωταγωνιστεί στις τεχνολογικές εξελίξεις και με πυρήνα το Πανεπιστήμιο είναι μπροστάρης στην πράσινη κινητικότητα, έκανε λόγο ο Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης, τονίζοντας πως ένα μεγάλο κομμάτι των θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθούν στην περιοχή πρέπει να προέρχεται από τις πράσινες και νέες τεχνολογίες
«Θέλουμε να είμαστε πρωταγωνιστές και ήδη είμαστε σε πολύ καλή θέση στην πορεία των εξελίξεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο», είπε ο Περιφερειάρχης.
Τον ΔΕΔΔΗΕ εκπροσώπησε ο Αν. Διευθύνων Σύμβουλος του Δικτύου Διανομής, Ηρακλής Μενεγάτος, λέγοντας πως το δίκτυο διανομής έχει τις βασικές υποδομές για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες της ηλεκτροκίνησης μέχρι το 2030, και πρόσθεσε πως με την παροχή στο σπίτι του μπορεί ο καθένας να φορτίσει το αυτοκίνητο.
Σε ερώτηση του «Π» για την αναβάθμιση του δικτύου για έργα ΑΠΕ στη Δυτική Μακεδονία, φειδωλά απάντησε πως γίνονται ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση.
Στο συνέδριο εκπροσωπήθηκε και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, από τον Αντιπρόεδρο, Δημήτρη Φούρλαρη, ο οποίος χαρακτήρισε εξαιρετική την πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Τις εργασίες του συνεδρίου κήρυξε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, Θεόδωρος Θεοδουλίδης, αναφερόμενος σε μία εμβληματική προσπάθεια η οποία πρέπει να καθιερωθεί.
«Στα εδαφικά σχέδια γίνεται αναφορά σε επενδύσεις που σχετίζονται με την ηλεκτροκίνηση. Το πανεπιστήμιο θα είναι αρωγός κυρίως ως ερευνητικός φορέας».
Το συνέδριο συνεχίζεται και ολοκληρώνεται αύριο, με την είσοδο στο κοινό να είναι ελεύθερη.
Ζήσης Πιτσιάβας