Μια από τις ομορφότερες φωτογραφίες, που έχω δει, είναι αυτή που μου εμπιστεύθηκε ο αγαπητός σε όλους ηλεκτρολόγος Πελοπίδας. Από μικρός ανήσυχος ακτιβιστής και αναθεωρητής , λάτρης της τέχνης και της δημιουργίας, έκοβε αποδείξεις για κάθε φωτογραφία που εμφάνιζε, με την νομότυπη υπόμνηση: ΄΄ Άνευ αποδείξεως φωτογραφίες δεν παραδίδονται ΄΄ . Ένας ξεχωριστός άνθρωπος, που σε κερδίζει αμέσως με την προθυμία και την καλοσύνη του. Η φωτογραφία, που τράβηξε το Φθινόπωρο του 1951 , έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί συνυπάρχουν και οι τρεις προσφυγικές γενιές… Η φωτογράφιση έγινε μπροστά στο σπίτι του Μιχαηλίδη Μιχάλη( Κομεσά).
Εκεί, στα υπαίθρια παγκάκια( καθιστέρας) συγκεντρώνονταν όλες οι κοπελιές της γειτονιάς και έπλεκαν τις δαντέλες για τα προικιά τους, όλες ελεύθερες σε ηλικία γάμου.. Μια ανιδιοτελής και ανθρώπινη συνεύρεση που μαρτυρά τις στενές γειτονικές σχέσεις καθώς και την επιθυμία των ανθρώπων εκείνης την εποχής να φωτογραφηθούν απαθανατίζοντας μια στιγμή της ζωής τους.
Το 1951 είναι το μεταίχμιο μιας εποχής,όπου η κοινωνία και οι άνθρωποι άφηναν πίσω τους την εμφύλιο-πολεμική εποχή και έμπαιναν σε μια περίοδο δημιουργίας και σχετικής ελευθερίας.. Ο ψυχρός πόλεμος και η κούρσα του διαστήματος μεταξύ των υπερδυνάμεων βρίσκονταν στο ζενίθ. Ήταν η χρονιά, όπου ανέτειλαν το Ροκ-Εν –Ρολ ,, η χρονιά της Τζαζ μουσικής ,η εποχή της αμφισβήτησης και η απελευθέρωση των ηθών.. Η ρήξη των γενεών είναι εμφανής στην ένδυση και στην υπόδηση. Οι γιαγιάδες εξακολουθούν να φορούν τη μαντήλα, ενώ οι νεαρές την έχουν αποχωριστεί. Όμορφα φορέματα, ραμμένα στη μόδα της εποχής, με τις φούστες ακόμα μακριές. Οι χαρακτηριστικές πεντάπλεκτες πλεξούδες της ΣπυρίδουΚίτσας , είναι εντυπωσιακές , ενώ οι πλεκτές μπλούζες ακόμα κυριαρχούν στη γυναικεία μόδα. Οι νεαροί μπόμπιρες με τα κοντά παντελόνια δεν έχασαν την ευκαιρία και έτρεξαν να ποζάρουν στο κάδρο. Από αριστερά όρθιοι: 1ος ΣαββέληςΣουμελίδης 1942 2ος Γιώργος Κασαπίδης 1937.3ος Ευκλείδης Σουμελίδης 1938, 4η Βαρβάρα Σαρασλανίδου ( Βικεντίνα) 5η Σοφία Μιχαηλίδου ( κομεσία, η γιαγιά με το μπαστούνι) 6η Άννα Σαρασλανίδου, 7η Φωστήρα Σουμελίδου , 8η Ανάστα Σπυρίδου 9ος Γιάννης Σπυρίδης(μικρός) 10η Ελένη Σπυρίδου,.. Κέντρο : 1η Πετρούλα Σαρασλανίδου, 2η Παρθένα Σπυρίδου, 3η Κατίνα Σαρασλανίδου. Κάτω αριστερά :.1η ΚίτσαΣπυρίδου, 2η Πολυξένη Βασιλειάδου, 3η Φιλαρέτη Βασιλειάδου, 4η Όλγα Μισαηλίδου, 5η ΑνθούλαΣπυρίδου ,6η Φρόσω Σαρασλανίδου.
Σημείωση : Τα κορίτσια του Σαρασλανίδη Βικέντιου ήταν γόνοι αστικής οικογένειας με μεγάλο ξενοδοχείο στο κέντρο της Άγκυρας. Ο Βικέντιος παντρεύτηκε την ποντιοπούλα Βαρβάρα Καπουργατσίδου, κόρη του γνωστού πρακτικού γιατρού της Άγκυρας, Καπουργατσίδη Σάββα. Ο Σάββας άλλαξε το όνομά του από Κογκαλίδης σε Καπουργατσίδης, εξ’ αιτίας του επαγγέλματός του . ( Περιέθαλπε στρατιώτες με σπασμένα οστά και πλευρά ( καπουργάδες) .
Ο Άγιος Βικέντιος γιορτάζει σήμερα, 22- Ιανουαρίου . ΄΄ Χρόνια πολλά΄΄ στους απογόνους του μοναδικού Βικέντιου από το Ανατολικό..!