Την επιστολή υπογράφουν 10 Αγροτικοί Σύλλογοι μεταξύ των οποίων του Βελβεντού, της Καστοριάς και του Άργους Ορεστικού
Τις πληγές τους από τις θεομηνίες στις καλλιέργειες μετρούν οι αγρότες, περιμένοντας μάταια τις αρμόδιες υπηρεσίες των ΕΛΓΑ να προβούν στις εκτιμήσεις των ζημιών και να αποζημιωθούν, καθώς οι γεωπόνοι συνεχίζουν την απ’ αόριστον αποχή από το εκτιμητικό έργο επειδή η κυβέρνηση τους έκοψε εκτός έδρας και χιλιομετρικές αποζημιώσεις.
Το θέμα που ανέδειξε την προηγούμενη εβδομάδα ο «Π» ανέδειξαν με τον πιο δραματικό τρόπο τρεις αγροτικοί σύλλογοι της Δυτικής Μακεδονίας, του Βελβεντού, του Άργους Ορεστικού και της Καστοριάς, σε σύνολο δέκα συλλόγων από ολόκληρη τη χώρα, οι οποίοι απευθύνουν έκκληση στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ζητώντας την άμεση παρέμβασή του ώστε να ξεκινήσει ο ΕΛΓΑ την εκτίμηση των ζημιών. Στην επιστολή που έστειλαν πριν από λίγες ημέρες, υπογραμμίζουν: «Κύριε Υπουργέ, ο αγροτικός κλάδος συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Ο Έλληνας αγρότης πλέον δεν μπορεί να αντεπεξέλθει ούτε στις βασικές του υποχρεώσεις. Στα προβλήματα, προστέθηκε και η ζημιά της παραγωγής λόγω των καιρικών συνθηκών με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Ο ΕΛΓΑ θα πρέπει να κινηθεί άμεσα ώστε να καταγραφούν οι ζημιές. Αυτό όμως δεν είναι δυνατό να γίνει μετά από την αποχή επ’ αόριστον από το εκτιμητικό έργο των υπαλλήλων του. Θα πρέπει να δοθεί άμεση λύση στο θέμα αυτό, ώστε να μπορέσουν οι εκτιμητές να βγούνε στα κτήματα και να καταγράψουν άμεσα τις ζημιές.
Σας ευχαριστούμε και παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες».
Την επιστολή υπογράφουν εκτός από τους τρεις προαναφερόμενους αγροτικούς συλλόγους και αυτοί της Νάουσας, της Ιεράπετρας, Αν. Μάνης, της Αλεξάνδρειας, της Σκύδρας, της Κορινθίας και της Αλμωπίας. Η φωνή απόγνωσης όλων των αγροτών έρχεται από τις δηλώσεις του Αγροτικού Συλλόγου Βελβεντού Βασίλη Τζιουρά στον «Π» ο οποίος απευθύνει έκκληση: «Πρέπει επιτέλους να λυθεί το πρόβλημα, να πράξει ο ΕΛΓΑ και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το αυτονόητο. Να μπουν οι γεωπόνοι στα χωράφια να καταγράψουν τις ζημιές και να αποζημιωθούμε». Επισήμανε «τα σοβαρά προβλήματα στην περιοχή του Βελβεντού, σε έκταση 10.000 στρεμμάτων με ροδάκινα, κεράσια, βερύκοκα κ.λ.π. Οι ζημιές σύμφωνα με τεκμηριωμένη έκθεση που συνέταξαν οι γεωπόνοι του συνεταιρισμού μας μετά από αυτοψίες στα χωράφια ανέρχεται στο 30-40%. Επιπλέον παρατηρείται σοβαρό πρόβλημα ακαρπίας λόγω του παγετού και των καιρικών συνθηκών με τις βροχές και τις μεγάλες μεταβολές της θερμοκρασίας».
Βεβαίως, απάντηση από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης οι συνεταιρισμοί δεν είχαν, εκτός από τη «συμπάθεια» που εισέπραξαν από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ, ο οποίος τους διαβεβαίωσε προφορικά ότι «κατανοεί το πρόβλημα και πρέπει να δοθεί λύση».
Όπως είχε γράψει ο «Π» την περασμένη εβδομάδα, από τη Μ. Πέμπτη 28 Απριλίου γεωπόνοι και προσωπικό του ΕΛΓΑ προβαίνουν σε αποχή επ’ αόριστον από το «εκτιμητικό έργο», έπειτα από απόφαση του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων του ΕΛΓΑ. Ο γεωπόνος τμηματάρχης του ΕΛΓΑ Δυτικής Μακεδονίας Παναγιώτης Τζιόλας, εξηγεί ότι οι γεωπόνοι του οργανισμού «τράβηξαν» χειρόφρενο στα ιδιωτικά τους αυτοκίνητα επειδή αδυνατούν να μεταβούν στα χωριά, καθώς δεν καλύπτονται τα έξοδα μετακίνησης. Όλη η αναστάτωση προήλθε με την ψήφιση του νόμου για τους συνεταιρισμούς. Ο νόμος προβλέπει: την κατάργηση της εκτός έδρας αποζημίωσης που ήταν 20 ευρώ ημερησίως, την κατάργηση της εκτίμησης που ήταν 1 ευρώ ανά κτήμα και την περικοπή της χιλιομετρικής αποζημίωσης από 20 λεπτά ανά χιλιόμετρο σε 13 λεπτά ανά χιλιόμετρο.
Με τις παραπάνω περικοπές, όπως δήλωσε ο Π. Τζιόλας, ένας γεωπόνος χάνει κατά μέσο όρο περί τις 5.000 το χρόνο. Όσο για τη χιλιομετρική αποζημίωση στο ύψος που ορίστηκε τώρα, είπε ότι «αυτή δεν καλύπτει ούτε τη βενζίνη, οπότε η συντήρηση και οι φθορές του αυτοκινήτου βαραίνουν προσωπικά τους ίδιους τους εργαζόμενους».