Κλασικά έργα από μεγάλους συγγραφείς και σύγχρονα μυθιστορήματα που μόλις κυκλοφόρησαν. Αυτά τα βιβλία αποτελούν τα πιο δυνατά χαρτιά της φετινής βιβλιοπαραγωγής.
Αυτό που αποκαλούμε «βιβλία παραλίας» ή «βιβλία για τη βαλίτσα των διακοπών» δεν υπάρχει ως είδος, είναι ένα σχήμα λόγου. Η λογοτεχνία δεν έχει εποχή, ούτε location. Τα καλά βιβλία διαβάζονται πάντα και παντού. Στη σεζλόνγκ, στην αμμουδιά, στο μετρό καθώς πηγαίνουμε στη δουλειά, στη σκιά ενός δέντρου στον κήπο, στη δροσερή μας βεράντα, σε ένα ήσυχο καφέ ανάμεσα σε δυο ραντεβού, στην ουρά της τράπεζας, στο τραπέζι της κουζίνας καθώς μαγειρεύουμε… Το καλοκαίρι, στην πόλη ή στις μικρές μας αποδράσεις, διαβάζουμε ό,τι διαβάζουμε πάντα, δηλαδή όσα μας κεντρίζουν το ενδιαφέρον και μας προσφέρουν απόλαυση. Υπό αυτή την έννοια καλοκαιρινά δεν είναι τα «ελαφριά» ή τα «βαριά» αναγνώσματα, αλλά εκείνα τα βιβλία που τα ταξιδεύουμε από νησί σε νησί, που τα νοτίζει η αύρα από τα μελτέμια του Αιγαίου καθώς τα διαβάζουμε στο κατάστρωμα ενός πλοίου, τα μυθιστορήματα που γίνονται σκιά στο πρόσωπό μας όταν απολαμβάνουμε τον ήλιο ξαπλωμένοι στην αμμουδιά, τα βιβλία που κουβαλάμε στην τσάντα μας κάθε πρωί όταν πηγαίνουμε στο γραφείο και μετράμε αντίστροφα τις μέρες για την άδειά μας, τα βιβλία που μας χαλαρώνουν πριν κοιμηθούμε ένα βράδυ με καύσωνα στην καρδιά της πόλης.
Το iefimerida, παρακολουθώντας τις συζητήσεις των βιβλιόφιλων στα κοινωνικά δίκτυα, αλλά και στα σχετικά βιβλιοφιλικά apps οπως το Goodreads, ξεχώρισε τα βιβλία εκείνα που αυτή τη σεζόν έχουν τραβήξει, για πολλούς και διάφορους λόγους, την προσοχή του ενημερωμένου κοινού και αποτελούν αυτό που ονομάζουμε εκδοτικό γεγονός.
Επιλογές από τα πιο σπουδαία λογοτεχνικά βιβλία που κυκλοφόρησαν αυτό το καλοκαίρι.
Έτσι στη δική μας λίστα με τις πιο δυνατές αφίξεις του φετινού καλοκαιριού, φιγουράρουν σπουδαία έργα κλασικής λογοτεχνίας που κυκλοφόρησαν με νέα μετάφραση, όπως «Ο έφηβος» του Ντοστογιέφσκι από τις εκδόσεις Άγρα ή το «Αβεσσαλώμ, Αβεσσαλώμ» από τη μνημειώδη σειρά Orbis Literae των εκδόσεων Gutenberg, αλλά και σύγχρονα μυθιστορήματα που παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον όπως το «Άλλες ζωές» του Αμπντουλραζάκ Γκούρνα που απέσπασε το βραβείο Νόμπελ του 2021 και κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ψυχογιός ή το «Ξένο χώμα» της Τζανίν Κάμμινς που έχει σαρώσει διεθνώς τις πωλήσεις με πάνω από 2.000.000 αντίτυπα παγκοσμίως και μιλά με πολύ ιδιαίτερο και καταιγιστικό τρόπο για την προσφυγιά.