Είναι ένα από τα αγαπημένα μου φαγητά. Η μητέρα μου το έφτιαχνε όταν έπαιρνε λάχανα για το τουρσί του χειμώνα. ‘Όμως εκτός από την Ευρυτανία, απ’ όπου προέρχεται αυτή η συνταγή, την έχω βρει και στα συνταγολόγια των Ποντίων…
από τη Γεωργία Κοφινά
1 ώρα και 10 λεπτά n ΘΕΛΕΙ ΛΙΓΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ
Υλικά για 6 άτομα:
1 κιλό χοιρινό μπούτι χωρίς κόκκαλο, κομμένο σε μερίδες
1 λάχανο μέτριο (περίπου 1½ κιλό), κομμένο σε φαρδιές λωρίδες
1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
5-6 κλωναράκια σέλινο χονδροκομμένο
2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε 2 φλιτζάνια νερό ή 250γρ. ντομάτα ψιλοκομμένη
½ φλιτζάνι λάδι
1 πιπεριά μικρή, κόκκινη, πικάντικη
1 φλιτζάνι φέτα τριμμένη (προαιρετικά)
αλάτι, πιπέρι
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης
Food Styling: Elena Jeffrey
Πλένετε καλά το κρέας και το σκουπίζετε. Το αλατοπιπερώνετε και το ροδίζετε στο λάδι απ’ όλες τις πλευρές.
Προσθέτετε το κρεμμύδι και το σέλινο, τα σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν και προσθέτετε 1 φλιτζάνι νερό.
Σιγοβράζετε το κρέας για 10 λεπτά και μετά προσθέτετε την ντομάτα και την κόκκινη πιπεριά. Συνεχίζετε να σιγοβράζετε για 40 λεπτά περίπου ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας, χωρίς όμως να λιώσει.
Προσθέτετε το λάχανο και λίγο αλάτι ακόμη, αν χρειαστεί, και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει για άλλα 20 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί το λάχανο.
Σερβίρετε σε βαθιά πιάτα και σκορπάτε από πάνω τριμμένη φέτα.