Θα ήθελα αρχικά να συγχαρώ το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών και ιδιαίτερα τον Πρόεδρό του κ. Μίχαλο για τη σημαντική πρωτοβουλία της οργάνωσης της ημερίδας αυτής, αλλά και για την ευκαιρία που δόθηκε στη ΔΕΗ να συμπράξει στην πραγματοποίησή της.
Στην παρούσα συγκυρία, η ημερίδα αυτή αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς στόχο της έχει:
• από τη μια την ενημέρωση για τις εξελίξεις στον ιδιαίτερα ευαίσθητο και νευραλγικό για την οικονομία μας κλάδο της ενέργειας και την κατάσταση της ενεργειακής αγοράς στην Ελλάδα, και
• από την άλλη τη διατύπωση προτάσεων και εισηγήσεων για το ενεργειακό μέλλον της Ελλάδας. Με δεδομένη την άρτια επιστημονική κατάρτιση και τη βαθιά γνώση των προσκεκλημένων ομιλητών στην ημερίδα, είναι αναμενόμενη η εξαγωγή χρήσιμων και αξιοποιήσιμων συμπερασμάτων έτσι ώστε να ενισχυθεί η ενεργειακή στρατηγική του τόπου μας.
Κυρίες και κύριοι,
Το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία της αγοράς στον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας, σε μια σύγχρονη κοινωνία, έχουν καθοριστικό αντίκτυπο στα οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέματα της χώρας, όχι μόνο για σήμερα αλλά και για τις επόμενες γενιές.
Όλοι όσοι μετέχουμε, άμεσα ή έμμεσα, με ρόλο πρωταγωνιστικό ή υποστηρικτικό, είτε με θεσμική ιδιότητα είτε δραστηριοποιούμενοι στον ανταγωνισμό, επηρεάζουμε με τον α ή β βαθμό τις εξελίξεις, και μάλιστα μακροπρόθεσμα,
μια και όσα πράττουμε ή παραλείπουμε να πράξουμε σήμερα επενεργούν σε βάθος χρόνου.
Η λειτουργία της απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας είναι στο ξεκίνημά της και απαιτείται από όλους μας να συμβάλλουμε στην όσο το δυνατόν γρηγορότερα ορθολογικότερη λειτουργία της.
Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού έχει διατυπώσει με σαφήνεια τις θέσεις της αναφορικά με το ρόλο που επιθυμεί να έχει στο νέο επιχειρηματικό περιβάλλον αλλά και τις προσαρμογές που θα πρέπει να κάνει η ίδια ώστε να συνεχίσει να αποτελεί τον Εθνικό Πρωταθλητή στον τομέα της ενέργειας.
Σύμφωνα με τη στρατηγική της, η ΔΕΗ έχει βάλει ως στόχο και έχει ήδη ξεκινήσει την προσπάθεια να πετύχει εκείνη τη μείωση του κόστους παραγωγής και διάθεσης ενέργειας, που θα την καταστήσουν ανταγωνιστική στις προκλήσεις που αντιπροσωπεύουν οι νέες συνθήκες και ο διεθνής πλέον ανταγωνισμός.
Η ΔΕΗ, έχοντας τεράστια εμπειρία σε όλη την αλυσίδα αξίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, συνεπής με την ιστορία της και το ρόλο της, είναι έτοιμη να υποστηρίξει την προσπάθεια που θα εξασφαλίσει τη μετάβαση προς το μοντέλο μιας ώριμης και απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Είναι ευθύνη όλων μας και όχι μόνο της συντεταγμένης Πολιτείας να κατανοήσουμε την ανάγκη σεβασμού των κανόνων της ισόρροπης ενεργειακής ανάπτυξης.
Αυτό περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ανάπτυξη συμπεριφορών και πρακτικών από όλους τους παράγοντες της αγοράς, που θα βοηθήσουν αυτή τη μετάβαση σε μία λειτουργία αγοράς με ξεκαθαρισμένους και αμοιβαία αποδεκτούς και κατανοητούς ρόλους.
Είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε αυτό που αποτελεί βασική αρχή του ενεργειακού σχεδιασμού, ότι δηλαδή, όλες οι αποφάσεις στο χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας, ανεξάρτητα από το ποιος τις παίρνει – από την Πολιτεία μέχρι τον τελευταίο πολίτη – οφείλουν να δίνουν λύσεις σε ένα πρόβλημα με τρείς παραμέτρους:
• Επάρκεια και ασφάλεια εφοδιασμού σε ηλεκτρική ισχύ και ενέργεια
• Παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών σε ανταγωνιστικές τιμές
• Και, σεβασμό στο περιβάλλον.
Με το Επιχειρησιακό Σχέδιο 2009-2014, το οποίο κατά το σκέλος που αφορά τον λιθάνθρακα θα χρειαστεί αναθεώρηση, η ΔΕΗ απαντά δυναμικά σε αυτές τις παραμέτρους κατά ισόρροπο και σύμμετρο τρόπο.
Κύριος άξονας δράσης του Επιχειρησιακού Σχεδίου, το οποίο αναλυτικά θα σας παρουσιάσουν στη συνέχεια οι συνάδελφοί μου, είναι η υλοποίηση ενός μοναδικού και φιλόδοξου επενδυτικού προγράμματος, απολύτως απαραίτητου για τη βιωσιμότητα της Επιχείρησης και την ικανότητά της να συνεχίσει να επιτελεί με επιτυχία το σημαντικό έργο της.
Το πρόγραμμα προβλέπει τη δημιουργία νέων μονάδων σε αντικατάσταση παλαιών, ρυπογόνων και αντιοικονομικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τον εκσυγχρονισμό των δικτύων μεταφοράς και διανομής και γενικότερα τη βελτίωση των υπηρεσιών της σε όλα τα επίπεδα, καθώς επίσης και την ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Στο πλαίσιο αυτό, έχουν ήδη δρομολογηθεί συγκεκριμένες δράσεις για την άντληση των απαραίτητων κεφαλαίων για την χρηματοδότηση του προγράμματος.
Οι δράσεις αυτές είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την ελαχιστοποίηση της εξάρτησης μας από πηγές ενέργειας υψηλού κόστους, την αξιοποίηση χαμηλού κόστους και από διαφορετικές πηγών καυσίμων, την αύξηση της διαθεσιμότητας των μονάδων, αλλά και την αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη λειτουργία της Επιχείρησης που θα επιτρέψει την εξοικονόμηση πόρων και τη μείωση δαπανών.
Στο σημερινό ενεργειακό περιβάλλον όλοι οι άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενοι, η Πολιτεία, οι καταναλωτές, οι τοπικές κοινωνίες και όλοι οι παραγωγικοί φορείς οφείλουμε να συνταχθούμε σε μια ξεκάθαρη ενεργειακή πολιτική και να επανεξετάσουμε τους ρόλους μας ως προς αυτό.
Στόχος είναι η σημερινή καθώς επίσης και οι μελλοντικές γενιές των Ελλήνων να συνεχίσουν να απολαμβάνουν το πολύτιμο αγαθό της ενέργειας με επάρκεια, με χαμηλές τιμές και καθαρό περιβάλλον.
Η σημερινή ημερίδα ελπίζω να αποτελέσει ένα ακόμα βήμα για εποικοδομητικό διάλογο και γόνιμη ανταλλαγή απόψεων προς αυτή την κατεύθυνση.
Εύχομαι, λοιπόν, σε όλους σας ένα ευχάριστο και γόνιμο συνέδριο και προσβλέπω στα συμπεράσματα που θα εξαχθούν.
Σας ευχαριστώ θερμά για την προσοχή σας.