Ορατός είναι ο κίνδυνος να μπει σε σοβαρές περιπέτειες ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο που θα άρδευε τον κάμπο στη Δυτική Εορδαία, προϋπολογισμού 5,5 δις ευρώ περίπου, λόγω της μεγάλης καθυστέρησης που σημειώνεται στην ολοκλήρωσή του λόγω ενστάσεων που κατατέθηκαν για τον τρόπο εκτέλεσής του.
Η σύμβαση του έργου υπογράφτηκε στις 8/3/2007 επί νομαρχίας Ιορδάνη Ανδρεάδη και ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 5.475.983,42 ευρώ με ΦΠΑ, με ανάδοχο την «Κ/Ξ ΑΤΡΑΠΟΣ ΑΤΕ- ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ ΑΤΕΕΕ».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσε στη διάθεση του «Π» η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, βάσει πιστοποιήσεων, εκτελέσθηκε – υλοποιήθηκε το συμβατικό αντικείμενο του έργου «Κατασκευή Λιμνοδεξαμενής Αναρράχης», σε ποσοστό 65% περίπου και συνολικά απ’ αρχής 3.562.700,84 ευρώ (με ΦΠΑ).
Το έργο αποτελείται από τη Λιμνοδεξαμενή Αναρράχης, τα έργα σύλληψης (φράγματα υδροληψίας Εμπορίου Ι και ΙΙ ) στις πηγές του Εμπορίου στο δάσος του Μουρικίου, ταμίευσης και εκτροπής, καθώς και το δίκτυο μεταφοράς. Έχει γίνει άλλο ένα μικρό φράγμα (πρόφραγμα) στην Αναρράχη, ενώ το έργο ταμίευσης (Λιμνοδεξαμενή Αναρράχης) αναπτύσσεται στο ανώτερο (νότιο) τμήμα της περιοχής “Μέλιος” Αναρράχης.
Το έργο εντάχθηκε εξ αρχής, στο Γ΄ΚΠΣ και κατόπιν, λόγω μη δυνατότητας ολοκλήρωσής του μετά από διακοπή των εργασιών του το έτος 2008, ως έργο γέφυρα στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Μιλώντας στον «Π» ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κοζάνης, Γιάννης Σόκουτης, ανέφερε ότι η καθυστέρηση ολοκλήρωσης του έργου οφείλεται σε ενστάσεις που τέθηκαν κατά την εξέλιξη του έργου εκ μέρους της τοπικής κοινωνίας της Κοινότητας Εμπορίου του Δήμου Μουρικίου, αναφορικά με τον αρχικό σχεδιασμό του έργου, την σκοπιμότητά του και τους σκοπούς τους οποίους αυτό θα εξυπηρετήσει. Επιπλέον τέθηκε ως πρόσθετο αίτημα η πρόβλεψη κατασκευής μίας νέας δεξαμενής – ταμιευτήρα κατάντη των φραγμάτων Εμπορίου Ι & ΙΙ, με σκοπό την δυνατότητα άρδευσης «δια βαρύτητας» της υψηλής ζώνης του Αγροκτήματος Εμπορίου.
«Παρά τις επανειλημμένες συσκέψεις και λαϊκές συνελεύσεις στο Εμπόριο δεν απέδωσαν, ενώ είχαμε μέχρι και προσφυγές στα δικαστήρια με αποτέλεσμα να μην μπορεί να δουλέψει ο εργολάβος του έργου, καθώς οι κάτοικοι ζητούν άλλες λύσεις», είπε. Πρόκειται, πρόσθεσε, «για ένα έργο ευλογία για τον τόπο, αλλά δυστυχώς μερίδα της τοπικής κοινωνίας του Εμπορίου έχει την λαθεμένη αντίληψη να το θεωρεί κατάρα γιατί λέει δίνονται αλλού τα νερά του Εμπορίου, με αποτέλεσμα να εμπλακούμε σε χρονοβόρες διαδικασίες».
Ο αντιπεριφερειάρχης ανέφερε ότι προγραμματίζει επίσκεψη στο Υπουργείο Ανάπτυξης με στόχο να απεμπλακεί το πρόβλημα με το συγκεκριμένο έργο, να ασκηθεί δηλαδή πίεση για την υιοθέτηση ενός εναλλακτικού σεναρίου: «Η θα δεχθεί το Υπουργείο την αλλαγή μελέτης του έργου ή το έργο κινδυνεύει να απενταχθεί, πράγμα που σημαίνει ότι τα χρήματα που δαπανήθηκαν για το συγκεκριμένο έργο θα βαρύνουν πλέον τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι τον ευρωπαϊκό», όπως είπε.
Στα προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια εκτέλεσης αυτού του έργου, αναφέρθηκε και η δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου, λέγοντας ότι διαπιστώθηκαν κάποιες δυσλειτουργίες και υποβλήθηκαν ενστάσεις από κατοίκους με αίτημα να μην διαταραχθεί η ροή του νερού μέσα από τον οικισμό καθώς ποτίζονται μποστάνια, τις οποίες εξέτασε το Δημοτικό Συμβούλιο του πρώην δήμου Μουρικίου και πρότεινε συγκεκριμένες λύσεις, δηλαδή: την ανεξάρτητη λειτουργία της λιμνοδεξαμενής Αναρράχης η οποία από ρέμα κάτω από το Εμπόριο με αγωγό μεταφοράς από αντλιοστάσιο να γεμίζει με νερό και στην πορεία να γίνει μία νέα μελέτη για το αρδευτικό, που δεν υπάρχει- και να γεμίζει η λιμνοδεξαμενή με νερό για να ποτίζεται η περιοχή. Παράλληλα να γίνει ο αγωγός μεταφοράς από το φράγμα του Εμπορίου και να συνδεθεί με το υπάρχον αρδευτικό ενδεχομένως και να επεκταθεί, για να μπορέσουν να αξιοποιηθούν τα επιφανειακά νερά και παράλληλα η υπερχείλιση των νερών να περνά μέσα από το ποτάμι του Εμπορίου έτσι ώστε να μην επηρεαστεί η χλωρίδα της περιοχής και να μην δημιουργούνται τριβές μεταξύ των κατοίκων των δύο οικισμών (Εμπορίου και Αναρράχης).
Η κ. Βρυζίδου σημείωσε ωστόσο ότι εκτός από το αίτημα για κατασκευή νέας δεξαμενής με σκοπό την άρδευση του αγροκτήματος Εμπορίου, «την περίοδο αυτή άλλαξαν τα δεδομένα, καθώς σταμάτησαν επί δύο χρόνια όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα. Ιδιαίτερα που το πρόσθετο έργο δεν έχει ενταχθεί ακόμη για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ, διότι οι επιτροπές παρακολούθησης θεωρούν ότι πρόκειται για αλλαγή της φιλοσοφίας του έργου». Δήλωσε πάντως, ότι στην ανάγκη ο Δήμος Εορδαίας προτίθεται να κατασκευάσει το πρόσθετο έργο με ίδια κονδύλια: «εμείς προτείναμε εάν δεν μπορεί να γίνει μέσα από το ΕΣΠΑ να κατασκευάσουμε το πρόσθετο έργο σαν δήμος», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τους λόγους που πάγωσε το συγκεκριμένο έργο διερεύνησε πρόσφατα κι ένας ενεργός συμπολίτης μας, ο κ. Μιχάλης Ραμπίδης, πρώην συνδικαλιστής της ΔΕΗ, ο οποίος καταθέτοντας στον «Π» τι είναι αυτό που αποκόμισε από την έρευνά του είπε: «Αυτό που αποκόμισα είναι ότι υπάρχουν σοβαροί φόβοι να χαθεί η χρηματοδότηση», εκφράζοντας ταυτόχρονα την εξής απορία: «Δεν καταλαβαίνω γιατί η περιφέρεια ανέχεται την καθήλωση ενός τέτοιου έργου, γιατί ενώ υπάρχουν τα χρήματα δεν τα παίρνουν για να ολοκληρωθεί. Δεν καταλαβαίνω τέτοια αδιαφορία από καμία πλευρά, είτε πρόκειται για αδιαφορία της περιφέρειας, του δήμου, της τοπικής κοινωνίας». Τονίζει δε ότι «πρόκειται για εξόχως σημαντικό έργο, καθώς δεν αφορά μονάχα την άρδευση του κάμπου στη Δυτική Εορδαία αλλά κυρίως την μελλοντική ύδρευση της πόλης της Πτολεμαΐδας» κι επισημαίνει ότι το ζήτημα αυτό θα τεθεί αύριο πιεστικά λόγω της μεγάλης επιβάρυνσης των υδάτων της ενεργειακής λεκάνης από την οποία υδρεύεται μέσω γεωτρήσεων η Πτολεμαΐδα, όσο και λόγω του μεγάλου κόστους για την άντληση νερού ολοένα και από μεγαλύτερο βάθος.
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ