Τα κλασσικά Αμερικάνικα κούκις. Μια συνταγή των Τάιμς της Νέας Υόρκης
- 2 φλιτζάνια μείον 2 κ.σ. μαλακό αλεύρι (8 1/2 ουγγιές ή 241 γρ)
- 1 και 2/3 φλιτζάνια (8 1/2 ουγγιές ή 241 γρ) σκληρό αλεύρι
- 1 και 1/4 κ.γ. σόδα μαγειρική
- 1 και 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 και 1/2 κ.γ. αφρό αλατιού ή 1 κ.γ. σκάρτο αλάτι ιωδιούχο
- 1 και 1/4 φλιτζανιού βούτυρο αγελάδος ανάλατο (ή 300γρ) σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 και 1/4 φλιτζανιού καστανή ζάχαρη (10 ουγγιές ή 283 γρ)
- 1 φλιτζάνι και 2 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική (8 ουγγιές ή 227 γρ)
- 2 μεγάλα αβγά
- 2 κ.γ. φυσικό εκχύλισμα βανίλιας
- 1 και 1/4 λίβρες (16 ουγγιές ή 453γρ) σοκολάτα ή κομματάκια σοκολάτας τουλάχιστο 60% κακάο
- θαλασσινό αλάτι για πασπάλισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Κοσκινίστε τα αλέυρια με τη σόδα, το αλάτι και το μπέικιν σε ένα μπολ. Αφήστε το στην άκρη. [Εγώ χρησιμοποίησα αλεύρι για όλες τις χρήσεις και όχι τα δύο αλεύρια της συνταγής]
- Με μίξερ χειρός (ή μεγάλο) χτυπήστε το βούτυρο με τις ζάχαρες μέχρι να γίνουν πολύ άσπρα και αφράτα, περίπου 5 λεπτά. Συνεχίστε το χτύπημα και προσθέστε ένα ένα τα αβγά, περιμένοντας να ενσωματωθούν πρώτα στο μίγμα πριν ρίξετε το επόμενο. Ρίχτε και τη βανίλια. Μειώστε την ταχύτητα στο χαμηλό και προσθέστε το μίγμα αλευριού μέχρι μόλις να ανακατευτεί με τα άλλα υλικά, 5-10 δευτερόλεπτα. Ρίχτε και τα κομματάκια σοκολάτας φροντίζοντας με μία σπάτουλα να ενσωματωθούν, χωρίς να σπάσουν. Καλύψτε τη ζύμη πολύ καλά με μεμβράνη και αφήστε τη στο ψυγείο να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 24-72 ώρες. Μπορείτε δηλαδή να την χρησιμοποιείτε σταδιακά για τρεις ημέρες έχοντας έτσι καθημερινά φρεσκοψημένα cookies.
- Όταν είσαστε έτοιμοι να ψήσετε, προθερμάνετε το φούρνο στους 180 C. Καλύψτε μια λαμαρίνα ψησίματος με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος ή ματ σιλικόνης.
- Πάρτε με το κουτάλι λίγη λίγη ζύμη και ζυγίστε μπάλες 100γρ (3 1/2-ουγγιές), που δίνουν cookies 12 εκ σε διάμετρο . [Εγώ έκανα cookies 50γρ, που χρειάζεται να ψηθούν περίπου για 12 λεπτά. Γίνονται 8 εκατοστά, που είναι αρκετά μεγάλα για να ικανοποιήσουν την ανάγκη για γλυκό, αλλά δεν είναι και τεράστια!]
- Τοποθετήστε έξι από αυτές τις μπάλες [ ή περίπου 8 αν κάνετε αυτά των 50γρ] πολύ αραιά πάνω στη λαμαρίνα, γιατί θα απλώσουν με το ψήσιμο. [Δεν χρειάζετε να δώσετε πλακουτσό σχήμα στα cookies, θα το παρουν μόνα τους με το ψήσιμο. Επίσης, αν δεν ζυγίσετε τη ζύμη προσεκτικά και το πάτε με το μάτι θα καταλήξετε με ανομοιόμορφα cookies που άλλα θα έχουν ψηθεί πολύ και άλλα λίγο, και είναι πράγματι μεγάλο κρίμα].
- Αν κάποια κομμάτια σοκολάτας περισσεύουν πολύ από τη ζύμη σπρώχτε τα μέσα, για να πάρουν καλύτερο σχήμα με το ψήσιμο τα cookies. Πασπαλίστε την επιφάνεια της κάθε μπάλας με αλάτι αν θέλετε [εγώ δεν έβαλα] και ψήστε μέχρι να γίνουν χρυσαφιά γύρω γύρω, αλλά να είναι ακόμη μαλακά, για 18-20 λεπτά περίπου. [Απόλυτοι χρόνοι ψησίματος δεν υπάρχουν, γιατί ο κάθε φούνος είναι διαφορετικός. Να ξέρετε πως αν δεν χρησιμοποιήσετε λαμαρίνα και τα βάλετε σε ρηχό ταψί φούρνου, το οποίο έχει χείλος γύρω γύρω, θα χρειαστούν λίγο περισσότερο γιατί ο ζεστός αέρας δεν κυκλοφορεί ελεύθερα].
- Περιμένετε πρώτα να κρυώσουν λίγο γιατί θα είναι πολύ μαλακά και μεταφέρετέ τα με μια σπάτουλα ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ σε σχάρα μέχρι να κρυώσουν τελείως. Επαναλάβετε, αν θέλετε, με την υπόλοιπη ζύμη ή κρατήστε τη για τις επόμενες μέρες. [Αν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε την ίδια λαμαρίνα, μεταφέρετε τα cookies με το χαρτί τους πάνω στον πάγκο της κουζίνας προσεκτικά και βάλτε τη σχάρα κάτω από τη βρύση να κρυώσει. Σκουπίστε τη καλά, απλώστε νέο χαρτί αντικολλητικό και βάλτε τα επόμενα μπαλάκια ζύμης. Αν η λαμαρίνα είναι καυτή θα έχετε άσχημο αποτέλεσμα στο ψήσιμο]. Απολαύστε τα φρέσκα φρέσκα με πιάτο ή χαρτοπετσέτα.
ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ
- Πραγματικά σιχαίνομαι τις αμερικάνικες μετρήσεις με κούπες γιατί στη ζαχαροπλαστική η ακρίβεια είναι το παν. Αν τις ακολουθήσετε πάντως να χρησιμοποιήσετε τις ειδικές μεζούρες και όχι οικιακές κούπες ή κουτάλια, γιατί δεν θα έχετε καλό αποτέλεσμα. Αν έχετε ηλεκτρονική ζυγαριά γυρίστε τη στις ουγγιές και χρησιμοποιήστε αυτές. Σας έχω δώσει και την αντιστοιχία σε γραμμάρια. Πάντως ποτέ μία το ένα και μία το άλλο!
- Θα σας πρότεινα να μην αγοράσετε τα “ειδικά” κομματάκια σοκολάτας που κυκλοφορούν στην αγορά που δεν είναι πολύ νόστιμα, αλλά σοκολάτα καλής ποιότητας την οποία θα κόψετε προσεκτικά με το μεγάλο μαχαίτι της κουζίνας σε όσο το δυνατόν ισομεγέθη κομμάτια. Εγώ αυτό έκανα και είχα άριστα γευστικά και αισθητικά αποτελέσματα.
- Μπορείτε κάλλιστα να μειώσετε την ποσότητα σαοκολάτας να δεν τα θέλετε πολύ σοκολατένια.
- Τα μπισκότα διατηρούνται σε τέλεια κατάσταση για περίπου 2 ημέρες καλά κλεισμένα σε κουτί. Μετά γίνονται πιο τραγανά, αλλά εξίσου νόστιμα.
- Η φύλαξη της ζύμης στο ψυγείο για τουλάχιστον 24 ώρες κάνει μεγάλη διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα. Όσο και να θέλετε να τα φάτε άμεσα, μην παραλείψετετ αυτό το βήμα.