Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς παρουσιάζεται αποφασισμένος να προχωρήσει έως και στην επίταξη των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών και του ΕΜΠ, ώστε την επόμενη εβδομάδα να αρχίσουν τα μαθήματα στα δύο ιδρύματα.
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με πρόεδρο τον Σωτήρη Ρίζο, με σειρά αποφάσεών της απέρριψε τις αιτήσεις των Πανεπιστημίων της χώρας και του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Αθηνών, που ζητούσαν να ανασταλεί η, από 23.9.2013, υπουργική απόφαση με την οποία καταργήθηκαν 1.349 οργανικές θέσεις διοικητικού προσωπικού των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και οι εργαζόμενοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.
Οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας έκριναν κατ΄ αρχάς, ότι για λόγους δημοσίου συμφέροντος η επίμαχη υπουργική απόφαση δεν είναι δυνατόν να ανασταλεί.
Ακόμη, υπογραμμίζει η Ολομέλεια του ΣτΕ ότι η κατάργηση των 1.349 θέσεων διοικητικών υπαλλήλων συνάπτεται με τις μνημονιάκες υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας, για την αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης, αλλά και με τις συμβάσεις χρηματοδοτικής διευκόλυνσης, καθώς και με το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο.
Τέλος, αναφέρεται στις αποφάσεις του ΣτΕ, ότι από τα έγραφα που προσκομίστηκαν στο δικαστήριο δεν προκύπτει ότι «συντρέχει εξαιρετικός λόγος συνιστάμενος στην αδυναμία λειτουργίας των πανεπιστημίων, σύμφωνα με την κατά το Σύνταγμα και τον νόμο αποστολή του, ο οποίος θα δικαιολογούσε την αναστολή εκτέλεσης της επίμαχης υπουργική απόφασης».
Οι διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ από την πλευρά τους πραγματοποιούν συνελεύσεις προκειμένου να αποφασίσουν για την πορεία των κινητοποιήσεων τους. Υπενθυμίζεται ότι διανύουν την 8η εβδομάδα απεργίας.
Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς παρουσιάζεται αποφασισμένος να προχωρήσει έως και στην επίταξη των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και του ΕΜΠ, ώστε την επόμενη εβδομάδα να αρχίσουν τα μαθήματα στα δύο ιδρύματα. Η παρατεταμένη απεργία -ήδη στη δέκατη εβδομάδα- θέτει σε κίνδυνο το εξάμηνο στα δύο ιδρύματα, καθώς εξαντλούνται τα περιθώρια αναπλήρωσης των μαθημάτων. «Δεν θα ανεχθώ να χαθεί το εξάμηνο», φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός σε συνεργάτες του. Το μήνυμα αυτό μετέφερε το Μέγαρο Μαξίμου και στον υπουργό Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο κ. Σαμαράς προκρίνει ακόμη και τη λύση της επίταξης των διοικητικών υπαλλήλων, αφού, εάν δεν ξεκινήσουν τα μαθήματα από την επόμενη εβδομάδα, οι επιπτώσεις θα είναι τραγικές. Το εξάμηνο στο Παν. Αθηνών και το ΕΜΠ θα χαθεί, κάτι που θα οδηγήσει σε κατάρρευση τα δύο εμβληματικά ιδρύματα της χώρας. Η υποβάθμισή τους σε ακαδημαϊκό επίπεδο αλλά και ως προς τη διεθνή τους εικόνα θα είναι δραματική και εκτιμάται ότι τα δύο ιδρύματα θα χρειαστούν σημαντικό χρόνο για να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος.
Η απόφαση για επίταξη των διοικητικών ενισχύεται από το γεγονός ότι οι ηγεσίες των ΑΕΙ δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. «Η απόφαση της Συγκλήτου είναι να ανοίξει το πανεπιστήμιο και να γίνουν τα μαθήματα, αρκεί οι διοικητικοί να επιτρέψουν την είσοδο στις αίθουσες. Και για να μην παρεξηγηθώ, είναι απολύτως δικαιολογημένοι», ανέφερε χθες (ΒΗΜΑ FM) ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θ. Πελεγρίνης, χωρίς να λέει τι θα πράξει εάν οι διοικητικοί δεν συναινέσουν. Παράλληλα, η ΔΑΠ έκανε έκκληση στις πρυτανικές αρχές «έστω και τώρα να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να συνδράμουν άμεσα για να ανοίξουν τα ΑΕΙ», ενώ δεν αποκλείεται φοιτητές να προσφύγουν στα δικαστήρια.
Την ίδια στιγμή έχουν ξεπεράσει τις 25.000 οι υπογραφές υπέρ του ανοίγματος των σχολών (στο www.anoixtessxoles.gr). Από την πλευρά του, ο υπ. Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι υποκινεί τις κινητοποιήσεις. «Σκηνοθετεί ένα έργο όξυνσης και τυφλής σύγκρουσης που θα μείνει και πάλι χωρίς θεατές. Ο ΣΥΡΙΖΑ για άλλη μια φορά επιλέγει τον ευαίσθητο χώρο της παιδείας για να στήσει σκηνικό αναταραχής. Μετά τις παροτρύνσεις προς τους εκπαιδευτικούς να τινάξουν στον αέρα τις πανελλαδικές εξετάσεις, να κλείσουν τα σχολεία με τον αγιασμό και προς τους διοικητικούς να μην απογραφούν και να κλείσουν τα ιδρύματα, έφτασε στο σημείο να “ανακαλύψει” απόφαση του ΑΣΕΠ που δεν υπάρχει!», είπε αναφερόμενος στις πληροφορίες ότι το ΑΣΕΠ αμφισβήτησε την αξιοπιστία των στοιχείων που υπέβαλαν σε ψηφιακή πλατφόρμα του υπ. Παιδείας 1.700 διοικητικοί υπάλληλοι των οκτώ ΑΕΙ, με στόχο να μοριοδοτηθούν.