Η Νομική Υπηρεσία «Συμ- Παρασταση» λειτουργεί υπό την αιγίδα της ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων και στεγάζεται στο Κέντρο Αλληλεγγύης «Solidarity Now». Το Κέντρο Αλληλεγγύης της Θεσσαλονίκης είναι μία πρωτοβουλία του Solidarity Now, σε συνεργασία με τις ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ και PRAKSIS.
Η νομική υπηρεσία «Συμ- Παράσταση» έχει ως στόχο την προσφορά δωρεάν νομικής υποστήριξης σε Έλληνες πολίτες και αλλοδαπούς, πληγέντες από την κρίση και σε άτομα προερχόμενα από τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες. Οι πολίτες μπορούν να επωφεληθούν της δωρεάν νομικής βοήθειας, εφόσον πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια.
Παράλληλος στόχος της νομικής υπηρεσίας είναι η ανάδειξη βασικών νομικών προβλημάτων ευρύτερου ενδιαφέροντος δια της διερεύνησης δυνατοτήτων για συγκεκριμένες αλλαγές σε νομοθετικό ή πρακτικό επίπεδο μέσω νομικών διαδικασιών ή προτάσεων και σε συνεργασία με άλλους φορείς.
Οι παραπάνω σκοποί επιτυγχάνονται με την παροχή κατάλληλης και εξειδικευμένης νομικής συμβουλής, συμπεριλαμβανομένης της διαμεσολάβησης, άτυπης ή στο πλαίσιο θεσμοθετημένων μηχανισμών, της ενημέρωσης των επωφελούμενων για τα τρέχοντα προγράμματα δωρεάν νομικής βοήθειας (legal aid) και την παραπομπή τους σε αυτά, αλλά και τη διασύνδεσή τους σε άλλες οργανώσεις, νομικά πρόσωπα, ή θεσμικούς φορείς, όπως υο Συνήγορο του Πολίτη κ.λ.π., από τις οποίες μπορούν να επωφεληθούν περαιτέρω ή συμπληρωματικής βοήθειας αναλόγως με την περίπτωση.
Από την υπηρεσία παρέχονται νομικές συμβουλές για ζητήματα δικαίου καταναλωτή, εργασιακά, κοινωνικής πρόνοιας (ελάφρυνση από χρέη που έχουν προκύψει από πιστωτικές κάρτες, υποθήκες και ακίνητα) και ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Σε ειδικές και εξαιρετικές περιπτώσεις προβλέπεται η δυνατότητα οι δικηγόροι παρίστανται ενώπιον δικαστηρίου.
Η νομική υπηρεσία στελεχώνεται από κοινωνιολόγο, τέσσερις δικηγόρους, καθώς και εθελοντές.
Κατά τους πέντε μήνες λειτουργίας της, η Νομική Υπηρεσία εξυπηρέτησε 346 άτομα, 214 εκ των οποίων ήταν Έλληνες πολίτες και 132 αλλοδαποί ενώ χειρίστηκε 471 υποθέσεις. Οι εξυπηρετούμενοι της Νομικής Υπηρεσίας προέρχονται κατά το ήμισυ (173 άτομα επί του συνόλου των εξυπηρετούμενων) από κοινωνικές ομάδες που η τοποθέτηση τους στην κοινωνική δομή άλλαξε άρδην εξαιτίας των συνεπειών της οικονομικής κρίσης, όπως για παράδειγμα ιδιοκτήτες μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων, ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιωτικοί υπάλληλοι. Τα υπόλοιπα 173 άτομα που προσέγγισαν την υπηρεσία προέρχονται από τις λεγόμενες ευπαθείς κοινωνικά ομάδες του πληθυσμού, οι οποίες με την επενέργεια της κρίσης αντιμετωπίζουν νέες συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού.
Όσον αφορά τον ηλικιακό παράγοντα, παρατηρήθηκε μεγαλύτερη ανάγκη για παροχή νομικής βοήθειας στις ηλικίες 26-35, όπου ανήκαν 71 ωφελούμενοι της υπηρεσίας, 36-45, όπου ανήκαν 112 ωφελούμενοι και 47-60, όπου ανήκαν 88 από τους 346 ωφελούμενους της υπηρεσίας. Η Κοινωνική Υπηρεσία του Κέντρου Αλληλεγγύης εξυπηρέτησε αιτήματα που αφορούσαν:
•την συμβουλευτική υποστήριξη σε οικογενειακά, κοινωνικά και προνοιακού χαρακτήρα θέματα
•την κάλυψη βασικών αναγκών όπως σίτιση, στέγαση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη καθώς και ασφαλιστική κάλυψη.
•τη συμβουλευτική σε θέματα απασχόλησης και κατάρτισης
•την ενημέρωση και τη διαμεσολάβηση με υπηρεσίες και φορείς κοινωνικής φροντίδας για τη διευκόλυνση της πρόσβασης και την εξειδικευμένη υποστήριξη των εξυπηρετούμενων.
•Τη σύνταξη και υποβολή αιτήσεων για επιδόματα, κοινωνικά τιμολόγια ΔΕΚΟ, και άλλες κοινωνικές παροχές.
•Τη συμβουλευτική υποστήριξη σε θέματα πρόσβασης και αξιοποίησης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων.
Μερικές από τις υποθέσεις που ανέλαβαν οι δικηγόροι της νομικής υπηρεσία ήταν οι εξής:
-Υποθέσεις Αστικού, εργατικού δικαίου, μισθωτικές διαφορές, άμυνα κατά μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης.
-Ποινικές υποθέσεις, όπως ακάλυπτες επιταγές, χρεοκοπημένοι εργοδότες που οφείλουν μισθούς σε εργαζόμενους, χρέη στην εφορία κτλ.
-Παραβατικότητα ανηλίκων και μικρής κλίμακας παραβατικότητα των μελών περιθωριοποιημένων ομάδων.
-Διοικητικές υποθέσεις, οι οποίες έχουν κυρίως να κάνουν με μετανάστες, πρώτης ή δεύτερης γενιάς, που αντιμετωπίζουν απέλαση ή αρνητικές αποφάσεις στις αιτήσεις παραμονής τους ή αιτούντες άσυλο, καθώς και υποθέσεις που αφορούν πρόστιμα για παράνομη πώληση εμπορευμάτων στο δρόμο χωρίς άδεια.
-Προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν να κάνουν με τις μειονότητες, τα δικαιώματα των παιδιών, την κακοποίηση των παιδιών, την ενδοοικογενειακή βία κ.λ.π.
Οι υποθέσεις, στις οποίες υπήρξε εκπροσώπηση των εξυπηρετούμενών μας από τους δικηγόρους της νομικής υπηρεσίας «Συμ-Παράσταση», ενώπιον Δικαστηρίων και Διοικητικών Αρχών αφορούσαν ενδεικτικά την άμυνα κατά κράτησης αλλοδαπών λόγω ύπαρξης εναντίον του απόφασης διοικητικής απέλασης, ενστάσεις και αιτήσεις θεραπείας ενώπιον Διοικητικών Επιτροπών σε υποθέσεις Κοινωνικής Ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΚΕΠΑ), παραστάσεις σε ποινικά δικαστήρια, αιτήσεις για προσωρινή διαταγή, αναστολή και ακύρωση παράνομων πράξεων της Διοίκησης ενώπιον των Διοικητικών Δικαστηρίων.
Όλοι οι εξυπηρετούμενοι που πληρούσαν τις προϋποθέσεις του νόμου για την παροχή δωρεάν νομικής βοήθειας εκ μέρους του κράτους, δυνάμει του ν. 3226/2004, παραπέμφθηκαν στο αρμόδιο για την υπόθεσή τους Δικαστήριο, το οποίο διόρισε δικηγόρους για να τους εκπροσωπήσουν.
Οι πρώτοι πέντε μήνες λειτουργίας του Κέντρου Αλληλεγγύης και της Νομική Υπηρεσίας «Συμ- Παρασταση» κατέδειξαν την μεγάλη ανάγκη που υπήρχε στην πόλη για την παροχή των προαναφερόμενων υπηρεσιών. Ο αριθμός των πολιτών που απευθύνονται στην Νομική Υπηρεσία ακολουθεί αυξητική πορεία δεδομένης της διόγκωσης των αναγκών για νομική συνδρομή που αντιμετωπίζουν ολοένα και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού εξαιτίας της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που διέρχεται η Ελληνική κοινωνία. Οι πρωτόγνωρες κοινωνικές συνθήκες που διαμορφώνονται για την πλειονότητα των πολιτών σε σχέση με την οικονομική και κοινωνική κατάσταση, τα κοινωνικά δικαιώματα και τους όρους της θεσμικής συμμετοχής κάνουν επιτακτική την ανάγκη σύστασης δομών και υπηρεσιών που έχουν τη δυνατότητα να προσανατολίσουν πρακτικά και να υποστηρίξουν συστηματικά τους πολίτες που αναζητούν σημεία αναφοράς και πρακτικές λύσεις στο κοινωνικό γίγνεσθαι.
Για περισσότερες πληροφορίες:
για την ΑΡΣΙΣ- Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων: www.arsis.gr , τηλ. 2310-526150
για το δίκτυο Solidarity Now και τα Κέντρα Αλληλεγγύης: www.solidaritynow.org/el , τηλ. 210 6772500
για την Νομική Υπηρεσία «Συμ- Παράσταση»: https://www.facebook.com/pages/Legal-Service-Sym-Parastasi/375049519299707 , τηλ. 2310 501030 / 501040