Σε εκκρεμότητα παραμένει η αλλαγή της νομικής μορφής του Κέντρου Περιβάλλοντος (ΚΕ.ΠΕ.) της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας που στεγάζεται στην Πτολεμαΐδα, καθώς στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 23 Ιουλίου το θέμα «Έγκριση προσαρμογής και αλλαγής της νομικής μορφής του ΚΕ.ΠΕ. σύμφωνα με τον νόμο 4071/2012», δεν απέσπασε την προβλεπόμενη απόλυτη πλειοψηφία που απαιτείται για την αλλαγή της νομικής μορφής του και την μετατροπή του σε ανώνυμη εταιρεία.
Συγκεκριμένα το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας στη συνεδρίαση της Τετάρτης κλήθηκε να επικυρώσει την ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΚΕ.ΠΕ. για αλλαγή της νομικής μορφής της επιχείρησης από Κέντρο Περιβάλλοντος (ΚΕ.ΠΕ.) Αμιγής Επιχείρηση Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας σε Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας «Κέντρο Περιβάλλοντος» (ΚΕ.ΠΕ.), στο πλαίσιο υλοποίησης των καταστατικών της σκοπών, με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο περί ίδρυσης και λειτουργίας των επιχειρήσεων των ΟΤΑ. Η απόφαση προέβλεπε ότι οι μέτοχοι της νέας εταιρείας θα αποτελούνται από φορείς ΟΤΑ της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
Μαζί με την παρούσα απόφαση του Δ.Σ. του ΚΕ.ΠΕ. υποβλήθηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο η οικονομοτεχνική μελέτη, μελέτη σκοπιμότητας και το καταστατικό του Κέντρου Περιβάλλοντος (ΚΕ.ΠΕ.) Αναπτυξιακή ΑΕ της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για έγκριση, σύμφωνα με τους ορισμούς τόσο του ν.3852/2010 όσο και του ν. 4071/2012.
Το θέμα θα απασχολήσει εκ νέου τη νέα πλέον περιφερειακή διοίκηση αφού δεν επετεύχθη η απόλυτη πλειοψηφία που απαιτούσε η έγκριση του συγκεκριμένου θέματος.
ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
Το Κέντρο Περιβάλλοντος (ΚΕ.ΠΕ.) ιδρύθηκε το έτος 1998 υπό τη νοµική µορφή της αµιγούς Νοµαρχιακής Επιχείρησης της τέως Νοµαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης.
Σηµειώνεται ότι η σύσταση αµιγών επιχειρήσεων από τις τέως Νοµαρχιακές Αυτοδιοικήσεις προβλέφθηκε ήδη µε το νόµο που καθιέρωσε θεσµικά τη Νοµαρχιακή Αυτοδιοίκηση στη χώρα µας (άρθρο 21 παρ. 7-11 και 17 του ν. 2218/1994), ενώ οι σχετικές ρυθµίσεις για τη λειτουργία τους συµπεριλήφθηκαν στο άρθρο 76 του κωδικοποιητικού π.δ/τος 30/1996 «Κώδικας Νοµαρχιακής Αυτοδιοίκησης» (ΚΝΑ). Στη συνέχεια, µε βάση την εξουσιοδοτική διάταξη της παραγράφου 5 του άρθρου 76 ΚΝΑ εκδόθηκε το π.δ. 331/1996 («Σύσταση και λειτουργία αµιγών Νοµαρχιακών και ∆ιανοµαρχιακών Επιχειρήσεων από τις Νοµαρχιακές Αυτοδιοικήσεις»), µε το οποίο ρυθµίστηκαν ειδικότερα η ίδρυση και η λειτουργία αυτών των επιχειρήσεων ως νοµικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου.
Στο πλαίσιο αυτό, µε την υπ’ αριθµ. 151/1998 απόφαση του Νοµαρχιακού Συµβουλίου Κοζάνης (ΦΕΚ τ. Α΄ αριθµ. 179/25.02.1998) αποφασίσθηκε η σύσταση, µε νοµικό έρεισµα τις ανωτέρω διατάξεις, του «ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ» ως αµιγούς Νοµαρχιακής Επιχείρησης της τέως Νοµαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης, µε πρωταρχικό αντικείµενο την ανάπτυξη στοχευµένων δράσεων στον ιδιαίτερα ευαίσθητο για την ευρύτερη περιοχή τοµέα της προστασίας του περιβάλλοντος, ιδίως µε την αξιοποίηση και εκτέλεση προγραµµάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με τη διαµόρφωση το έτος 2010 της «Νέας Αρχιτεκτονικής της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωµένης ∆ιοίκησης – Πρόγραµµα Καλλικράτης», οι αµιγείς επιχειρήσεις των τέως Νοµαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, οι οποίες περιήλθαν στις νεοϊδρυθείσες Περιφέρειες, λύθηκαν και τέθηκαν υπό εκκαθάριση, σύµφωνα µε τις διατάξεις του ν. 3852/2010. Συγκεκριµένα, µε το άρθρο 198 του νόµου ορίστηκε: «Οι περιφέρειες που συνιστώνται µε τον παρόντα νόµο υπεισέρχονται αυτοδικαίως από την έναρξη της λειτουργίας τους, σε όλα τα δικαιώµατα και τις υποχρεώσεις των καταργούµενων νοµαρχιακών αυτοδιοικήσεων και νοµαρχιακών διαµερισµάτων, ως προς τις επιχειρήσεις αυτών. Σε αυτά τα δικαιώµατα και τις υποχρεώσεις περιλαµβάνονται, µέχρι τη λήξη τους, και οι συµβάσεις µίσθωσης έργου, καθώς και οι συµβάσεις εργασίας αορίστου και ορισµένου χρόνου». Ακόµη, σύµφωνα µε το άρθρο 199 παρ. 1 του ν. 3852/2010: «Από την έναρξη λειτουργίας των περιφερειών, υφιστάµενες αµιγείς επιχειρήσεις των νοµαρχιακών αυτοδιοικήσεων και διαµερισµάτων που καταργούνται, λύονται και τίθενται σε εκκαθάριση. Η εκπλήρωση των σκοπών των επιχειρήσεων που λύονται γίνεται είτε από επιχειρήσεις στις οποίες μετέχει η περιφέρεια είτε από την ίδια την περιφέρεια µε αντίστοιχη αναδοχή των δικαιωµάτων και των υποχρεώσεων τους. Αµιγείς επιχειρήσεις οι οποίες εκτελούν προγράµµατα της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεχίζουν τη λειτουργία τους µέχρι την ηµεροµηνία λήξης της εκτέλεσης των προγραµµάτων αυτών. Για τη λύση των ανωτέρω επιχειρήσεων η σχετική απόφαση του περιφερειακού συµβουλίου λαµβάνεται εντός εξαµήνου από την εγκατάσταση των νέων περιφερειακών αρχών».
Έτσι, οι υφιστάµενες κατά την έναρξη ισχύος του ν. 3852/2010 αµιγείς επιχειρήσεις των Νοµαρχιακών Αυτοδιοικήσεων καταργήθηκαν µε αποφάσεις των οικείων Περιφερειακών Συµβουλίων, που λήφθηκαν εντός εξαµήνου από την εγκατάσταση των νέων περιφερειακών αρχών. Εξαίρεση από την κατάργηση των αµιγών επιχειρήσεων των τέως Νοµαρχιακών Αυτοδιοικήσεων προβλέφθηκε αποκλειστικώς για εκείνες τις επιχειρήσεις που εκτελούσαν κατά την έναρξη ισχύος του ν. 3852/2010 προγράµµατα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι εν λόγω επιχειρήσεις συνεχίζουν τη λειτουργία τους έως τη λήξη της εκτέλεσης των προγραµµάτων
αυτών.
Το ΚΕ.ΠΕ., το οποίο περιήλθε στην Περιφέρεια ∆υτικής Μακεδονίας, εξαιρέθηκε, λόγω της εκτέλεσης προγραµµάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την έναρξη ισχύος του νόµου 3852/2010, από την υποχρεωτική κατάργησή του έως την ολοκλήρωση της εκτελέσεως των υπόψη προγραµµάτων. Συγκεκριµένα, µε την υπ’ αριθµ. 149/25.08.2011 απόφαση του Περιφερειακού Συµβουλίου ∆υτικής Μακεδονίας («Τροποποίηση του Καταστατικού της Αµιγούς Νοµαρχιακής Επιχείρησης Ν.Α. Κοζάνης») (ΦΕΚ τ. Β΄ αριθµ. 1947/31.08.2011), η οποία εκδόθηκε, όπως προκύπτει από το προοίµιό της, µε έρεισµα τις διατάξεις των άρθρων 198, 199 παρ. 1 εδ. γ΄ και 282 παρ. 1α του ν. 3852/2010, εγκρίθηκε αφενός η «συνέχιση λειτουργίας
του Κέντρου Περιβάλλοντος» και, αφετέρου, η αλλαγή της ονοµασίας του σε: «Αµιγής Επιχείρηση Περιφέρειας ∆υτικής Μακεδονίας, “ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ” (ΚΕ.ΠΕ.)».
Τέλος, σύµφωνα µε το σηµείο 3 της ως άνω Αποφάσεως: «Η συνέχιση της λειτουργίας της Επιχείρησης διέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 199 παρ. 1 εδ. γ΄ του ν. 3852/2010 ΦΕΚ Α` 87/7-10-2010 (Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωµένης ∆ιοίκησης – Πρόγραµµα Καλλικράτης)».
Στη συνέχεια, µε την ειδική διάταξη του άρθρου 10 παρ. 17 του ν. 4071/2012
προβλέφθηκε: «Η “Αµιγής Επιχείρηση Περιφέρειας ∆υτικής Μακεδονίας” µε την επωνυµία “Κέντρο Περιβάλλοντος (ΚΕ.ΠΕ.)” (ΦΕΚ ίδρυσης 179/1998 και ΦΕΚ τροποποίησης 1947/2011) συνεχίζει να λειτουργεί σύµφωνα µε τις διατάξεις της κείµενης νοµοθεσίας µέχρι την προσαρµογή και αλλαγή της νοµικής της µορφής, στο πλαίσιο υλοποίησης των καταστατικών της σκοπών, µε βάση το ισχύον νοµοθετικό πλαίσιο περί ίδρυσης και λειτουργίας των επιχειρήσεων των ΟΤΑ».
Με τις ανωτέρω διατάξεις το ΚΕ.ΠΕ. εξαιρέθηκε έτσι οριστικά από τις γενικές ρυθµίσεις του άρθρου 199 παρ. 1 του ν. 3852/2010 που προέβλεψαν την κατάργηση των αµιγών επιχειρήσεων των τέως Νοµαρχιακών Αυτοδιοικήσεως, συνέχισε δε τη λειτουργία του ως αµιγής επιχείρηση της Περιφέρειας ∆υτικής Μακεδονίας και µετά την ολοκλήρωση της εκτέλεσης των προγραµµάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία εκτελούσε κατά την έναρξη ισχύος του ν. 3852/2010. Η λειτουργία της επιχείρησης πραγµατοποιείται «σύµφωνα µε τις διατάξεις της κείµενης νοµοθεσίας µέχρι την προσαρµογή και αλλαγή της νοµικής της µορφής, στο πλαίσιο υλοποίησης των καταστατικών της σκοπών, µε βάση το ισχύον νοµοθετικό πλαίσιο περί ίδρυσης
και λειτουργίας των επιχειρήσεων των ΟΤΑ». Καθίσταται έτσι σαφές ότι επιβάλλεται, ex legem, η αλλαγή της νοµικής µορφής της και η προσαρµογή της λειτουργίας της έτσι ώστε να εναρµονιστεί µε το ισχύον νοµοθετικό πλαίσιο που ρυθµίζει τα της ιδρύσεως και λειτουργίας των επιχειρήσεων των ιδρυθέντων µε τον ν. 3852/2010 Περιφερειών.
Σκοπός του Κέντρου Περιβάλλοντος είναι η βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος στη ∆υτική Μακεδονία, μέσα από την παρακολούθηση των παραμέτρων ποιότητας του περιβάλλοντος, την εκπόνηση μελετών και ερευνητικών προγραμμάτων, τη διεξαγωγή εκπαιδευτικών προγραμμάτων και τη διάδοση περιβαλλοντικής πληροφορίας.
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ