Σε δύο μέτωπα στρέφουν την προσοχή τους πλέον κυβέρνηση και οικονομικό επιτελείο. Μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση του ελέγχου της τρόικας και την επίσης επιτυχημένη επάνοδο στις αγορές, στο οικονομικό επιτελείο εισέρχονται στην τελική ευθεία για το «πακέτο ανάπτυξης» και τη νέα ρύθμιση του χρέους.
Ενδιάμεσα, βέβαια, εκκρεμεί η εκταμίευση των δόσεων από την Ευρωζώνη. Στις 24 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί εκτός απροόπτου το Euroworking Group για να εγκρίνει την διάθεση των 6,3 δις ευρώ που ενέκρινε το Eurogroup της Αθήνας.
Ταυτόχρονα, στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται τις τελευταίες λεπτομέρειες του νέου αναπτυξιακού μοντέλου που θα βασιστεί στις σχετικές εκθέσεις των ΙΟΒΕ και ΚΕΠΕ, καθώς και εκείνης της McKinsey. Μάλιστα, η τελευταία εστίαζε στις αναπτυξιακές προοπτικές πέντε συγκεκριμένων τομέων. Του τουρισμού, της ενέργειας, της μεταποίησης, της επεξεργασίας τροφίμων και του λιανεμπορίου – χονδρεμπορίου. Οι ανακοινώσεις αναμένονται σύντομα για το αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας κατά την επόμενη 10ετια.
Το δεύτερο μέτωπο έχει να κάνει με το χρέος. Στο Eurogroup της 5ης Μαίου ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρας, θα θέσει το θέμα στους ομολόγους του δεδομένου ότι η Ελλάδα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα πέρυσι και ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο έλεγχος της τρόικας. Τα επιπλέον μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι είναι η νέα μείωση των επιτοκίων των δανείων που ελήφθησαν στο πλαίσιο του πρώτου Μνημονίου (κατά 0,50%) και η επιμήκυνση των λήξεων των δανείων από την Ευρωζώνη και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.
Πάντως, η συζήτηση θα ξεκινήσει τώρα και αναμένεται να διαρκέσει αρκετά. Δεν αποκλείεται, δε, να συνδυαστεί με τις αποφάσεις για το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας, με την κυβέρνηση να έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν χρειάζεται νέο δάνειο και νέο Μνημόνιο.
Πηγή: kathimerini.gr