Έτοιμος για όλα ο 29χρονος: Εχει στείλει ψηφιακά έγγραφα σε διάφορες χώρες, που θα γίνουν προσβάσιμα, αν εκείνος πάθει κάτι…
Κατανοώντας τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει, το “βαθύ λαρύγγι” των υποκλοπών, Εντουαρντ Σνόουντεν , έχει ήδη φροντίσει να διαρρεύσουν σε όλο τον πλανήτη οι… “βρωμοδουλειές” του Μπαράκ Ομπάμα , σε περίπτωση που του συμβεί κάτι… απρόοπτο.
Όπως αποκάλυψε ο δημοσιογράφος Γκλεν Γκρινγουάλντ της βρετανικής εφημερίδας Guardian στην “The Daily Beast”, ο “υπ’ αριθμόν 1 εχθρός” των ΗΠΑ έχει ήδη στείλει αντίγραφα εγγράφων σε ψηφιακή μορφή σε πολίτες διαφόρων χωρών προκειμένου να έχει αποκαλύψει σε όλες του τις διαστάσεις το μυστικό πρόγραμμα παρακολουθήσεων της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) σε περίπτωση που πάθει κάτι κακό. Αυτή τη στιγμή οι κάτοχοι των αρχείων, όπως εξηγεί ο Βρετανός δημοσιογράφος, δεν έχουν πρόσβαση στο περιεχόμενό τους, αν όμως ο Σνόουντεν πάθει κάτι, τότε έχει φροντίσει έτσι ώστε να λάβουν τους κωδικούς για να έχουν πρόσβαση στα αρχεία.
Σύμφωνα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Σνόουντεν παραμένει στον χώρο μετεπιβίβασης του αεροδρομίου της Μόσχας ενισχύοντας τις υποψίες ότι ενδεχομένως να συνομιλεί με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, που τον θεωρούν “λαβράκι” το οποίο δεν θα πρέπει να χάσουν, όπως επισημαίνει το Reuters.
Η επιμονή του ισχυρού άνδρα του Κρεμλίνου ότι δεν πρόκειται να εκδώσει στις ΗΠΑ τον Αμερικανό κατάσκοπο εγείρει υποψίες για πιθανές συνομιλίες του Αμερικανού κατασκόπου με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, αναφέρει το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο.
Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν, πάντως, ότι ακόμα κι αν ο Ρώσος πρόεδρος κάνει τελικά ένα βήμα πίσω παραδίδοντας στις ΗΠΑ τον Σνόουντεν, θα το κάνει με διάφορα ανταλλάγματα αν και όταν λέει κάτι ο Πούτιν, δύσκολα το παίρνει πίσω.
“Είναι λαβράκι για τον καθένα, τις όποιες μυστικές υπηρεσίες, περιλαμβανομένων των δικών μας. Όλες οι μυστικές υπηρεσίες θα ήθελαν να μιλήσουν μαζί του”, δήλωσε ρωσική πηγή ασφαλείας.
Ο Σνόουντεν, ο οποίος κατηγορείται για την δημοσιοποίηση αμερικανικών μυστικών προγραμμάτων παρακολούθησης, έφυγε από το Χονγκ Κονγκ την Παρασκευή και μετέβη στην Μόσχα, ενώ σύμφωνα με τον ιστότοπο WikiLeaks θα καταφύγει στον Ισημερινό όπου θα ζητήσει πολιτικό άσυλο.
Η Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) δεν απάντησε άμεσα στο Reuters που ζήτησε κάποιο σχόλιο, αλλά ένας πρώην αξιωματούχος της υπηρεσίας–επί Σοβιετικής Ένωσης, όταν ήταν KGB– είπε ότι η Μόσχα είναι απίθανο να χάσει την ευκαιρία υποθέτοντας ότι ο Σνόουντεν θα θέλει να συνεργαστεί.
“Θα ήταν ανόητο να χαθεί αυτή η ευκαιρία για την απόκτηση πληροφοριών που είναι πολύ δύσκολο, αδύνατο ή ακριβό να αποκτηθούν με οποιονδήποτε άλλον τρόπο”, δήλωσε ο πρώην κατάσκοπος, Λοβ Κορολκόφ.
Η φημολογία περί ανάμειξης της ρωσικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας ασφαλείας στην άφιξη του Σνόουντεν από το Χονγκ Κονγκ ξεκίνησε με το που προσγειώθηκε το αεροπλάνο την Κυριακή, όταν 24 πράκτορες ντυμένοι με πολιτικά εντοπίστηκαν να ελέγχουν τον χώρο μετεπιβίβασης, κάποιες φορές, μάλιστα, συνοδευόμενοι από ένστολους αστυνομικούς.
Ο πρεσβευτής του Ισημερινού στη Ρωσία Πατρίσιο Αλμπέρτο Τσάβες Ζαβάλα μετέβη στην ζώνη τράνζιτ σχεδόν αμέσως μετά την προσγείωση του αεροσκάφους στο οποίο επέβαινε ο Σνόουντεν. Στη συνέχεια οι πράκτορες και η αστυνομία μπλόκαραν την είσοδο μίας από τις αίθουσες αναμονής του αεροδρομίου. Κάποιοι από αυτούς παρέμειναν εκεί όλη την νύχτα, μέχρι και την επόμενη μέρα.
Αλλά δεν υπήρχε πουθενά ίχνος του Σνόουντεν, ο οποίος, όπως είπε ο Πούτιν χθες, παραμένει στον χώρο μετεπιβίβασης του αεροδρομίου Σερεμέτιεβο.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον ρωσικό Τύπο, οι Ρώσοι υπολογίζουν την… αξία του Σνόουντεν.
Για τον Ρώσο πολιτικό αναλυτή, Πάβελ Σαλίν η σιωπή του Κρεμλίνου σχετικά με τον Σνόουντεν για περισσότερες από 36 ώρες μετά την άφιξή του στη χώρα είναι τακτική καθυστέρησης. “Τώρα αξιολογούν πόσο χρήσιμος μπορεί να αποδειχτεί. Η αξία του εξαρτάται από το τι πληροφορίες διαθέτει”, πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Δούμας, Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι έχει προτείνει την ανταλλαγή του Σνόουντεν με τον Ρώσο μεγαλέμπορο όπλων, Βίκτορ Μπουτ, η φυλάκιση του οποίου στις ΗΠΑ προκάλεσε την οργή της Μόσχας. Οι ΗΠΑ έχουν αρνηθεί τo αίτημα της Μόσχας για έκδοσή του .
Τόσο ο Κορολκόφ όσο και η πηγή των μυστικών υπηρεσιών που διατήρησε την ανωνυμία της, υποστηρίζουν ότι η Ρωσία θα ακολουθήσει μία κοινή διεθνή πρακτική χρησιμοποιώντας τον Σνόουντεν στις διαπραγματεύσεις για τον Μπουτ.
“Ετσι γίνεται παντού στον κόσμο. Θα ήταν προς όφελος της κυβέρνησης να μην εκδώσει τον Σνόουντεν”, είπε ο Κορολκόφ, ενώ η πηγή πρόσθεσε ότι: “η Ρωσία έχει σε αυτή την περίπτωση κάποιο διαπραγματευτικό ατού”.
Ωστόσο, υπάρχουν κίνδυνοι και για τις δύο χώρες αν τραβήξουν το σχοινί στην υπόθεση Σνόουντεν.
“Είναι μία πολύ, πολύ σημαντική στιγμή για το σύνολο των αμερικανο-ρωσικών σχέσεων. Βρισκόμαστε πραγματικά σε ένα σημείο που θα καθορίσει τις σχέσεις αυτές για το άμεσο μέλλον”, είπε ο Ντμίτρι Τρενίν, διευθυντής του Carnegie Moscow, μίας δεξαμενής σκέψης.