Η πρόθεση να στηθεί ένας νέος πιστωτικός συνεταιρισμός σε επίπεδο Δυτικής Μακεδονίας ανακοινώθηκε από μέλος της διοίκησης της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δυτικής Μακεδονίας κατά τη διάρκεια της προχθεσινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησε η διοίκηση της τράπεζας, όπου εκφράστηκε η σύσσωμη αντίδρασή των μελών της διοίκησής της αλλά και θεσμικών εκπροσώπων της περιοχής, για το λουκέτο που έβαλε την Κυριακή η Τράπεζα της Ελλάδας σε τρεις συνεταιριστικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων η Συνεταιριστική Τράπεζα Δυτικής Μακεδονίας, λόγω παρέλευσης των προθεσμιών που είχαν δοθεί για την ανακεφαλαιοποίησή τους.
Τα στελέχη της Συνεταιριστικής Τράπεζας- η οποία τέθηκε απο την Δευτέρα σε καθεστώς εκκαθάρισης- χαρακτήρισαν άδικη την απόφαση για ανάκληση της άδειας λειτουργίας της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δυτικής Μακεδονίας, αφού το μόνο που ζήτησε η Συνεταιριστική Τράπεζα ΣΥΝΠΕ ήταν να δοθεί λίγος περισσότερος χρόνος για να μπορέσει να συγκεντρώσει το απαιτούμενο κεφάλαιο για την ανακεφαλαιοποίησή της, αφού το χρονοδιάγραμμα που τέθηκε για την αύξηση μετοχικού της κεφαλαίου ήταν ασφυκτικό, μόλις 8 μέρες, αλλά απορρίφθηκε το αίτημα μικρής παράτασης.
Ταυτόχρονα την αντίδρασή τους στην άδικη απόφαση της ΤτΕ για κλείσιμο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δυτικής Μακεδονίας εξέφρασαν ο πρώην πρόεδρος της Συνεταιριστικής Παναγιώτης Αποστολίδης, ο αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Κοζάνης Γιάννης Σόκουτης, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Παπαδόπουλος, ο αντιδήμαρχος Κοζάνης Μάρκος Φλώρος και εκπρόσωποι φορέων της περιοχής.
Αίσθηση έκανε ωστόσο η δήλωση του γραμματέα της διοίκησης της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ισαάκ Ελευθεριάδη, ο οποίος αφού χαρακτήρισε παράνομη την απόφαση της ΤτΕ για ανάκληση της άδειας λειτουργίας της Συνεταιριστικής, είπε ότι θα υπάρξει συνέχεια από άλλο μετερίζι με τη δημιουργία ενός νέου πιστωτικού συνεταιρισμού σε επίπεδο περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Απηύθυνε μάλιστα κάλεσμα προς όλους τους συνεταίρους να στηρίξουν το νέο χρηματοπιστωτικό συνεταιρισμό, διότι θα έρθουν δύσκολα χρόνια στην περιοχή εάν δεν υπάρξει ένα νέο εργαλείο για τη στήριξη της οικονομίας της.
Η τράπεζα η Δυτικής Μακεδονίας που ήταν η Τράπεζα όλων των κατοίκων της Δυτικής Μακεδονίας, γεννήθηκε από τη συμμετοχή και την πίστη των κατοίκων της Δυτικής Μακεδονίας, στον καθιερωμένο στην Ευρώπη και πρόσφατα στην Ελλάδα, θεσμό των Συνεταιριστικών Τραπεζών και βασίστηκε σε μία θεμελιώδη σχέση, ότι “κάθε συνέταιρος είναι πελάτης και ιδιοκτήτης της Τράπεζας”.
Είχε 9.990 μέλη και 3,2 εκατ. ευρώ κεφάλαιο, ενώ σύμφωνα με δημοσίευμα του capital.gr. «Tα “κόκκινα” δάνεια της Συνεταιριστικής Δυτικής Μακεδονίας «αγγίζουν» το 66%, και της Δωδεκανήσου το 54%.»
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ