Η σημασία της διάσωσης και τεκμηρίωσης της ιστορικής μνήμης μέσα από ιδιωτικές συλλογές, τονίστηκε κατά τη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε την Κυριακή των Βαΐων το ΝΠΔΔ του Δήμου Εορδαίας, με τίτλο «Καταγραφή της ιστορικής μνήμης μέσα από συλλογές».
«Η ημερίδα αυτή, που πραγματοποιείται με αφορμή την ολοκλήρωση της μεγάλης έκθεσης “Το 12 και η εποχή του” που φιλοξενήθηκε από τον περασμένο Οκτώβριο στο Παλαιοντολογικό, Ιστορικό Μουσείο Πτολεμαΐδας, στοχεύει στο να τονιστεί το έργο των συλλεκτών στην καταγραφή της ιστορικής μνήμης, αλλά και να μάθουμε από αυτούς, αλλά και οι ίδιοι να μάθουν από άλλους συλλέκτες», τόνισε η πρόεδρος του ΝΠΔΔ Θεοπίστη Κρυσταλλίδου.
Δήλωσε μάλιστα πολύ περήφανη για το γεγονός ότι φιλοξενήθηκε η έκθεση για το “12” για πάνω από 7 μήνες στο Μουσείο Πτολεμαΐδας, κυρίως όμως για το γεγονός ότι επισκέφθηκαν την έκθεση αυτή σχεδόν όλοι οι μαθητές του Δήμου Εορδαίας, αλλά και μαθητές άλλων περιοχών «και κατάφερα να αγγίξουν ένα κομμάτι της ιστορίας».
Σημαντική χαρακτήρισε την ημερίδα αυτή ο Δικηγόρος και ιστορικός ερευνητής, Βαγγέλης Ιωαννίδης από το Αμύνταιο, λέγοντας ότι ανέδειξε τη σημασία και την αξία της ιστορικής μνήμης, της ιστορικής έρευνας αλλά και των συλλεκτών στο κοινωνικό σύνολο, αλλά και για τις σύγχρονες κοινωνίες, που έχασαν την επαφή με παλιές αξίες και ανθρωπιστικά μηνύματα. «Αυτή την επανασύνδεση προσπαθούμε να κάνουμε σήμερα μέσα από αυτή την ημερίδα και να αναδείξουμε την αξία αυτής της επανασύνδεσης τόσο για τους Έλληνες όσο και για τους φίλους μας τους ευρωπαίους, που κι αυτοί έχουν αποκοπεί και περνάνε κι αυτοί μια μεγάλη πνευματική κρίση».
Οι συλλέκτες αντικειμένων είναι στην ουσία συλλέκτες της ιστορικής μνήμης, καθώς μέσα από τα αντικείμενα ουσιαστικά προσπαθούν να έχουν επαφή με παρελθόντα γεγονότα και με μια εποχή με άλλους ρυθμούς, με αντικείμενα όμως που κουβαλούν μια ιστορία και δίνουν πληροφορίες για παρελθόντα γεγονότα, ανέφερε ο εκπαιδευτικός και συλλέκτης Χρήστος Κεβρεκίδης. Υπογράμμισε μάλιστα ότι «τα γεγονότα αυτά εάν τα χρησιμοποιήσουμε με καλό τρόπο και τα αξιοποιήσουμε και βγάλουμε τα συμπεράσματα που πρέπει, θα έχουμε ενδεχομένως ένα καλύτερο μέλλον».
Το μοναχικό οδοιπορικό ενός συλλέκτη περιέγραψε στην εισήγησή του ο ιδρυτής και πρόεδρος του Αρχείου Ιστορίας και Τέχνης της Καισάρειας Κοζάνης, Γεώργιος Παπαθανασίου, λέγοντας ότι για να βαδίσει κάποιος αυτόν τον μοναχικό δρόμο χρειάζεται ευαισθησία, εμπειρία και το κυριότερο να διαθέσει από το υστέρημά του. «Αυτό που μετρά, όμως είναι το αποτέλεσμα, δηλαδή το να μπορέσει να διασώσει όσα περισσότερα ιστορικά τεκμήρια μπορεί και να προωθηθούν σε έκθεση για να μπορέσουν οι νεώτερες γενιές να γίνουν κοινωνοί της ιστορικής μνήμης».
Η ημερίδα αυτή έχει στόχο να συνομιλήσει με την ιστορική μνήμη και να δείξει την οδοιπορία της ιστορικής μνήμης μέσα από τις συλλογές, είτε κρατικές είτε ιδιωτικές, δήλωσε ο συγγραφέας και συλλέκτης Αντώνης Σκιαθάς. Τόνισε μάλιστα ότι η δική του συλλογή περιλαμβάνει εφήμερα αντικείμενα, αντικείμενα δηλαδή που έχουν να κάνουν με χαρτί, με εφημερίδες, και φθείρονται εύκολα, μπορούν ωστόσο να περιγράψουν την ιστορία ενός τόπου, καθώς αυτά τα τεκμήρια φέρουν πληροφορίες είτε για τη χρήση τους είτε για γεγονότα που βοηθούν τους ιστορικούς να διαμορφώσουν εικόνα για τη συγκεκριμένη εποχή.
Η ημερίδα ολοκληρώθηκε τις απογευματινές ώρες με βιωματικό εργαστήριο για την ιστορική μνήμη και παρουσιάσεις μέρους των συλλογών από τους συλλέκτες.
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ