Το τριετές πρόγραμμα «ΒΙΟτοπος – Η Φύση στην Αυλή μας», το οποίο σχεδίασε και υλοποιεί ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ με την ευγενική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και την αιγίδα του ΥΠΑΙΘΠΑ, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Το πρόγραμμα αφορά στην ανάπτυξη δράσεων περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και βιωματικής εκπαίδευσης για παιδιά και εφήβους, μέσω της δημιουργίας πρότυπων Βοτανικών Κήπων.
Μέσα στο Μάρτιο υλοποιήθηκαν ποικίλες δράσεις με άφθονη θετική ενέργεια από συνεργάτες, εκπαιδευτικούς και κυρίως τα συμμετέχοντα παιδιά.
Πιο συγκεκριμένα:
Νέο ΒΙΟτοπο απέκτησαν:
-το Σχολικό Σύμπλεγμα 3ου και 9ου Γυμνασίου Τρικάλων (ΒΙΟτοπος του Λύκου, 11-13 Μαρτίου) και
-το Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας (ΒΙΟτοπος με φυτά επιβράδυνσης της φωτιάς, 30-31 Μαρτίου-1η Απριλίου)
Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες του προγράμματος υλοποιήθηκαν συνολικά σε πέντε σχολεία και δύο ιδρύματα ευπαθών κοινωνικών ομάδων:
-Σχολικό Σύμπλεγμα 3ου και 9ου Γυμνασίου Τρικάλων (ΒΙΟτοπος του Λύκου, 5 Μαρτίου)
-Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας (ΒΙΟτοπος με φυτά επιβράδυνσης της φωτιάς, 6 Μαρτίου)
-ΕΠΑΛ Καστοριάς (ΒΙΟτοπος της αρκούδας, 14 Μαρτίου)
-Λύκειο Αμυνταίου (ΒΙΟτοπος της αρκούδας, 19 Μαρτίου)
-Γυμνάσιο Πολυσίτου Ξάνθης (ΒΙΟτοπος του λύκου, 28 Μαρτίου)
-Στο Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης Φλώρινας (ΒΙΟτοπος της αρκούδας, 18 Μαρτίου)
-Στο Ίδρυμα «Άσπρες Πεταλούδες» Βόλου (Δέντρα που προτιμούν το νερό, 7 Μαρτίου)
Έγιναν εικαστικές παρεμβάσεις σε 4 σχολεία:
-Στο Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας (ΒΙΟτοπος με φυτά επιβράδυνσης της φωτιάς, 20-21 Μαρτίου)
-Στο 1ο ΕΠΑΛ Γρεβενών
-Στο σχολικό Σύμπλεγμα 3ου & 9ου Γυμνασίου Τρικάλων (ΒΙΟτοπος του Λύκου, 27-28 Μαρτίου)
-Στο Γυμνάσιο Πολυσίτου Ξάνθη (ΒΙΟτοπος του λύκου, 27-28 Μαρτίου)
Ο Απρίλιος αναμένεται να είναι άλλος ένας μήνας γεμάτος παρόμοιες δράσεις και ενέργεια.
Οι βιότοποι, έκτασης περίπου 100 τ.μ. ο καθένας, με φυτά χαρακτηριστικών βιοτόπων της ελληνικής φύσης και εικαστικές παρεμβάσεις στις αυλές των σχολείων και των ιδρυμάτων ευπαθών κοινωνικών ομάδων, προετοιμάζονται κατάλληλα με τη συμβολή των τοπικών Δήμων και άλλων πιθανών φορέων αρωγών, ενώ ο Αρκούρος και το συνεργείο του με την συνεργασία των παιδιών, των καθηγητών και των υπευθύνων αναλαμβάνουν να αναμορφώσουν τους υπαίθριους χώρους με στόχο το ιδιαίτερο πρασίνισμά τους.
Στη συνέχεια η φυσιολογία των αυλών αλλάζει ριζικά αφού πλέον φιλοξενούν και συγκατοικούν με έναν ΒΙΟτοπο, ενώ αποκτούν μία νέα καθημερινότητα και τα παιδιά, καθότι μετά την ολοκλήρωση των φυτεύσεων έχουν πλέον υιοθετήσει και δεσμευτεί για τη φροντίδα των φυτών του κήπου!
Περισσότερες πληροφορίες, όλα τα νέα και την εξέλιξη του προγράμματος μπορούν να δουν και να παρακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι μέσα από το blog του Αρκτούρου στη διεύθυνση http://bit.ly/BIOtopos ενώ στη σελίδα «ΒΙΟτοπος – Η Φύση στην Αυλή μας» (https://www.facebook.com/BIOtopos) στο Facebook υπάρχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό και τακτική ενημέρωση.