Ο καθηγητής Καρδιοχειρουργικής του Πανεπιστημίου Δρέσδης Γερμανίας Βασίλης Γουλιέλμος έκανε «ποδαρικό» για τη νέα χρονιά στο Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο του Δήμου Πτολεμαΐδας στις 15 Ιανουαρίου, με την εισήγησή του στο θέμα «στεφανιαία νόσος- επέμβαση by pass».
Προλογίζοντας τον προσκεκλημένο ομιλητή η υπεύθυνη για τη λειτουργία του Ανοιχτού Πανεπιστημίου δημοτική σύμβουλος Τάνια Βάνη παρουσίασε το πλούσιο βιογραφικό του καθηγητή, τον οποίο ενημέρωσε σχετικά με τη λειτουργία του θεσμού που στήριξε η δημοτική αρχή, όπως και οι πολίτες του δήμου που διψούν για μάθηση.
Ο κ. Γουλιέλμος με την άρτια επιστημονική του κατάρτιση και χρησιμοποιώντας τις ανάλογες σχηματικές παραστάσεις παρουσίασε τη στεφανιαία νόσο, την αρρώστια των στεφανιαίων αγγείων της καρδιάς, που οφείλεται στη προοδευτική συνάθροιση λιπιδίων και άλλων στοιχείων στο αγγειακό τοίχωμα, με συνέπεια τη στένωση των αγγείων.
Επεσήμανε ότι στις εκδηλώσεις της στεφανιαίας νόσου περιλαμβάνονται η περίοδος χωρίς συμπτώματα, η σταθερή και ασταθής στηθάγχη, το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος, ενώ για τους προδιαθεσικούς παράγοντες της στεφανιαίας νόσου που θεωρούνται μείζονος σημασία, τόνισε ότι είναι η αρτηριακή υπέρταση, η υπερλιπιδαιμία, ο σακχαρώδης διαβήτης, το οικογενειακό ιστορικό και κάπνισμα.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο εισηγητής στην αντιμετώπιση της νόσου με την επέμβαση by pass, δείχνοντας με εικόνες από τον κλασικό τρόπο με τον οποίο επιτυγχάνονται η αορτοστεφανιαία παράκαμψη, με τη βοήθεια του μηχανήματος εξωσωματικής κυκλοφορίας.
Στη συνέχεια παρουσίασε την επέμβαση by pass σε «πάλλουσα καρδιά» για να περάσει στις πιο μοντέρνες τεχνικές που είχαν να κάνουν με ενδοσκόπια, ρομπότ κ.α.
Ο καθηγητής παρουσιάζοντας video με δικά του περιστατικά ανέπτυξε για την ρομποτική καρδιοχειρουργική ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα παγκοσμίως, δεδομένου ότι μέσω ρομπότ και με τρεις μικρές τρύπες εκτελεί ο χειρουργός επέμβαση by pass χωρίς μεγάλες τομές, ενώ ο ίδιος κάθεται μπροστά σε μια κονσόλα και βλέπει μέσα από μια κάμερα. Τα χέρια του είναι συνδεμένα με τα ηλεκτρόδια και η κίνηση των χεριών του μεταφέρεται επακριβώς στους βραχίονες των ρομπότ, που ουσιαστικά κάνουν την εγχείρηση στον ασθενή, ο οποίος σε ελάχιστο χρόνο αναρρώνει.
Όσον αφορά στην περαιτέρω εξέλιξη της καρδιοχειρουργικής ο κ. Γουλιέλμος υπογράμμισε «αυτό που μπορώ σήμερα να πω είναι ότι θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας στη Θεσσαλονίκη και στην παγκόσμια καρδιοχειρουργική για να ακολουθήσουμε αυτό που μας ζήτησε ο μεγάλος πατέρας ο Cooley το 1997 στο Παγκόσμιο Καρδιοχειρουργικό Συνέδριο στις ΗΠΑ, όταν είπε: μην κόβετε και ράβετε στα μέτρα της τεχνικής το σωστό ασθενή, αλλά ράψτε στα μέτρα του ασθενή τη σωστή τεχνική».
Στο διάλογο που ακολούθησε με το κοινό, ο ομιλητής απάντησε στα ερωτήματα που τέθηκαν, ενώ δήλωσε εντυπωσιασμένος από το επίπεδο των σπουδαστών του Ανοιχτού Πανεπιστημίου του Δήμου Πτολεμαϊδας.