Στις 19 Ιανουαρίου 2014 επισκεφτήκαμε το 11ο Δημοτικό Σχολείο της πόλης μας για να ενημερωθούμε για το πρόγραμμα Comenius, το οποίο έχει αναλάβει. Υπεύθυνη του προγράμματος είναι η καθηγήτρια Αγγλικών κ. Φανή Θωμίδου αλλά σε αυτό συμμετέχει ‘’όλο’’ το σχολείο. Το πρόγραμμα φέρει τον τίτλο “Minds without borders”, δηλαδή προσωπικότητες χωρίς όρια και σε αυτό συμμετέχουν πέντε χώρες: η Ελλάδα, η Τουρκία, η Λιθουανία, η Πολωνία και η Αγγλία. Στόχος του προγράμματος είναι να αναδείξει εκείνες τις προσωπικότητες, τους σημαντικούς ανθρώπους, οι οποίοι από την αρχαιότητα και μέχρι τα νεότερα χρόνια έδρασαν και με το έργο και τις ιδέες τους δημιούργησαν αυτό που θα λέγαμε ευρωπαϊκό πολιτισμό.
Συντονίστρια χώρα είναι η Πολωνία. Τα σχολεία των χωρών που συμμετέχουν ασχολούνται με την προσωπικότητα που έχουν επιλέξει μέσα από διάφορες εργασίες και παιχνίδια που συντονίζουν οι δάσκαλοι και δασκάλες του σχολείου. Ειδικά για το 11ο Δημοτικό θα έπρεπε να ειπωθεί ότι συμμετέχει όλος ο σύλλογος δασκάλων και όλοι οι μαθητές, αφού οι δάσκαλοι πιστεύουν ότι όλα τα παιδιά, ακόμη και τα πολύ μικρά, μπορούν να κατανοήσουν το θέμα, φτάνει να χρησιμοποιηθεί ο κατάλληλος τρόπος για κάθε ηλικία. Οι εργασίες αποστέλλονται στη συντονίστρια χώρα, η οποία εκπονεί το ‘’συλλογικό έργο’’ κάθε σταδίου, δηλαδή αυτό που δημιουργείται από αντιπροσωπευτικές εργασίες όλων των χωρών.
Το πρόγραμμα θα διαρκέσει δύο χρόνια και είναι χωρισμένο σε οχτώ στάδια. Μετά από το 1ο στάδιο, το στάδιο της γνωριμίας όλων των σχολείων που συμμετέχουν, ακολούθησε το 2ο στάδιο που αφορούσε την ενασχόληση με τους σημαντικότερους αστρονόμους των χωρών που συμμετέχουν , αποτέλεσμα του οποίου ήταν ένα ημερολόγιο. Υπεύθυνη χώρα για αυτό το στάδιο ήταν η Πoλωνία, η οποία ανέδειξε με τις εργασίες της το Νικολό Κοπέρνικο ενώ η Ελλάδα ασχολήθηκε με τον Αρίσταρχο τον Σάμιο. Το 3ο στάδιο αφορά τους μαθηματικούς και το πώς τα Μαθηματικά μας βοηθούν να λύσουμε καθημερινά μας προβλήματα. Υπεύθυνη χώρα σ’ αυτό το στάδιο θα είναι η Αγγλία και το αποτέλεσμα ένα βιβλίο με κόμικς. Εδώ το ελληνικό σχολείο θα ασχοληθεί με τον Πυθαγόρα. Το 4ο στάδιο αφορά τους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς και πώς να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη. Το αποτέλεσμα θα είναι ένα e-book. Εδώ τελειώνει και ο πρώτος χρόνος του προγράμματος. Ο δεύτερος, το σχολικό έτος 2014-15, περιλαμβάνει το 5ο στάδιο, το οποίο αφορά τους καλλιτέχνες και τους αρχιτέκτονες. Υπεύθυνη χώρα είναι η Λιθουανία και αποτέλεσμα αυτού του σταδίου μία έκθεση έργων τέχνης και ένα λεύκωμα. Το 6ο στάδιο αφορά τους ηθοποιούς, τους μουσικούς και τους παραγωγούς ταινιών. Με υπεύθυνη χώρα την Πολωνία θα δημιουργηθεί ένα DVD με βιογραφίες ηθοποιών, μουσικών και παραγωγών ταινιών. Το 7ο στάδιο αφορά τους συγγραφείς και τους ποιητές.
Υπεύθυνη χώρα επιτέλους θα είναι η Ελλάδα( με εκπρόσωπο το 11ο Δημοτικό Πτολεμαϊδας) και το αποτέλεσμα μία έκθεση βιβλίου και ένα βιβλίο διηγημάτων. Το 8ο στάδιο θα περιλαμβάνει μια γιορτή για το τέλος του προγράμματος και τη δημιουργία ενός επιτραπέζιου παιχνιδιού γνώσεων για τα παιδιά ώστε να δουν τι έμαθαν σε αυτά τα δύο χρόνια. Σκοπός αυτού του προγράμματος είναι η κάθε χώρα να προβάλλει τις δικές της προσωπικότητες μέσα από το παιχνίδι, η προαγωγή της συνεργασίας ανάμεσα στους μαθητές και τους καθηγητές, της χρήσης των τεχνολογιών της πληροφόρησης και της εκμάθησης γλωσσών» μας είπε η υπεύθυνη του προγράμματος κ. Φανή Θωμίδου «Σκοπός αυτού του προγράμματος είναι η προβολή των προσωπικοτήτων κάθε χώρας μέσα από το παιχνίδι, η προαγωγή της συνεργασίας ανάμεσα στους μαθητές και τους καθηγητές, της χρήσης των τεχνολογιών της πληροφόρησης και της εκμάθησης γλωσσών» μας είπε η υπεύθυνη του προγράμματος κ. Φανή Θωμίδου.
Πραγματικά ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα ανέλαβε το 11ο Δημοτικό! Ευχόμαστε ολόψυχα να μάθουν, να διασκεδάσουν και να γίνουν οι καλύτεροι εκπρόσωποι της χώρας μας στο εξωτερικό.
Αβραμίδου
Δέσποινα Β1