Ενίσχυση του ψηφοδελτίου του ΠΑΜΕ, καταποντισμός της ΠΑΣΚΕ
Πρώτη δύναμη και με διαφορά αναδείχθηκε η παράταξη της ΔΑΚΕ (πρόσκειται στη ΝΔ) στις αρχαιρεσίες του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης για την ανάδειξη της νέας διοίκησής του, που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 30 Μαρτίου, ενώ ενισχυμένο βγήκε το ψηφοδέλτιο «Ταξική Ενότητα», ενώ μία έδρα κερδίζει και το ψηφοδέλτιο «Ταξική Συσπείρωση Εργαζομένων».
Το ψηφοδέλτιο της ΔΑΚΕ ήρθε πρώτο παίρνοντας 37 σταυρούς, ποσοστό 39,8% (όσο και το 2011) και κερδίζει 6 έδρες στο διοικητικό συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης.
Το ψηφοδέλτιο της ΠΑΣΚΕ (στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ) πήρε 20 ψήφους και 3 τις έδρες στο Δ.Σ. (από 7 που είχε το 2011). Λόγω μάλιστα ισοψηφίας με το ψηφοδέλτιο της «Ταξικής Ενότητας» πραγματοποιήθηκε κλήρωση και την 4η έδρα την κέρδισε η «Ταξική Ενότητα».
Η Ταξική Ενότητα (ΤΑΞ.ΕΝ.) (πρόσκειται στο ΠΑΜΕ) απέσπασε 20 σταυρούς, ποσοστό 21,5% και 4 έδρες στο Δ.Σ., αυξάνοντας σημαντικά τη δύναμή της από το 12,9% που είχε πάρει στις εκλογές του 2011.
Η Ταξική Συσπείρωση Εργαζομένων Ν. Κοζάνης (στηρίζεται από δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ) απέσπασε 7 ψήφους, ποσοστό 7,5% και 1 έδρα στο Δ.Σ.
Το ψηφοδέλτιο ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ απέσπασε 7 ψήφους, ποσοστό 7,5% και 1 έδρα στο Δ.Σ.
Το ΜΕΤωπο Ανατροπής πήρε 2 ψήφους, ποσοστό 2,2% και καμία έδρα.
«Το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο για εμάς στη ΔΑΚΕ, άλλωστε δουλέψαμε όλοι για να πετύχουμε αυτό το αποτέλεσμα και να φέρουμε τη ΔΑΚΕ στην κορυφή. Αυτό όμως μεγαλώνει και την ευθύνη της παράταξής μας», δήλωσε στον «Π» ο πρώτος σε σταυρούς σύμβουλος της ΔΑΚΕ και πρόεδρος της παράταξης, Άρης Κουρκούτας.
Ο κ. Κουρκούτας, ο οποίος διεκδικεί και την προεδρία στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης, δήλωσε ότι προς το τέλος της εβδομάδας θα καλέσει ως πλειοψηφών όλες τις παρατάξεις για την πρώτη συνεδρίαση και τη συγκρότηση του νέου Δ.Σ. του ΕΚΚ.
Με ανακοίνωσή της η ΤΑΞ.ΕΝ. «χαιρετίζει τους αντιπροσώπους, που με την ψήφο τους, έκαναν ένα ακόμα βήμα, απ’ τα πολλά που πρέπει να γίνουν, στην κατεύθυνση της αλλαγής των συσχετισμών δυνάμεων υπέρ της μαχόμενης εργατικής τάξης και της ταξικής ανασύνταξης του εργατικού κινήματος», τονίζοντας ότι «η αύξηση της ΤΑΞ.ΕΝ απηχεί την αυξημένη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ για την αταλάντευτη και αγωνιστική τους στάση ενάντια στην αντεργατική πολιτική συγκυβέρνησης-κεφαλαίου-ΕΕ.»
Η ΤΑΞ.ΕΝ. σημειώνει επίσης ότι «οι δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού διατηρούν ακόμα ισχυρά ερείσματα κι έχουν τη δυνατότητα να αποπροσανατολίζουν και να εκτρέπουν τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων σε ακίνδυνες για το σύστημα κατευθύνσεις. Η ανάσχεση και η ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής προϋποθέτει την ανατροπή της αρνητικής κατάστασης στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, προϋποθέτει τη μαζική είσοδο νέων εργατικών δυνάμεων στα σωματεία και την αποφασιστική ενίσχυση του ταξικού προσανατολισμού τους.»
«Πληγώθηκαν αλλά δεν γκρεμίστηκαν οι δίδυμοι πύργοι του κυβερνητικού συνδικαλισμού στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης», αναφέρει στη δική της ανακοίνωση η Ταξική Συσπείρωση Εργαζομένων, τονίζοντας ωστόσο ότι η εκλογή έδρας από την «Ταξική Συσπείρωση» αποτελεί «Σφήνα στα σχέδια τους». Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι: «Ενώ η παραπαίουσα κυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ έχει χάσει κάθε κοινωνική στήριξη και βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού καταστρέφοντας και λεηλατώντας την ζωή εκατομμυρίων εργαζομένων, συνταξιούχων και ανέργων βρίσκει στήριξη στους δούρειους ίππους του εργατικού κινήματος της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚΕ. Η πρώτη ήρθε πρώτη σε ψήφους και έδρες και η δεύτερη αν δεν υπήρχε η διάσπαση της ΠΑΣΚΕ χωρίς πολιτικό διαχωρισμό όμως με το ψηφοδέλτιο «Μακρυγιάννη» θα έπαιρνε την δεύτερη θέση σε ψήφους, και αν δεν έχανε σε κλήρωση την τέταρτη έδρα από την «Αγωνιστική Ενότητα» θα ήταν δεύτερη και σε έδρες. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα η «Ταξική Συσπείρωση» κατάφερε να εκλέξει μια έδρα για το Δ.Σ του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης με επτά ψήφους, μπαίνοντας ξανά μετά από τρία χρόνια στο Δ.Σ.»
Η «Ταξική Συσπείρωση» δηλώνει επίσης ότι δεν θα στηρίξει και δεν θα ψηφίσει κανένα προεδρείο στη βάση αναλογικότητας «γιατί η αναλογικότητα είναι ένα μοίρασμα καρεκλών με αριθμητικό τρόπο που γραφειοκρατικοποιεί ακόμα περισσότερο τα συνδικάτα. Ακόμα και μετά τους συσχετισμούς που διαμορφώθηκαν με τα αποτελέσματα των εκλογών του εργατικού κέντρου που δεν ευνοούν ένα προγραμματικό προεδρείο θα παλέψουμε για ένα πρόγραμμα δράσης και αγώνα ανατροπής της αντεργατικής πολιτικής και της επίθεσης του κεφαλαίου.»
Ρ.Β.