Σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες η ατμοσφαιρική ρύπανση στο ενεργειακό λεκανοπέδιο Κοζάνης- Πτολεμαΐδας- Φλώρινας, καθώς στο κόκκινο έχουν καθηλωθεί οι δείκτες ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο χάρτη με τους σταθμούς μέτρησης της ποιότητας του αέρα που έχουν εγκατεστημένους στην περιοχή το Κέντρο Περιβάλλοντος (ΚΕΠΕ) της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και η ΔΕΗ.
Στο κόκκινο βρισκόταν χθες και προχθές τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τη δραστηριότητα της ΔΕΗ αλλά και λόγω των καιρικών συνθηκών. Συγκεκριμένα, πνιγμένοι στην τέφρα και τη σκόνη από τη δραστηριότητα των ορυχείων και των λιγνιτικών σταθμών της ΔΕΗ στην περιοχή βρίσκονται εδώ και μέρες οικισμοί του λεκανοπεδίου, καθώς με βάση την αξιολόγηση των μετρήσεων ατμοσφαιρικής ρύπανσης που πραγματοποιεί το Κέντρο Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, προκύπτει εξαιρετικά σημαντική επιβάρυνση της ατμόσφαιρας με εισπνεύσιμα αιωρούμενα σωματίδια PM10.
Ενδεικτικό είναι ότι στο κόκκινο βρισκόταν χθες οι δείκτες μέτρησης της ρύπανσης στους σταθμούς της Πτολεμαΐδας, στον Οικισμό της ΔΕΗ, στους Αναργύρους Φλώρινας, στο Αμύνταιο και στην πόλη της Φλώρινας, οι οποίοι σε μια κλίμακα από το 1 έως το 10 ήταν χθες από το πρωί καθηλωμένοι στο 10.
Στο κόκκινο ήταν επίσης χθες και οι σταθμοί στη Μαυροπηγή με 7/10, στην Πεντάβρυσο και την Ποντοκώμη με 8/10, στη Βεύη με 7/10, ενώ στο πορτοκαλί, σημείο δηλαδή συναγερμού έδειχνε ο σταθμός στην Ακρινή με 6/10, στο Καρυοχώρι με 5/10. Αντίστοιχες τιμές με αυτές του Καρυοχωρίου έδειχναν και οι σταθμοί στα Πετρανά και την Κάτω Κώμη, ενώ στην πόλη της Κοζάνης έδειχνε 4/10.
Στη δραστηριότητα της ΔΕΗ, τις καιρικές συνθήκες (απουσία ανέμων) αλλά και την καύση καλαμιών κατά τόπους, αποδίδει τα ιδιαίτερα αυξημένα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης ο υπεύθυνος για την αέρια ρύπανση του ΚΕΠΕ, Βασίλης Ευαγγελόπουλος, ο οποίος μιλώντας στον «Π» ανέφερε ότι με βάση τις μετεωρολογικές προβλέψεις το φαινόμενο προβλέπεται να βελτιωθεί μετά την Πέμπτη, που αναμένονται βοριάδες στην περιοχή μας. Σημείωσε ότι το ΚΕΠΕ ενημέρωσε τη τον τομέα περιβάλλοντος της ΔΕΗ και τη διεύθυνση ορυχείων ζητώντας τη λήψη μέτρων καθώς επίσης τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Δακή, ο οποίος κατήγγειλε με δηλώσεις του το φαινόμενο, καθώς το μόνο μέτρο που λήφθηκε από την πλευρά της ΔΕΗ ήταν η εντατικοποίηση των διαβροχών στους χώρους των ορυχείων.
Αξίζει πάντως να επισημανθεί ότι μήνυση στον εισαγγελέα Κοζάνης υπέβαλλαν χθες ο περιφερειακός σύμβουλος της αντιπολίτευσης και επικεφαλής του συνδυασμού «Εναλλακτική Δράση» Αντώνης Κύρινας καθώς και ο δ.σ. της αντιπολίτευσης στο δήμο Κοζάνης και επικεφαλής του συνδυασμού «Τόπος να Ζεις» Λευτέρης Ιωαννίδης.
Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν από τους πίνακες καταγραφής του ΚΕΠΕ προκύπτει σοβαρή υπέρβαση των μέσων ημερήσιων και οι μέσων ωριαίων συγκεντρώσεων ΡΜ10, στους σταθμούς μέτρησης ποιότητας του αέρα που λειτουργούν στη Δυτική Μακεδονία από την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου έως σήμερα Τρίτη 22 Νοεμβρίου και ώρα 10:00π.μ.
Η μεγαλύτερη υπέρβαση αιρούμενων σωματιδίων καταγράφηκε χθες στην Ποντοκώμη και τους Αναργύρους όπου η μέση ημερήσια τιμή PM10 ανήλθε σε 190 μg/m3 (ανά κυβικό), όταν η μέση επιτρεπόμενη τιμή είναι τα 50 μg/m3. Ενδεικτικό είναι ότι χθες στο Προάστιο η μέση τιμή ήταν στα 171 μg/m3, στο Αμύνταιο 161, στη Φλώρινα 149, στην Πτολεμαΐδα 128, στην Πεντάβρυσο 115, στη Μαυροπηγή 95 και στην Ακρινή 71 PM10 σε μg/m3.
Ρ.Β.





















![[ ΠΩΛΗΘΗΚΕ ] Πωλείται στην Πτολεμαΐδα διαμέρισμα 120 τ.μ. (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ & ΒΙΝΤΕΟ)](https://e-ptolemeos.gr/wp-content/uploads/2026/01/spiti-pwlisi-360x180.jpg)



![[ ΠΩΛΗΘΗΚΕ ] Πωλείται στην Πτολεμαΐδα διαμέρισμα 120 τ.μ. (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ & ΒΙΝΤΕΟ)](https://e-ptolemeos.gr/wp-content/uploads/2026/01/spiti-pwlisi-350x250.jpg)




