Η πατάτα αποτελεί ίσως το πιο συνηθισμένο λαχανικό στη διατροφή του ανθρώπου παγκοσμίως. Οι πατάτες πρωτοεμφανίστηκαν στην Ευρώπη τον 16ο αιώνα, όμως άρχισαν να καταναλώνονται ευρέως 150 χρόνια έπειτα. Πολλές φορές ακούμε αμφιλεγόμενες συζητήσεις για τη θρεπτικότητα ή μη της πατάτας. Τι ισχύει λοιπόν από αυτά; Ας δούμε λοιπόν τις πιο σημαντικές, αλλά και ενδιαφέρουσες διατροφικές πλευρές της πατάτας, τις οποίες αξίζει να έχουμε υπόψη μας.
Ποια τα διατροφικά οφέλη της πατάτας;
Η πατάτα, αν και παρεξηγημένη, παρουσιάζει ποικίλα διατροφικά οφέλη για τον οργανισμό. Ποια είναι αυτά;
- Η πατάτα αποτελεί μια από τις πλουσιότερες πηγές υδατανθράκων για τον οργανισμό, βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων αλλά και φυτικών ινών.
- Οι φυτικές ίνες που περιέχονται στις πατάτες είναι και διαλυτές και αδιάλυτες. Αυτό σημαίνει ότι παρέχουν στο σώμα μας όλο το εύρος των δυνατοτήτων που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν. Δηλαδή βοηθούν στην υγεία του καρδιαγγειακού και γαστρεντερικού συστήματος και δρουν ενάντια στο καρκίνο. Επιπρόσθετα, μια εξίσου σημαντική δράση των φυτικών ινών της πατάτας είναι ότι ενισχύουν την απορρόφηση των άλλων ωφέλιμων υδατανθράκων της διατροφής μας.
- Οι πατάτες είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως Β6, θειαμίνη, νιασίνη, παντοθενικό και φυλικό οξύ.
- Η βιταμίνη C δε θα μπορούσε να λείπει από το αμυλούχο αυτό λαχανικό. Τα 100g πατάτας μας παρέχουν το 20% της ημερήσιας απαίτησης μας από τη παραπάνω βιταμίνη.
- Τέλος οι πατάτες αποτελούν καλή πηγή σιδήρου, μαγνησίου, μαγγανίου, φωσφόρου, χαλκού και καλίου.
Διατροφικές πληροφορίες πατάτας (100g) |
||
|
Ποσότητα |
Ποσοστό ημερήσιας απαίτησης ενηλίκου άντρα |
Ενέργεια |
70Kcal |
3.5% |
Υδατάνθρακες |
15.90g |
12% |
Πρωτείνες |
1.89g |
3% |
Λιπαρά |
0.10g |
0.5% |
Χοληστερόλη |
0mg |
0% |
Φυτικές ίνες |
2.5g |
7% |
Φυλλικό οξύ |
18mcg |
4.5% |
Νιασίνη |
1.149mg |
7% |
Παντοθενικό οξυ |
0.279mg |
6% |
Βιταμίνη Β6 |
0.239mg |
18% |
Ριβοφλαβίνη |
0.038mg |
3% |
Θειαμίνη |
0.081mg |
7% |
Βιταμίνη C |
11.4mg |
20% |
Kάλιο |
455mg |
10% |
Σίδηρος |
0.73mg |
9% |
Μαγνήσιο |
22mg |
5.5% |
Μαγγάνιο |
0.141mg |
6% |
Φώσφορος |
61mg |
9% |
Ψευδάργυρος |
0.33mg |
3% |
Πως πρέπει να καταναλώνω τις πατάτες;
Οι πατάτες για να παρέχουν στον οργανισμό μας τα διατροφικά οφέλη που εσωκλείουν πρέπει να καταναλώνονται με το σωστό τρόπο. Το σύνηθες λάθος που γίνεται στο δυτικό κόσμο είναι ότι προτιμούνται τηγανητές. Ωστόσο αυτό πρέπει να αποφεύγεται, καθώς το βαθύ τηγάνισμα που απαιτείτε για τη παρασκευή τους τις φορτώνει με πολλές θερμίδες και λιπαρά. Προτιμήστε λοιπόν τις πατάτες σας μαγειρεμένες είτε στο φούρνο είτε στη κατσαρόλα. Επιπλέον με την εξέλιξη της τεχνολογίας μπορούμε να απολαύσουμε και πατάτες σαν τηγανητές που μπορούμε να τις παρασκευάσουμε σε ειδική φριτέζα με ελάχιστο λάδι ή στο φούρνο με μία ειδική συνταγή με λαδόκολλα. Τέλος μη ξεχνάτε ότι κάθε τρόφιμο πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο και στη σωστή ποσότητα.
Για οποιαδήποτε απορία σας μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στην ηλεκτρονική διεύθυνση vgesou@gmail.com ή στα παρακάτω τηλέφωνα. Επίσης παρακολουθήστε στο West Channel, την εκπομπή «Περί Διατροφής» κάθε Σάββατο στις 17.30 και Τετάρτη στις 18.40 (Ε), όπου θα ανακαλύψουμε περισσότερες πτυχές της σωστής διατροφής.
Βασιλική Μ. Γκέσου
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Απόφοιτος Χαροκοπείου Παν/μίου Αθηνών
Μπουσίου & Εστίας 3, 50100 Κοζάνη
Τ. 2461501817 Κ. 6932727508
vgesou@gmail.com