Υλικά
- 1.200γρ. αλεύρι σκληρό
- 40γρ. μαγιά
- 280γρ. ζάχαρη
- 240γρ. βούτυρο 82%
- 160ml γάλα χλιαρό
- 240ml νερό
- ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 8 αβγά
- 2 κουτ. γλυκού μαχλέπι
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1½ κουτ. γλυκού μαστίχα
- βαμμένα κόκκινα αβγά για τη διακόσμηση
- σουσάμι ή αμύγδαλο φιλέ για το πασπάλισμα
Διαδικασία
Βήμα 1
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 30°C και βάζετε μέσα όλα τα υλικά. Τα αφήνετε για μια ωρίτσα να έρθουν όλα στην ίδια θερμοκρασία.
Βήμα 2
Κοσκινίζετε το αλεύρι και το βάζετε στον κάδο του μίξερ. Κοπανάτε τη μαστίχα με τη ζάχαρη σε ένα γουδί ή στο μούλτι.
Βήμα 3
Στη συνέχεια ρίχνετε όλα τα υπόλοιπα υλικά στον κάδο του μίξερ με το αλεύρι.Δουλεύετε στη 2η ταχύτητα μέχρι το μίγμα να γυαλίσει και να ξεκολλάει με ευκολία από τον κάδο του μίξερ.
Βήμα 4
Βγάζετε τη ζύμη, τη σκεπάζετε με ένα πανί και την αφήνετε να ξεκουραστεί για μισή ώρα τουλάχιστον σε ζεστό μέρος ή στο φούρνο της κουζίνας που έχετε από πριν ρυθμισμένο στους 35°C.
Βήμα 5
Έπειτα, χωρίζετε το ζυμάρι σε τρία μέρη και το κάθε μέρος σε τρία κομμάτια τα οποία στη συνέχεια πλάθετε σε μακρόστενα μπαστούνια. Τα σκεπάζετε με πανί για 10 λεπτά και τα αφήνετε να ξεκουραστούν.
Βήμα 6
Αφού ξεκουραστεί το ζυμάρι, πλέκετε ανά τρία τα μπαστούνια σε πλεξούδες. Ενώνετε τις άκρες των πλεξούδων για να γίνουν στρογγυλά τα τσουρέκια και τα τοποθετείτε σε ταψιά στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί.
Βήμα 7
Βάζετε τα τσουρέκια στο φούρνο στους 35°C όπου και τα αφήνετε για περίπου 25 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν.
Βήμα 8
Τέλος, τα αλείφετε με αβγό, τα πασπαλίζετε με σουσάμι ή φιλέ αμυγδάλου και τα φουρνίζετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 140°C για 45-50 λεπτά.
Tips:
*Προσέχετε να μην φουσκώσουν υπερβολικά τα τσουρέκια όταν τα βάλετε στους 35°C, επειδή αν φουσκώσουν παραπάνω από όσο πρέπει υπάρχει κίνδυνος να πέσουν στο ψήσιμο (πρέπει να φουσκώσουν μισή φορά από τον αρχικό όγκο του).
Πηγή: olivemagazine.gr