«Η βία εκδηλώνεται με αφορμή κοινωνικά-πολιτικά γεγονότα, έχει όμως πολιτιστικές ρίζες». Αυτή είναι η κεντρική ιδέα που εκτυλίσσεται στο νέο βιβλίο του Δημοσιογράφου και Πανεπιστημιακού Δημήτρη Ψυχογιού, με τίτλο «Η πολιτική βία στην Ελληνική κοινωνία», το οποίο παρουσιάστηκε το απόγευμα της Κυριακής στην αίθουσα «Φίλιππος», στην Κοζάνη.
Ο συγγραφέας δίνει απάντηση σε πολλά ερωτήματα που αφορούν στα φαινόμενα πολιτικής βίας στη χώρα μας, μέσα από τέσσερα τεκμηριωμένα δοκίμια. Από την ελληνική κουλτούρα της βίας με τον οπλαρχηγό που κρύβουμε μέσα μας, την απειλή της Χρυσής αυγής στη φιλελεύθερη κοινοβουλευτική δημοκρατία, μέχρι τη χούντα και το Πολυτεχνείο συγκρίνοντας το “τότε” με το “τώρα”. Παράλληλα παραθέτει προσωπικά κομμάτια του εαυτού του, που σημάδεψαν τη ζωή του, προκαλώντας τον θαυμασμό του Πανελληνίου.
Όλα αυτά συνοδεύονται από επιλεγμένα άρθρα, τα οποία ο ίδιος έχει γράψει στο Βήμα, με θέμα τη βία, που τον απασχολούσε ανέκαθεν. «…η ευχή μου δεν πραγματοποιήθηκε η πολιτική βία είναι πάντα εδώ, στη χειρότερη μορφή της, με δολοφονίες…» υπογραμμίζει ο κ. Ψυχογιός στην ομιλία του, αναφερόμενος στα πρόσφατα γεγονότα αιματοχυσίας στο Κερατσίνι και στο Νέο Ηράκλειο Αττικής, συμπληρώνοντας «αλλά και ηπιότερες μορφές βίας είναι εδώ…». Τόνισε μάλιστα πως «πιστεύω ότι θα υπάρξει μια τεράστια έκρηξη βίας».
Το εξώφυλλο κοσμεί φλεγόμενο διατηρητέο κτήριο νεοκλασικής μορφολογίας του 19ου αιώνα το οποίο βρίσκεται στο Κέντρο της Αθήνας, όπου διαδραματίστηκαν πέρυσι το Φεβρουάριο τα επεισόδια με τις επακόλουθες φωτιές. «Γιατί λοιπόν αιματοκυλιέται και καίγεται κάθε τόσο η Αθήνα, εφόσον όλα τα κόμματα ανεξαιρέτως καταδικάζουν τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται;», άλλο ένα ερώτημα που απαντάει στο βιβλίο.
Ο Δημοσιογράφος, κ. Σπύρος Κουταβάς, που συντόνισε τη συζήτηση ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Η πολιτική βία στην Ελλάδα είναι ένα θέμα που έχει διχάσει τους πολίτες και τα πολιτικά κόμματα», ενώ υπογράμμισε μεταξύ άλλων την δυνατότητα που παρέχει ο συγγραφέας στο κοινό να αφουγκραστεί το πρόβλημα από διαφορετική σκοπιά, πρωτότυπη για τα ελληνικά δεδομένα, «Σήμερα είναι μια προσπάθεια ανίχνευσης, με αφορμή το βιβλίο του Δημήτρη του Ψυχογιού ενός εξαίρετου Δημοσιογράφου και Πανεπιστημιακού δασκάλου, της πολιτικής βίας στην Ελλάδα. Πρόκειται για έναν άνθρωπο που την έχει βιώσει στο πετσί της, έβαζε βόμβες επί χούντας, δεν συνέχισε να κάνει την ίδια δουλειά βέβαια και κατά τη διάρκεια της μεταπολίτευσης και πολλοί άνθρωποι που βρέθηκαν να είναι πίσω από τα σίδερα της φυλακής ως μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων αποδεδειγμένα πια ήταν παλιοί γνώριμοι του αντιδικτατορικού αγώνα.»
«Παρουσιάζουμε σήμερα ένα βιβλίο το οποίο αναλύει με εξαιρετική ενάργεια και ικανότητα την σημερινή πραγματικότητα. Η ανάλυση είναι σημερινή όμως οι αναφορές του βιβλίου έχουνε βάση και στην ιστορία της χώρας τις ιστορικές καταβολές των σημερινών φαινόμενων και συνομιλούν συνεχώς με την πορεία της ελληνικής κοινωνίας και του ελληνικού κράτους.», τόνισε η κ. Ντόρα Τσικαρδάνη, νομικός και μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, αναδεικνύοντας πως η πολιτική βία δεν είναι πρωτοφανές περιστατικό στην ελληνική κοινωνία, αλλά αναπόσπαστο κομμάτι της, ενώ σε συνέχεια της δήλωσής της διευκρίνησε πως «Πρόκειται για μία εξαιρετικά, αν θέλετε, σημαντική παρέμβαση στην συγκυρία, μια συγκυρία που χαρακτηρίζεται από την έξαρση της βίας, βίας προερχόμενης από πολλές πλευρές από Δεξιά και από Αριστερά και κυρίως μια βία διάχυτη που υπάρχει στην κοινωνία και ασκείται καθημερινά. Το βιβλίο λοιπόν αντιμετωπίζει το φαινόμενο αυτό, αναλύει τα αίτιά του προσεγγίζει συμπεριφορές και προσπαθεί να δώσει απαντήσεις και υπ’ αυτή την έννοια και για αυτούς τους λόγους είναι εξαιρετικά σημαντικό και το ότι γράφτηκε και το ότι το συζητάμε.»
«Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε όλοι είναι ότι η δημοκρατία εφευρέθηκε για να ελαχιστοποιηθεί η βία της κοινωνίας. Αποφασίσαμε δηλαδή ως κοινωνία ότι δεν θα ασκεί καθένας από μας βία αλλά θα παραχωρήσουμε το μονοπώλιο της βίας, θα το παραχωρήσουμε σε μια αρχή που τη λέμε κυβέρνηση την οποία την εκλέγουμε εμείς και την ελέγχουμε δημοκρατικά. Άρα, όσοι κηρύσσουν τη βία ως μέσο πολιτικής πράξης πρώτον ασκούνε εξουσία, διότι η βία είναι συνώνυμο της εξουσίας, δεύτερον βάλλουν, προσβάλλουν την ίδια τη δημοκρατία.», υπογράμμισε ο Δημοσιογράφος Πάσχος Μανδραβέλης, περιγράφοντας με τα πιο μελανά χρώματα το πρόβλημα της πολιτικής βίας. Όπως μάλιστα αναφέρει ο κ. Ψυχογιός, στις εποχές που ζούμε, η πολιτική βία μπορεί να πάρει απρόβλεπτες διαστάσεις από γεγονότα που δεν ελέγχουν οι πρωταγωνιστές, από τη δράση μικρών εξτρεμιστικών ομάδων ή από τυχαία γεγονότα. Ίσως, λοιπόν, το βιβλίο αυτό βοηθήσει λίγο να σκεφτούμε, προτού κάνουμε πράξη τις πρώτες σκέψεις.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το vetonews.gr και το vetofm σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Επίκεντρο», ενώ την παρουσίαση του βιβλίου έκαναν ο κ. Πάσχος Μανδραβέλης και η κ. Ντόρα Τσικαρδάνη με τον κ. Δημήτρη Ψυχογιό. Με το πέρας της παρουσίασης οι παρευρισκόμενοι είχαν μια εκτενή συζήτηση με τον κ. Ψυχογιό, ο οποίος απάντησε σε όλα τα ερωτήματα που τέθηκαν (παρότι ταλαιπωρήθηκε από μια βλάβη που είχε το αυτοκίνητό του καθ’ οδόν για την Κοζάνη.) Μεταξύ αυτών ήταν και ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Πάρις Κουκολόπουλος, ο Βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γρηγόρης Ψαριανός, η Συγγραφέας και Δημοσιογράφος Άννα Δαμιανίδη και ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας.
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής, όπως επίσης ο Δήμαρχος Σερβίων – Βελβεντού Βασίλης Κωνσταντόπουλος, ο Πρόεδρος του Φιλοπρόοδου Συλλόγου κ. Τάσος Γκλούμπος και άλλοι φορείς.
ΡΟΖΙ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ