Μια μοναδική αυγουστιάτικη πανσέληνο είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν περισσότεροι από εκατό «φίλοι του κρασιού και του οινοποιείου» στον «Αμπελώνα Καμκούτη» στο Βελβεντό.
Οι καλεσμένοι της Μαρίας και του Γιάννη Καμκούτη δοκίμασαν τα εξαιρετικής ποιότητας βραβευμένα κρασιά του επώνυμου οινοποιείου, συνοδεύοντας τον οίνο με τοπικά εδέσματα που ετοίμασαν η Μαρία, οι φίλες της και οι γειτόνισσες. Το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, κάτω από το ολόγιομο φεγγάρι τραγούδησαν και έπαιξαν μουσική, περισσότεροι από δεκαπέντε ντόπιοι καλλιτέχνες, οι οποίοι εμφανίστηκαν στο πάλκο που στήθηκε στον προαύλιο χώρο του οινοποιείου, δίπλα από τους αμπελώνες. Το πλούσιο ρεπερτόριο και οι μουσικές από τα πέντε μπουζούκια, τις ισάριθμες κιθάρες, τα ακορντεόν και άλλα όργανα, «διέσχισαν» τη σιωπή της νύχτας, καθώς οι νότες απλώθηκαν από τα καταπράσινα Πιέρια μέχρι την πανέμορφη λίμνη Πολυφύτου.
Μέσα σ’ αυτή την μαγευτική ατμόσφαιρα, «οι φίλοι του κρασιού και του οινοποιείου» διασκέδασαν μέχρι τις 6 το πρωί, απολαμβάνοντας όχι μόνο την πανσέληνο, το τοπίο και το μουσικό πρόγραμμα, αλλά κυρίως τη ζεστή φιλοξενία της οικοδέσποινας και του οικοδεσπότη. Άλλωστε, η Μαρία και ο Γιάννης διοργανώνουν συχνά ανάλογες βραδιές, όλες τις εποχές του έτους.
Οι αμπελώνες Καμκούτη εκτείνονται σε μία έκταση εκατό στρεμμάτων, στην οποία καλλιεργούνται επιλεγμένες ποικιλίες σταφυλιών. Η ετήσια παραγωγή κρασιού είναι 50 τόνοι. Παράγεται το κρασί «Κουρίτες» σε κόκκινο, λευκό και ροζέ. «Κουρίτες» στο Βελβεντό ονομάζονται τα μεγάλα βαρέλια. Αυτά τα βαρέλια, λόγω της μεγάλης παραγωγής και καλής ποιότητας κρασιού, γέμιζαν κάθε χρόνο με ποιοτικό κρασί.
Οι «Κουρίτες» του Αμπελώνα Καμκούτη βραβεύτηκαν δύο φορές πέρυσι και φέτος σε διεθνή έκθεση κρασιού στη ΔΕΘ, ενώ διακρίθηκαν και στη μεγαλύτερη έκθεση κρασιού στο Λονδίνο, ανάμεσα σε 66.000 ετικέτες. Στη Θεσσαλονίκη βραβεύτηκε το ερυθρό και το λευκό, ενώ στο Λονδίνο βραβεύτηκε το ερυθρό.
Το οινοποιείο Καμκούτη, ένα διώροφο πέτρινο κτίριο σπάνιας αρχιτεκτονικής, είναι επισκέψιμο όλο το χρόνο. Κάτω λειτουργεί οινοποιείο, κάβα και χώρος παλαίωσης κρασιού. Πάνω λειτουργεί χώρος γευσιγνωσίας, εμπορίας και εκδηλώσεων.
Η επόμενη σύναξη στον «Αμπελώνα Καμκούτη» θα γίνει μία από τις νύχτες του φθινοπώρου που έρχεται και η μεθεπόμενη το χειμώνα μέσα στον επισκέψιμο χώρο και με τη θαλπωρή που θα προσφέρει το αναμμένο τζάκι.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ
































