Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας η οργάνωση ΝΕΟΙ θέλει να στείλει ένα μήνυμα κινητοποίησης, ευαισθητοποίησης και ενεργοποίησης του κοινωνικού συνόλου για την καταπολέμηση του φαινομένου της Παιδικής Εργασίας.
Εκτιμάται ότι 158 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 5-14 χρόνων συμμετέχουν στην παιδική εργασία – 1 στα 6 παιδιά στον κόσμο. Αυτά τα παιδιά εργάζονται σε επικίνδυνα επαγγέλματα και ανήθικες συνθήκες όπως εργασία σε ορυχεία, εργασία με χημικές ουσίες και φυτοφάρμακα στη γεωργία ή εργασία με επικίνδυνα μηχανήματα, μπορεί να είναι «αόρατα» σε μας όμως τα βρίσκουμε να εργάζονται σε σπίτια ως βοηθοί, πίσω από τοίχους εργαστηρίων και σε χωράφια.
• Σύμφωνα με στατιστικές της UNICEF στη Νότιο Σαχάρα της Αφρικής 1 στα 3 παιδιά είναι θύματα της παιδικής εργασίας το οποίο αντιπροσωπεύει 69 εκατομμύρια παιδιά.
• Στη Νότιο Ασία άλλα 44 εκατομμύρια παιδιά συμμετέχουν στην παιδική εργασία.
Τα παιδιά που ζουν στις φτωχότερες οικογένειες και στις αγροτικές περιοχές είναι πλέον πιθανά να ασχοληθούν με την παιδική εργασία. Τα κορίτσια είναι κυρίως οι πιο εύκολοι στόχοι καθώς τα περισσότερα από μικρή ηλικία εργάζονται ως οικιακοί βοηθοί σε σπίτια, κάνοντας τα τρωτά στην εκμετάλλευση και κατάχρηση. Η εργασία παρεμποδίζει συχνά την εκπαίδευση των παιδιών. Εξασφαλίζοντας ότι όλα τα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο και ότι η εκπαίδευσή τους είναι καλής ποιότητας είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την πάταξη της παιδικής εργασίας.
Η κοινωνική οργάνωση ΝΕΟΙ σε συνεργασία με Διεθνείς Οργανώσεις Νέων αναπτύσσει καμπάνιες ενημέρωσης και δράσεις για την κοινωνική ένταξη και δημοκρατικό διάλογο παιδιών και νέων. Στην προσπάθειά της αυτή στις 12 Ιουνίου καλεί όλους τους πολίτες μικρούς και μεγάλους να στηρίξουμε την προσπάθεια καταπολέμησης παιδικής εργασίας στους δρόμους της χώρας μας με πολύ απλούς τρόπους:
1. Αντί για χρηματικό ποσό σε παιδιά που δουλεύουν στους δρόμους πωλώντας διάφορα μικροαντικείμενα προσφέρετε τα κάποιο φαγητό ή χυμό. Έτσι η βοήθειά σας πηγαίνει απευθείας στο ίδιο το παιδί και όχι σε αυτόν που το εκμεταλλεύεται.
2. Εάν γνωρίζετε στη γειτονιά σας παιδιά που έχουν την ανάγκη σας και είναι από φτωχές οικογένειες τότε αντί να πετάτε πράγματα που δε σας χρειάζονται όπως είδη ρουχισμού, βιβλία και παιχνίδια δωρίστε τα στα παιδιά αυτά.
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Ελλάδα είναι χώρα προορισμού και διέλευσης για γυναίκες και παιδιά που διακινούνται για σκοπούς σεξουαλικής εκμετάλλευσης και καταναγκαστικής εργασίας. Τα περισσότερα από τα παιδιά-θύματα προερχόμενα από την Αλβανία έχουν υποβληθεί σε αναγκαστική εργασία, επαιτεία, διάπραξη ήσσονος σημασίας αδικημάτων, ενώ κάποια διακινούνται για σκοπούς σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Η έκθεση σημειώνει ότι η Ελλάδα δεν ανταποκρίνεται πλήρως στα ελάχιστα πρότυπα εξάλειψης της διακίνησης ανθρώπων, έχει όμως καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για να το πετύχει.
Η Πρόεδρος της οργάνωσης ΝΕΟΙ κα. Άννα Ευθυμίου σημειώνει: «Καθημερινά σε όλο τον κόσμο υπάρχουν παιδιά που στερούνται της παιδικής τους ηλικίας, των δικαιωμάτων τους για ελευθερία καθώς και ασφάλεια και εκπαίδευση με συνέπεια να προδιαγράφεται για αυτά ένα μέλλον περιθωριοποίησης και κοινωνικού αποκλεισμού. Και αυτό, γιατί δεν τους δίνεται καν η δυνατότητα να αναπτύξουν τις ικανότητές τους και να διευρύνουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους αλλά και την κοινωνική τους θέση μέσα από το σχολείο. Βασικά δικαιώματα του παιδιού όπως το δικαίωμα στη μόρφωση και το δικαίωμα στο παιχνίδι είναι άγνωστα γι’ αυτά τα παιδιά. Κάποια δουλεύουν σε θορυβώδη κι επικίνδυνα εργοστάσια, άλλα στα χωράφια από την αυγή ως το σούρουπο, άλλα είναι θύματα της βιομηχανίας του σεξ.
Δεκάδες παιδιά στους δρόμους της πόλης βιώνουν την πιο σκληρή εκδοχή της παιδικότητας, εργαζόμενα πολλές ώρες, για να στηρίξουν υλικά μια αποδυναμωμένη και περιθωριοποιημένη ομάδα ενηλίκων, ενώ την ίδια στιγμή η κοινωνία διαιωνίζει το φαινόμενο αυτό δείχνοντας οίκτο. Όμως, κανείς δε διερωτάται ποια ήταν αυτά τα παιδιά, από πού έρχονταν, σε ποιες συνθήκες ζούσαν, ποιες ακριβώς ήταν οι αιτίες που τα έβγαλαν στο δρόμο.
Την Παγκόσμια ημέρα κατά της παιδικής εργασίας καλούμε όλους τους πολίτες να στηρίξουν ενεργά κάθε προσπάθεια καταπολέμησης αυτού του φαινομένου γιατί τα παιδιά που εργάζονται καθημερινά στους δρόμους της χώρας μας δεν είναι μόνο θύματα εκμετάλλευσης επιτηδείων αλλά και θύματα της δικής μας αδιαφορίας και αδράνειας.»
Μπορείτε να επικοινωνείτε με την οργάνωση «Ν.Ε.Ο.Ι.» στα τηλέφωνα: 2310 384025 και 2310 232418