Σε εκλογικούς ρυθμούς κινείται από σήμερα και για τρεις ημέρες το σωματείο «Σπάρτακος», καθώς στήθηκαν κάλπες για την εκλογή των οργάνων του συνδικάτου. Η ψηφοφορία θα διαρκέσει έως την Πέμπτη 12 τρέχοντος από τις 7 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των 3.000 και άνω ψηφοφόρων, έχουν στηθεί κάλπες σε 15 σημεία, ήτοι σε όλους τους σταθμούς και στα ορυχεία, καθώς και στα εργατικέ κέντρα Κοζάνης και Πτολεμαΐδας.
Κυρίαρχη στην εκλογική αναμέτρηση κατέρχεται η ΠΑΣΚΕ, η οποία μαζί με τη ΣΑΔ και άλλες συνεργαζόμενες δυνάμεις, διεκδικεί την πρωτιά, χωρίς ωστόσο να έχει διασφαλισμένη την απόλυτη πλειοψηφία που κατείχε στις προηγούμενες εκλογές. Βεβαίως η παράταξη του ΠΑΣΟΚ που χρεώνεται σε ένα βαθμό την κυβερνητική πολιτική που κατεδαφίζει τη ΔΕΗ και τα εισοδήματα των εργαζομένων, έχει στα «ατού» της, τη διάσπαση της ΔΑΚΕ, στο εσωτερικό της οποίας ξέσπασε πόλεμος με την κάθοδο στις εκλογές του συνδυασμού «Νέο Ξεκίνημα».
Ειδικότερα στις εκλογές κατέρχονται η «Συνεργασία για την Πρόοδο», με κορμό την ΠΑΣΚΕ, μαζί με τη ΣΑΔ (ΣΥΝ) και συνεργαζόμενους. Η ΔΑΚΕ, το Νέο Ξεκίνημα και η Αγωνιστική Συνεργασία (ΠΑΜΕ). Στο απερχόμενο 31μελές δ.σ. η Συνεργασία για την Πρόοδο με επικεφαλής τον Γιώργο Αδαμίδη είχε την απόλυτη πλειοψηφία των 17 εδρών, εκ των οποίων 13 η ΠΑΣΚΕ, 3 η ΣΑΔ και 1 οι συνεργαζόμενοι. Η ΔΑΚΕ που είχε κατέλθει ενιαία την προηγούμενη φορά είχε 11 έδρες και η Αγωνιστική Συνεργασία 3 έδρες.
Αν και κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με ασφάλεια για τους νέους συσχετισμούς δυνάμεων, όλα δείχνουν ότι η ΠΑΣΚΕ με το συμμαχικό σχήμα θα είναι πάλι πρώτη δύναμη, πλην όμως οριακά βρίσκεται εντός ή εκτός αυτοδυναμίας, καθώς: θεωρείται βέβαιη η απώλεια ψήφων μιας φουρνιάς περίπου 500 ατόμων που είχαν προσληφτεί τη «χρυσή» πασοκική περίοδο 1983-84, οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν. Μόνο αυτή η μείωση κατεβάζει τις αναμενόμενες έδρες σε περίπου 15. Επιπροσθέτως, πρέπει να συνυπολογιστεί και η φθορά της κυβερνητικής φθοράς.
Ο χώρος της ΔΑΚΕ και της Νέας Δημοκρατίας είναι πιθανό να αυξήσει τις έδρες από 11 σε 12-13, αλλά όπως προαναφέρθηκε η παράταξη κατεβαίνει διασπασμένη, αφού το Νέο Ξεκίνημα, προέρχεται από τα σπλάχνα της ΔΑΚΕ. Άλλωστε, αρχικά είχε ονομαστεί ΔΑΚΕ – Νέο Ξεκίνημα, αλλά στη συνέχεια για να προσδώσει μία «αυτονομία» εξαλείφτηκε το «ΔΑΚΕ» και έμεινε το «Νέο Ξεκίνημα». Από την πλευρά της η Αγωνιστική Συνεργασία που είχε 3 έδρες, ευελπιστεί σε αύξηση των ψήφων και των εδρών.
Πάντως, στο γαλάζιο στρατόπεδο ξέσπασε πόλεμος, καθώς με ανακοίνωσή της η επίσημη ΔΑΚΕ, χρεώνει στον επικεφαλής του συνδυασμού «Νέο Ξεκίνημα», Παντελή Καραλευτέρη, «το ιστορικό λάθος» να «διασπάσει την παράταξη», δίνοντας έτσι «στην ΠΑΣΚΕ το δικαίωμα να ελπίζει». Ειδικότερα, στην ανακοίνωση τονίζεται: «Αυτές τις τραγικές στιγμές που βιώνει ο κόσμος της εργασίας από την λαίλαπα του ΠΑΣΟΚ και της συγκυβέρνησης (κυβέρνηση εθνικής τραγωδίας) που σαρώνουν τα πάντα, επέλεξε, ο κατά τα άλλα τιμώμενος πολλές φορές από την ψήφο των ΔΑΚΙΤΩΝ, συν. Καραλευτέρης Παντελής, εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο της ΔΑΚΕ Σπάρτακος, προεδρεύων στην ΔΑΚΕ ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, ορισμένος από την ΔΑΚΕ ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ εκπρόσωπος στην ΔΑΚΕ Λιγνιτών του λεκανοπεδίου, να κάνει ένα ακόμη ιστορικό λάθος, ίσως το σοβαρότερο! ΝΑ ΔΙΑΣΠΑΣΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ! ! ! Δίνοντας στην ΠΑΣΚΕ το δικαίωμα να ελπίζει . . .
Στις πιο δύσκολες στιγμές της εργατικής τάξης, η ενότητα, αποτελεί από μόνη της εμπόδιο ανυπέρβλητο, για όλους αυτούς που θέλουν την διάλυσή της. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα, στον βωμό των προσωπικών επιλογών, να έχει την αποκλειστικότητα στην έκφραση της αγωνίας και των αγώνων των εργαζόμενων. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουν με την σωστή τους κρίση, στην εκλογική διαδικασία του συνδικάτου ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, στηρίζοντας την ΔΑΚΕ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, κλείνοντας τ’ αυτιά τους στις σειρήνες της διάσπασης, της εύκολης και ανέξοδης κριτικής».
Ο Π. Καραλευτέρης, ο οποίος λόγω προβλήματος υγείας του επικεφαλής Άρη Βατάλη, κατέθεσε το ψηφοδέλτιο Νέο Ξεκίνημα, με δήλωσή του στον «Π», υπογράμμισε: «Θα ήμουν τρελός, αν ήθελα τις θέσεις που περιγράφουν ότι κατέχω, να προχωρούσα σε διάσπαση. Θα μπορούσα να καθίσω σπίτι μου, έχοντας εξασφαλισμένη την καρέκλα. Όμως δεν είναι το πρόβλημά μου η καρέκλα.
Αντιθέτως, τάχθηκα με το Νέο Ξεκίνημα γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι στη σημερινή συγκυρία χρειάζεται αγωνιστική και δυναμική δράση του συνδικάτου. Δυστυχώς οι παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και της ΣΑΔ που συνεργάζονται στο Σπάρτακο, συγκαλύπτουν και ανέχονται την κυβερνητική πολιτική που έφερε τη ΔΕΗ στο χείλος του γκρεμού, με όσες συνέπειες μπορεί να έχει αυτ’ό για τους εργαζόμενους.
Προσωπικά έδωσα αγώνες με τα στελέχη του Νέου Ξεξινήματος ενάντια σ’ αυτή την πολιτική. Γι’ αυτό αποφάσισα να στηρίξω αυτή την προσπάθεια, γιατί πιστεύω ότι ειδικά τώρα ο αγώνας πρέπει να ενταθεί. Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

































