Ένα ιδιαίτερο περιεχόμενο στην Ημέρα της Γυναίκας επέλεξαν να δώσουν ο Δήμος και η Δημοτική Βιβλιοθήκη Άργους Ορεστικού με την εκδήλωση που διοργάνωσαν χθες το πρωί με θέμα: «Τιμώντας τη γυναίκα και κάθε ενεργό και συμμετέχοντα πολίτη».
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ ο τίτλος της φετινής Διεθνούς Ημέρας Γυναίκας ήταν η «έμπνευση για αλλαγή». Θέλοντας, λοιπόν, ο Δήμος Άργους Ορεστικού να τη γιορτάσει ως μια αφορμή στοχασμού και προβληματισμού για τα επιτεύγματα των αγώνων της, ανέδειξε τη σημασία της συμμετοχής γυναικών και ανδρών ισότιμα στις δράσεις του Δήμου.
Έτσι, αρχικά πραγματοποιήθηκε ομιλία με θέμα «Γυναίκα και κρίση ταυτότητας στη μέση ηλικία» από τη συμβουλευτική ψυχολόγο Ίντα Ελιάου, η οποία με πολύ μεγάλη σαφήνεια και ευστοχία αναφέρθηκε στις πολλαπλές αλλαγές που βιώνουν οι γυναίκες εκείνη την περίοδο και εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να συμφιλιωθούν με τη νέα πραγματικότητα, δίνοντας χώρο και χρόνο στον εαυτό τους.
Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Άργους Ορεστικού Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου απέδωσε ένα μεγάλο «εύγε» σε όλους αυτούς που είτε συλλογικά είτε μεμονωμένα συμμετείχαν εθελοντικά στις δράσεις του Δήμου, διαθέτοντας το κεφάλαιο της προσωπικότητάς τους, τη γνώση, το χρόνο, την αγάπη και την αλληλεγγύη τους, ώστε να ωφεληθεί το κοινωνικό σύνολο.
«Μέσα σε μια κοινωνία άκρατου ατομισμού και ασυγκράτητου ανταγωνισμού που αποδομεί κάθε συλλογικότητα, ιδιαίτερα σε ώρες οικονομικής κατάρρευσης, όλοι εσείς: τα μέλη των συλλόγων, οι δωρητές και οι εθελοντές αναγνώστες της βιβλιοθήκης, τα μέλη της φιλοπτώχου, οι συμμετέχοντες στον εορτασμό των 100 χρόνων, οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων, η τοπική εκκλησία αλλά και μεμονωμένοι πολίτες δείχνετε με το παράδειγμά σας τη διέξοδο προς την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη. Δίνετε περιεχόμενο στο συν του συμ-μερίζομαι και στο συν του συμ-μετέχω», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Κεπαπτσόγλου, τονίζοντας παράλληλα πως δεν πρόκειται για μια περιστασιακή εκδήλωση αλληλεγγύης αλλά για μια δέσμευση ηθική απέναντι στο σύνολο, που δείχνει ότι θα έχει συνέχεια.
Η Αντιδήμαρχος Άργους Ορεστικού, Άννα Κουτλεμάνη Ζάρμπου, αναφέρθηκε αναλυτικά στους τομείς στους οποίους οι πολίτες συμμετείχαν και προσέφεραν εθελοντικά στα κοινά. Έτσι, μίλησε για το έργο της Επιτροπής Κοινωνικής Αλληλεγύης στην οποία συμβάλλουν αφιλοκερδώς η Φιλόπτωχος Αδελφότητα Κυριών και οι τοπικές ενορίες, για το τμήμα αιμοδοσίας που λειτουργεί με εθελοντές αιμοδότες μέσα από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου, για την έκθεση «50 χρόνια Αστερίξ» που επί τρεις μήνες το 2011 στηρίχθηκε από την προσωπική εργασία μιας ομάδας νέων, για τους συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις των 100 χρόνων απελευθέρωσης από τους τούρκους, για την ενεργοποίηση συλλόγων, πολιτών, μαθητών και συλλόγων γονέων και κηδεμόνων σε διάφορες δράσεις καλλωπισμού και εξωραϊσμού δημόσιων χώρων, για την υλοποίηση ευρωπαϊκών εθελοντικών προγραμμάτων, για την προσφορά εργασίας των κατοίκων πολλών δημοτικών διαμερισμάτων που ανέδειξαν μικρά και μεγάλα έργα στον τόπο τους, αλλά και για την προσφορά όλων των συλλόγων του Δήμου που προάγουν το χώρο του πολιτισμού και του αθλητισμού, ενώ συμβάλλουν ενεργά στη διατήρηση των εθίμων και της παράδοσης, εμφανίζοντας παράλληλα πολλοί από αυτούς και φιλανθρωπική δράση.
«Τους ευχαριστούμε για όλα αυτά που έχουν προσφέρει και ξέρουμε ότι θα συνεχίσουν να προσφέρουν», κατέλειξε η κ. Κουτλεμάνη.
Τέλος, ο εκπαιδευτικός και μέλος του Ν.Π.Δ.Δ., Γιώργος Μπίζιος, με ένα συγκινητικό και δυνατό λόγο μίλησε για την περιπέτεια, όπως ο ίδιος τη χαρακτήρισε, της αφήγησης που ξετυλίχθηκε από το 2011 μέχρι και σήμερα στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Άργους Ορεστικού και συνεπήρε μικρούς και μεγάλους, αφηγητές και ακροατές.
«Μιλάμε για εθελοντισμό όλο και περισσότερο και όλοι έχουμε καταλάβει ότι είναι ίσως η μόνη ασφαλής διέξοδος για ποιοτικές δράσεις, όσο υποκειμενική κι αν είναι η έννοια αυτή. Ήταν φθινόπωρο του 2011 όταν μια καινοτόμα δράση ξεκίνησε δειλά και ταπεινά στη Δημοτική μας Βιβλιοθήκη. Μια δράση η οποία στηρίχτηκε στη διάθεση, την ανάγκη, το μεράκι, το απωθημένο κάποιων ανθρώπων που όλα αυτά, μαζί και τη φαντασία τους, τα έβαλαν πάνω από τις ανάγκες της καθημερινότητας, ζωντάνεψαν το παραμύθι και μετέτρεψαν τους χώρους της βιβλιοθήκης σε σημείο αναφοράς για παιδιά και μεγάλους», εξήγησε ο κ. Μπίζιος, ευχαριστώντας παράλληλα τους δωρητές της Βιβλιοθήκης, οι οποίοι της εμπιστεύτηκαν τα βιβλία τους, τις αναμνήσεις τους κι έτσι ένα κομμάτι του εαυτού τους.