Στη σπουδαιότητα του κλάδου της ελαιοκομίας στον πολιτισμό και την οικονομία της χώρας μας αναφέρθηκε κατά την ομιλία του στο 4ο Φεστιβάλ Ελιάς και Ελαιόλαδου, ο τομεάρχης αγροτικής ανάπτυξης της Ν.Δ. και βουλευτής του Νομού Γιώργος Κασαπίδης.
Όπως επεσήμανε ο κ. Κασαπίδης η ελιά και το ελαιόλαδο είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ελληνική κοινωνία, καθώς το εισόδημα 650.000 νοικοκυριών στηρίζεται σε μικρό και μεγάλο ποσοστό από τα προϊόντα της ελιάς, ενώ η Ελλάδα είναι τρίτη παραγωγός χώρα ελαιολάδου στον κόσμο με 300.000-350.000tn ετησίως, ποσοστό περίπου 15% της παγκόσμιας παραγωγής πίσω από την Ισπανία και Ιταλία που παράγουν το 40% και 20% αντίστοιχα της παγκόσμιας παραγωγής.
Ταυτόχρονα η χώρα μας είναι η δεύτερη παραγωγός χώρα της Ευρώπης σε παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς και η έκτη στον κόσμο.
Όμως, όπως τόνισε ο βουλευτής του Νομού, το ελληνικό ελαιόλαδο είναι το κορυφαίο παγκοσμίως από άποψη ποιότητος καθώς το 70% έως 80% της παραγωγής κατατάσσεται στην κατηγορία του extra παρθένου (οξύτητα μικρότερη του 0,3).
Αναφερόμενος στην προοπτική και τα προβλήματα του κλάδου ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κατέθεσε προτάσεις για τον κλάδο της ελαιοκομίας, υποστηρίζοντας την ανάγκη σχεδιασμού κι εφαρμογής ολοκληρωμένης ελαϊκής πολιτικής με κύριους άξονες τη διατήρηση της ποιότητας του προϊόντος, τη μείωση του κόστους παραγωγής μέσω της καλύτερης οργάνωσης των παραγωγών και την προβολή και προώθηση επώνυμου, ελληνικού τυποποιημένου προϊόντος σε μικροσυσκευασία για την αύξηση του οφέλους για τον παραγωγό και τη χώρα μας (αύξηση κερδών, προβολή επώνυμων προϊόντων).
Τονίζοντας την ανάγκη ολοκληρωμένου σχεδίου προβολής και προώθησης των αγροτικών μας προϊόντων, σε συνδυασμό με δράσεις και ενέργειες των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης, Τουρισμού και Πολιτισμού, ο Γιώργος Κασαπίδης αναφέρθηκε και στο βορειοδυτικότερο άκρο καλλιέργειας της ελιάς και παραγωγής ελαιόλαδου και ελιάς άριστης ποιότητας της χώρας, που είναι τα τελευταία 10 περίπου χρόνια ο Νομός Κοζάνης και η περιοχή των Ιμέρων στο βορειοανατολικό τμήμα της λίμνης Πολυφύτου.