Ερώτηση προς τους Υπουργούς Παιδείας, Οικονομικών και Εργασίας κατέθεσαν τέσσερις Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης Ευγενία Ουζουνίδου, με την οποία ζητούν από τους αρμόδιους Υπουργούς να λάβουν άμεσα μέτρα ώστε να μπορέσουν να κάνουν πρακτική εξάσκηση οι απόφοιτοι της Τεχνικής Εκπαίδευσης και των ΙΕΚ των τμημάτων που ασχολούνται με επαγγέλματα υγείας για να αποκτήσουν άδεια άσκησης επαγγέλματος, όπως δικαιούνται.
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:
«Η κατεδάφιση της τεχνικής παιδείας, την οποία το Υπουργείο Παιδείας πραγματοποιεί με ταχύτατους ρυθμούς (ξαφνική κατάργηση δημοφιλών ειδικοτήτων, πολυάριθμα κενά που εμποδίζουν την στοιχειώδη φοίτηση, κλείσιμο των εσπερινών ΕΠΑΛ κτλ) και η κατάρρευση των νοσοκομείων έχουν μερικές παράπλευρες αλλά πολύ σημαντικές απώλειες.
Οι μαθητές των ιατρικών ειδικοτήτων της Τεχνικής Εκπαίδευσης και των αντίστοιχων ΙΕΚ, δημοσίων και ιδιωτικών, προς τα οποία –και ειδικά τα ιδιωτικά –σπρώχθηκαν βίαια οι μαθητές των καταργηθεισών ειδικοτήτων, προερχόμενοι στην πλειονότητά τους από χαμηλά οικονομικά στρώματα, συνήθως, για να αποκτήσουν «άδεια άσκησης επαγγέλματος» όφειλαν να κάνουν πρακτική εξάσκηση σε δημόσια νοσοκομεία. Για τους μαθητές των ΕΠΑΛ ορίζεται εξάμηνη πρακτική άσκηση και για τα ΙΕΚ τρίμηνη (Π.Δ. 210/2001 (ΦΕΚ.165/Α/24-7-2001) και Ν. 3475/2006 (ΦΕΚ.146/Α/06). Η πρακτική εξάσκηση των αποφοίτων δεν είναι αναγκαία απλώς για την απόκτηση «άδειας άσκησης επαγγέλματος», που απαραιτήτως πρέπει να διαθέτει κάποιος μαζί με τον απολυτήριο τίτλο για να έχει δικαίωμα επαγγελματικής αποκατάστασης. Παράλληλα βοηθά τους μαθητές να εμπεδώσουν καλύτερα τις γνώσεις τους και εξασφαλίζει επαγγελματική εμπειρία χρήσιμη για το νέο μελλοντικό επαγγελματία αλλά και για τον αποδέκτη των υπηρεσιών του. Υποθετικά μιλώντας, αφού η κυβέρνηση έχει φροντίσει να είναι τεράστια τα ποσοστά της νεανικής ανεργίας. Η νομοθεσία που ρυθμίζει τα θέματα της πρακτικής εξάσκησης ορίζει για τους απασχολούμενους αμοιβή και ασφάλιση.
Οι τελειόφοιτοι, όμως, των νοσηλευτικών ειδικοτήτων ΕΠΑΛ και ΙΕΚ αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην εξεύρεση θέσεων για πρακτική εξάσκηση στα δημόσια νοσοκομεία. Η κατάσταση δυσκολεύει ολοένα και περισσότερο δεδομένου ότι τα δημόσια νοσοκομεία, που η καθ’ υπερβολή και πέραν των ορίων ασφαλείας εφαρμογή των μνημονιακών νόμων έχει φέρει σε απόγνωση και μέγιστη δυσλειτουργία, δεν μπορούν να απορροφήσουν καθόλου μαθητές για πρακτική εξάσκηση. Με τα σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, δεν μπορούν να πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές, όπως ορίζει ο νόμος. Συγκεκριμένα, βάσει της αριθμ. ΔΥ5γ/Γ.Π.οικ.99425/16-7-2008 εγκυκλίου του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στον προϋπολογισμό εξόδων των Νοσοκομείων θα πρέπει να υπάρχει εκτός των άλλων και «πρόβλεψη κονδυλίων για την ασφαλιστική κάλυψη για τον κλάδο του εργατικού ατυχήματος και τον κλάδο παροχών ασθένειας σε είδος των σπουδαστών ΕΠΑ.Λ-ΕΠΑ.Σ που πραγματοποιούν πρακτική άσκηση η οποία προβλέπεται από τα προγράμματα των σπουδών τους». Στο πλαίσιο του τρέχοντος ΕΣΠΑ, η πρακτική αυτή άσκηση δεν συγχρηματοδοτείται, καθιστώντας απαγορευτική την απορρόφηση των μαθητών.
Επειδή
-Διαφωνούμε εντελώς με την έννοια της μαθητείας όπως διαμορφώθηκε από τις επιλογές του Υπουργείου Παιδείας που μετατρέπει ανήλικους μαθητές σε άμισθο εργατικό δυναμικό στις αγορές της Ευρώπης και του κόσμου.
-Είμαστε σαφώς υπέρ της πρακτικής εξάσκησης που βοηθά τον μαθητή να κατανοήσει τις γνώσεις που έλαβε και να γνωρίσει επί το έργον τις δυσκολίες και τις ιδιαιτερότητες της ειδικότητας που σπουδάζει
-Η πρακτική εξάσκηση αποτελεί στοιχείο εκ των ων ουκ άνευ για την απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος, χωρίς την οποία δεν μπορεί κανείς να αναζητήσει θέση εργασίας
-Δεν μας είναι κατανοητό γιατί την τρέχουσα προγραμματική περίοδο (ΕΣΠΑ) δεν συγχρηματοδοτείται η πρακτική εξάσκηση μαθητών/μαθητριών της δευτεροβάθμιας τεχνικής εκπαίδευσης και των ΙΕΚ , που, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την άδεια εξάσκησης επαγγέλματος
Ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί
1.Σκοπεύουν να λάβουν άμεσα μέτρα ώστε να μπορέσουν να κάνουν πρακτική εξάσκηση οι απόφοιτοι της Τεχνικής Εκπαίδευσης και των ΙΕΚ των τμημάτων που ασχολούνται με επαγγέλματα υγείας για να αποκτήσουν άδεια άσκησης επαγγέλματος, όπως δικαιούνται; Και ποια είναι αυτά τα μέτρα;
2Είναι στην πρόθεσή τους να επιλύσουν το ανεξήγητο ζήτημα της μη συγχρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ της πρακτικής άσκησης αποφοίτων μέσης τεχνικής εκπαίδευσης ώστε οι μαθητές να εκπαιδεύονται στους κατ’ εξοχήν τόπους παροχής υγείας για το λαό –αν και όσοι έχουν απομείνει μετά την εφαρμογή των μνημονιακών μέτρων;»