Την Τρίτη, 17 Ιουν 2014, στις 17.30, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Β΄ Δημοτικού Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης (Μοναστηρίου 93, 2ος όροφος) οργανώνεται συνάντηση των μελών των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, κυρίως για ανταλλαγή εμπειριών.
Η πρώτη προσπάθεια ανταλλαγής εμπειριών ξεκίνησε από μέλη του ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών Κεντρικής Μακεδονίας, φιλοξενήθηκε στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης και οργανώθηκε από το ΑγρΟραμα στις 15/12/2013.
Η δεύτερη συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία της ΚοινΣΕπ Πιερίων Μούσες στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας στις 12/1/2014 και η Τρίτη συνάντηση έγινε στον Λαγκαδά, στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, με φροντίδα της ΚοινΣΕπ ΜΥΓΔΟΝΙΑ στις 9/3/2014, όπου έγινε και ανάλυση των δυνατοτήτων του νόμου 4019 και των Αναπτυξιακών Συμπράξεων.
Τα προβλήματα των ΚοινΣΕπ συνεχίζουν να ταλαιπωρούν όσους πρωτοπόρους ξεκίνησαν Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, πιστεύοντας στον κυρίαρχο σκοπό τους, που είναι η αύξηση της απασχόλησης στην περιφέρειά τους. Άλλωστε είναι καταγεγραμμένα από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO) το πολύ δυνατό παράδειγμα της Φιλανδίας, η οποία όταν το 1991 έφθασε σε ανεργία ρεκόρ 22%, την αντιμετώπισε δημιουργώντας μέσα σε ένα χρόνο 1600 εργασιακούς συνεταιρισμούς. Παρεμφερής ήταν και η λύση της Γερμανίας, η οποία αντιμετώπισε την πολύ μεγάλη ανεργία της Ανατολικής Γερμανίας, αμέσως μετά την επανένωση, με την δημιουργία 440 περίπου εργασιακών συνεταιρισμών.
Η συστηματική μη εμφάνιση του αντικειμένου της Κοινωνικής Οικονομίας στα Εκπαιδευτικά Ανώτατα Πνευματικά Ιδρύματα έχει καταστήσει την Ελληνική Κοινωνία «ανάπηρη» όσον αφορά την ανάπτυξη όλων των δυνατοτήτων της κοινωνίας για αντιμετώπιση κρίσεων, όπως η χρηματοοικονομική του 2008 και η πολιτική σήμερα. Η Οικονομία της Αγοράς που διδάσκεται και μελετάται ευρέως δεν φαίνεται να είναι σε θέση να βοηθήσει επαρκώς και αποτελεσματικά. Άλλωστε είναι απολύτως σαφές ότι δεν μπορείς να βρεις νέες λύσεις και να αντιμετωπίσεις καινούργια προβλήματα χρησιμοποιώντας τα ίδια εργαλεία που σε έφεραν μέχρι εδώ και δημιούργησαν τα προβλήματα.
Μπροστά σε αυτήν την πραγματικότητα έφθασαν στα χέρια μας ο οδηγός «Κοινωνική οικονομία και Κοινωνική επιχειρηματικότητα» (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ISBN 978-92-79-30411-8), το βιβλίο «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, θεωρία, εμπειρία & προοπτικές» (Κων/νος Γεώρμας, ISBN 978-960-427-140-5), το βιβλίο «Θεσμοί & Εφαρμογές ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ» (Βασίλης Τακτικός, ISBN 978-618-81170-0-6) και την έκδοση «Κοινωνική Οικονομία & Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις: δυνατότητες απασχόλησης σε εποχή κρίσης» (Νίκος Χρυσόγελος, Πράσινο Ινστιτούτο), ενώ κυκλοφορεί ευρέως το ντοκυμαντέρ «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, μια εναλλακτική λύση» (Σοφία Παπαχρήστου, The Greens/EFA)
«Η υδροκεφαλική ανάπτυξη των κοινωφελών ιδρυμάτων, μετά τη δεκαετία του ’90, λειτούργησε εις βάρος της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών με αποτέλεσμα την κακοδιαχείριση. Οι «τρίτης γενιάς» Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις του 21ου αιώνα, πλέον, δεν περιορίζονται μόνο στην εκπροσώπηση τον κοινών συμφερόντων των πολιτών, αλλά προωθούν τη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά και αγωνίζονται για μια νέα διαμόρφωση του δημοσίου χώρου μέσα στον οποίο θα ασκείται ἡ δημόσια εξουσία οπό περισσότερους δρώντες». Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, Μανιατάκειο Ίδρυμα. 4/2/2014. Σε ένα υδροκεφαλικό κεντρικό κράτος, ίσως, δικαιολογείτο κάποτε η ιεραρχική δομή, σήμερα όμως με την αλλαγή του διοικητικού χάρτη, με τον Καλλικράτη, όλες οι δομές πρέπει να είναι αποκεντρωμένες και αυτάρκεις, και να δημιουργούν δικτυώσεις και υπερτοπικές δομές «από κάτω». Οι κεντρικές δομές πρέπει να καταργηθούν, απέτυχαν. Και βέβαια να μην δημιουργηθούν νέες, στην θέση των παλαιών «βεζύριδων», δεν είναι καλό.
Μια εντυπωσιακή και πειστική παράθεση επιχειρημάτων για τους λόγους που κοινωνία & οικονομία πρέπει να υιοθετήσουν το κατανεμημένο & συνεργατικό οριζόντιο μοντέλο, περιλαμβάνεται στο βιβλίο «Η Τρίτη Βιομηχανική Επανάσταση» (Τ. Ρίφκιν, ISBN 978-960-14-2561-0) που συνδυάζει τις δύο τεχνολογίες του 21ου αιώνα (Διαδίκτυο & ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) για να μας προσφέρει ένα οικονομικό όραμα για το μέλλον. Ενώ προσπαθούμε να αναπτύξουμε ξανά την οικονομία μας, να δημιουργήσουμε εκατομμύρια θέσεις εργασίας και να εξασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για τα παιδιά μας, μας παρέχει τον αναγκαίο οδικό χάρτη, δηλαδή πώς η οριζόντια ισχύς μεταμορφώνει τους ενεργειακούς πόρους, την οικονομία και τον κόσμο, σε αντιπαράθεση με την μέχρι σήμερα πυραμιδική ιεραρχική ισχύ.
«Διαπιστώνουμε ότι οι κρίσεις ξέσπασαν εκεί όπου δεν υπήρχε ποτέ κοινωνική οικονομία και εκεί όπου τα κράτη δεν χάραξαν ποτέ μόνα τους κατευθυντήριες γραμμές». Η οικονομία είναι εδώ «για να υπηρετεί τον άνθρωπο», και «αυτό δεν συνέβη παντού στο παρελθόν», είπε η καγκελάριος της Γερμανίας κα Μέρκελ μετά από τη συνάντησή της με τον Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό (Μαΐ 2013).
Ο κλάδος της κοινωνικής-συνεταιριστικής οικονομίας απασχολεί 11.000.000 στην Ευρώπη και αντιπροσωπεύει τον «τρίτο τομέα» της οικονομίας. Στην Ελλάδα, από ότι φαίνεται δεν τον ξέρουν οι καθηγητές των πανεπιστημίων, γι’ αυτό και δεν διδάσκεται, με αποτέλεσμα να είναι άγνωστος ο κλάδος στην αγορά και στις υπηρεσίες. Ήδη στο Υπουργείο Εργασίας, με βάση τον νόμο 4019/2011, έχουν αναγνωρισθεί περίπου 500 ΚοινΣΕπ ανοίγοντας δρόμο σχεδόν μόνες.
Οι ΚοινΣΕπ της Κεντρικής Μακεδονίας θα μπορούσαν μέσω ανταλλαγής εμπειριών να εξασφαλίσουν ένα ελάχιστο αναγκαίο επίπεδο αυτοβοήθειας. Έτσι τα θέματα που προτείνονται να συζητηθούν θα μπορούσαν να είναι: 1. Καταγραφή προβλημάτων ΚΟΙΝΣΕΠ που εντοπίσαμε, 2. Σκοπός & στόχοι ενός Δικτύου ΚΟΙΝΣΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας, 3. Πιθανό πρόγραμμα δράσεων στην περιφέρεια Κεν. Μακεδονίας, 4. Καταγραφή στοιχείων επιχειρησιακού σχεδίου και 5. Προτάσεις – ανακοινώσεις – διάφορα, την Τρίτη, 17 Ιουν 2014, στις 17.30, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Β΄ Δημοτικού Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης (Μοναστηρίου 93, έναντι σιδηροδρομικού σταθμού Θεσσαλονίκης, 2ος όροφος)
Πληροφορίες: Γκουδίνογλου Στέλλα-6976855676, Βοζίκης Χρήστος-6932835265
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382