Σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, με κύριο θέμα συζήτησης τα προβλήματα που προκαλεί η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση στις εξαγωγικές επιχειρήσεις και στην οικονομική ζωή της χώρας, ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ, κ. Βασίλης Θωμαΐδης, αναφέρθηκε στην ιδιαίτερα κρίσιμη οικονομική συγκυρία την οποία βιώνουμε ιδιαίτερα έντονα τους τελευταίους μήνες, επισημαίνοντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις ελληνικές επιχειρήσεις είναι αυτό της διασφάλισης της ρευστότητας και της αντιμετώπισης των επισφαλειών.
Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ εστίασε στο γεγονός ότι για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το κύμα προβλημάτων που επιφέρει η δυσμενής οικονομική συγκυρία, απαιτείται η συνεργασία και η συναίνεση όλων των πολιτικών κομμάτων και των επιχειρηματικών και κοινωνικών φορέων της χώρας, έτσι ώστε συντεταγμένα να καταρτισθεί ένα στοχευμένο «Εθνικό Πρόγραμμα Δράσης» οδηγώντας την εθνική οικονομία στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της διεθνούς κρίσης και στην ενίσχυση της μακροχρόνιας ανταγωνιστικότητας της ελληνικής επιχειρηματικότητας.
Ο κ. Θωμαΐδης τόνισε ότι, παρά τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, είναι προφανές ότι η ένεση ρευστότητας μέχρι στιγμής εμφανίζεται περισσότερο ως λογιστικό μέγεθος, παρά ως πραγματική χρηματοοικονομική ροή μέσα στη αγορά.
Ο κ. Θωμαΐδης επίσης προσέθεσε ότι οι περισσότερες σύγχρονες εθνικές οικονομίες ανά τον κόσμο, λειτουργούν αυτή τη στιγμή υπό το πρίσμα ενός συγκεκριμένου εθνικού σχεδίου αντιμετώπισης της κρίσης, ενώ δεν παρέλειψε να παρουσιάσει κάποια από τα σημαντικότερα μέτρα που έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή για την ενίσχυση της ρευστότητας, σε χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Ισπανία και η Πορτογαλία.
Ο κ. Θωμαΐδης ανέφερε επίσης ότι οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις είναι αυτές οι οποίες λόγω της δραστηριότητας τους, πλήττονται σε μεγαλύτερη κλίμακα από τους κραδασμούς της κρίσης σε διεθνές επίπεδο και η ανάγκη για ενίσχυση της ρευστότητάς τους κρίνεται πλέον επιβεβλημένη. Πιο συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ επεσήμανε την ανάγκη για αύξηση του εγγυοδοτικού κεφαλαίου του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ), ώστε να προστατευθούν αποτελεσματικότερα οι Έλληνες εξαγωγείς όσον αφορά πελάτες ή περιοχές του εξωτερικού. Να σημειωθεί, ότι με τα σημερινά δεδομένα, το ύψος αποζημίωσης δεν μπορεί να υπερβεί το εικοσαπλάσιο των καταβληθέντων ασφαλίστρων στον ΟΑΕΠ.
Ο ΣΕΒΕ ήδη έχει καταθέσει στα αρμόδια υπουργεία συγκεκριμένες προτάσεις για τη διασφάλιση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, επισημαίνοντας την ανάγκη για ενίσχυση της ρευστότητας προς τις χιλιάδες επιχειρήσεις που ήδη αντιμετωπίζουν πρόβλημα στη χρηματοδότηση της δράσης τους, αλλά παράλληλα και την ανάγκη για να διατηρηθεί το κόστος λειτουργίας τους σε λογικά επίπεδα. Πιο συγκεκριμένα, οι προτάσεις του ΣΕΒΕ για την ενίσχυση της ελληνικής επιχειρηματικότητας ενώπιον της οικονομικής κρίσης είναι οι εξής:
Πυλώνας 1. Διασφάλιση της ρευστότητας στην αγορά
o Προσαρμογή των αυστηρών τραπεζικών κριτηρίων για δανειοδότηση και ανάληψη των επιπλέον κινδύνων από το κράτος
o Μεγαλύτερη ασφάλεια στις πληρωμές από τους πελάτες στο εξωτερικό – Ενίσχυση του ΟΑΕΠ και βελτίωση των όρων ασφάλισης
o Ενίσχυση του θεσμού του factoring
o Προτάσεις για βελτίωση της λειτουργίας του προγράμματος του ΤΕΜΠΜΕ
o Μέτρα δανειοδότησης των αδύναμων πλην βιώσιμων επιχειρήσεων, οι οποίες δεν υπάγονται στο ΤΕΜΠΜΕ, λόγω μεγέθους ή λόγω υπέρβασης του ορίου de minimis, μέσω της εγγύησης του κράτους
Πυλώνας 2. Μείωση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων
o Μείωση του κόστους δανεισμού μέσω της επιδότησης επιτοκίου
o Φορολογικές ελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις – Μείωση των φορολογικών συντελεστών
o Χρονικές μεταθέσεις των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων και πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ και των δημοτικών τελών
Πυλώνας 3. Αντιμετώπιση εσωτερικών αντικινήτρων – Ενίσχυση της Μακροχρόνιας Ανταγωνιστικότητας
o Άμεση καταβολή στις επιχειρήσεις των εκκρεμοτήτων από κρατικές προμήθειες, δημόσια έργα, επενδύσεις αναπτυξιακού νόμου και κοινοτικά προγράμματα Γ΄ΚΠΣ
o Επιτάχυνση των διαδικασιών του ΕΣΠΑ
o Ποιότητα και Πιστοποίηση – ενίσχυση εξωστρέφειας επιχειρήσεων μέσα από την απόκτηση και διατήρηση Σημάτων Συμμόρφωσης
o Έρευνα – Τεχνολογία – Καινοτομία
o Ομαλή λειτουργία των Λιμανιών
o Απρόσκοπτη οδική μεταφορά εμπορευμάτων και προσώπων
Ο ΣΕΒΕ προτείνει δημόσια στον νέο Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Παπαθανασίου να αναλάβει πρωτοβουλία για την γρήγορη επεξεργασία ενός σχεδίου ώστε με τα ήδη ληφθέντα μέτρα και όσα νέα απαιτηθούν να αντιμετωπιστεί η διεθνής αυτή κρίση ως ευκαιρία για ένα ξεκίνημα εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας. Επίσης απευθύνει έκκληση σε όλες τις κοινωνικές ομάδες να συνεργαστούν για τη διασφάλιση της ομαλότητας της οικονομικής δραστηριότητας ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω επιπτώσεις στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας.