Σε μελλοντική νομοθετική ρύθμιση παραπέμπει η Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πάλλη –Πετραλιά για το θέμα της καθυστέρησης του εφάπαξ βοηθήματος στους εκπαιδευτικούς του δημοσίου που βγαίνουν στη σύνταξη, επικαλούμενη τον μεγάλο αριθμό συνταξιοδότησης των δημοσίων υπαλλήλων που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, ενώ για την καθυστέρηση καταβολής της επικουρικής σύνταξης σε εκπαιδευτικούς από το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ) στο οποίο υπάγονται οι εκπαιδευτικοί δημόσιοι υπάλληλοι ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.
Αυτή την απάντηση έδωσε η Υπουργός στη σχετική ερώτηση που κατέθεσε στις 30 Μαΐου προς τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας ο βουλευτής Κοζάνης, Αλέξανδρος Αθανασιάδης, με την οποία ζητούσε την παρέμβασή τους στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για την ταχύτερη έκδοση των σχετικών αποφάσεων, όσο και στις διοικήσεις των ταμείων για την άμεση καταβολή των μερισμάτων και του εφάπαξ.
Η Υπουργός αναφέρει για την ακρίβεια ότι όπως ενημερώθηκε από το ΤΕΑΔΥ «με το Α.Π. 28632/2-6-08 έγγραφό του, στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ειδικά όσον αφορά τους συνταξιούχους εκπαιδευτικούς δεν υπάρχουν εκκρεμότητες, καθώς όλες οι συνταξιοδοτικές υποθέσεις έχουν διεκπεραιωθεί (1900) προκειμένου να καταβληθεί η σύνταξη της Γ’ τριμηνίας 2008 στις 27/7/08».
Σε ό,τι αφορά το εφάπαξ βοήθημα η καθυστέρηση των 6 μηνών στην έκδοση του εφάπαξ από τότε που εκδίδεται η συνταξιοδοτική πράξη οφείλεται, σύμφωνα με την Υπουργό, στους εξής λόγους: Στον μεγάλο αριθμό συνταξιοδότησης των δημοσίων υπαλλήλων που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια χωρίς αντίστοιχη πρόσληψη ανάλογου αριθμού μονίμων υπαλλήλων (π.χ. το 2003 ο αριθμός των αιτήσεων για τη λήψη εφάπαξ βοηθήματος είχε ανέλθει στις 4.813 ενώ το 2007 στις 14.970.
Στον μικρό αριθμό υπαλλήλων που υπηρετούν σήμερα στο Ταμείο (υπηρετούν 21 υπάλληλοι έναντι των 35 οργανικών θέσεων) σε αντίθεση με τις αυξανόμενες ανάγκες, λόγω της αποχώρησης μεγάλου αριθμού έμπειρου προσωπικού.
Η κ. Πετραλιά σημειώνει μάλιστα τα εξής: «Εάν ωστόσο συνεχιστεί η αυξανόμενη έξοδος σε σύνταξη των δημοσίων υπαλλήλων το Ταμείο θα αντιμετωπίσει πρόβλημα, γεγονός το οποίο έχει επισημανθεί από το 2002 όταν είχε προβεί στη σύνταξη αναλογιστικής μελέτης για τη βιωσιμότητά του.
Τέλος επισημαίνεται ότι σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Ταμείου έγιναν προτάσεις από το Δ.Σ. για την βελτίωση της οικονομικής κατάστασης του Ταμείου, οι οποίες στάλθηκαν στο Υπουργείο μας και μελετώνται για την υιοθέτησή τους με νομοθετική ρύθμιση».