Δεν πίστευαν στα μάτια τους κάτοικοι του Κομάνου, δημοτικό διαμέρισμα του δήμου Πτολεμαϊδας, που βρίσκεται σε διαδικασία μετεγκατάστασης λόγω ότι ο οικισμός έχει περικυκλωθεί από τα ορυχεία της ΔΕΗ, όταν την περασμένη εβδομάδα είδαν μπουλντόζες και λοιπά σκαπτικά μηχανήματα της ΔΕΗ να μπαίνουν σε χωράφια της αγροτικής περιοχής Κομάνου, κοντά στον παλιό σταθμό του ΟΣΕ –λίγο πριν την είσοδο το χωριού, και να καταστρέφουν τη σοδειά των σιτηρών, λίγες μόνο μέρες πριν τον θερισμό.
Βέβαια, τα συγκεκριμένα κτήματα βρίσκονται σε διαδικασία απαλλοτρίωσης από τη ΔΕΗ, όπως όμως ισχυρίζονται οι κάτοικοι, η απαλλοτρίωση δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, καθώς ναι μεν έχει βγει η προσωρινή τιμή αποζημίωσης των απαλλοτριωμένων εκτάσεων από το πρωτόδικο δικαστήριο, ωστόσο δεν έχει εκδικαστεί ακόμη η υπόθεση στο Εφετείο για τον καθορισμό της οριστικής τιμής αποζημίωσης.
Θιγόμενοι κάτοικοι του Κομάνου επισημαίνουν μάλιστα, ότι τα χωράφια είχαν ήδη σπαρθεί με σιτηρά όταν βγήκε το φθινόπωρο η προσωρινή τιμή απαλλοτρίωσης από το πρωτόδικο δικαστήριο.
Αυτό που τονίζει σε δηλώσεις του στον «Π» και ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων του Κομάνου, Αιμίλιος Μεντεσίδης, είναι το εξής: οι κάτοικοι δεν μπορούν να «χωνέψουν» ότι η ΔΕΗ με τη συνδρομή της πολιτείας έχει γίνει κράτος εν κράτει, καθώς κάνει πλέον ό,τι θέλει. «Κόβει και ράβει», αφού βγάζει μόνη της με συνοπτικές διαδικασίες τις τιμές των αποζημιώσεων για τις απαλλοτριωμένες εκτάσεις, αφού η πολιτεία φρόντισε με τροπολογία πριν λίγα χρόνια να καταργήσει την εμπλοκή κτηματογράφου του Δημοσίου που διασφάλιζε τα συμφέροντα του θιγόμενου, με αποτέλεσμα να ορίζουν πλέον οι ίδιες οι υπηρεσίες της ΔΕΗ, αυθαίρετα, με τι ποσά απαλλοτριώνονται τα κτήματα. Όσο για την πρόσφατη αυθαιρεσία, να καταστρέψει δηλαδή τις καλλιέργειες των σιτηρών λίγο πριν τη συγκομιδή, ο κ. Μεντεσίδης εκφράζοντας την αγανάκτηση των θιγόμενων κατοίκων, λέει ότι τέτοιες κινήσεις αποδεικνύουν περίτρανα ότι η ΔΕΗ έχει απωλέσει προ πολλού το «κοινωνικό πρόσωπο» που θέλει να δείχνει ότι διαθέτει προς τους κατοίκους της περιοχής μας και το αποδεικνύει καθημερινά.
Προς επίρρωση των παραπάνω προσθέτει ότι ενώ θα μπορούσε η διοίκηση της ΔΕΗ να δώσει ένα περιθώριο 10-15 ημερών ώστε να μπορέσουν οι αγρότες να θερίσουν τα χωράφια, δεν το έκανε. Παράλληλα όπως επισημαίνει, η έλλειψη «κοινωνικού προσώπου» της επιχείρησης καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι ενώ παλιότερα οι αποζημιώσεις ήταν πολύ υψηλότερες η ΔΕΗ τα τελευταία χρόνια κάνει αναγκαστικές απαλλοτριώσεις δίνοντας ψίχουλα ως αποζημιώσεις στους κατοίκους. Το δυστύχημα όμως, σύμφωνα με τον κ. Μεντεσίδη, είναι ότι δεν πρόκειται για τους μοναδικούς τομείς στους οποίους αυθαιρετεί η ΔΕΗ, καθώς το ίδιο κάνει τόσο σε ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς δεν λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας των κατοίκων της περιοχής, ενώ κενό γράμμα παρέμειναν και οι υποσχέσεις της εδώ και 50 χρόνια για αποκατάσταση των ορυχείων στα οποία έχει ολοκληρωθεί η εξόρυξη του λιγνίτη και για επαναπόδοσή τους στην τοπική κοινωνία και σε ακτήμονες.
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ