Αγανακτισμένοι δηλώνουν οι κάτοικοι οικισμών του πρώην δήμου Βερμίου με τα τελευταία κρούσματα διαρρήξεων που σημειώθηκαν το Παρασκευο- Σαββατοκύριακο στους Πύργους, στο Μεσόβουνο και τα Κομνηνά, ενώ αντίστοιχα κρούσματα σημειώθηκαν το ίδιο διάστημα και στη Γαλάτεια και την Ολυμπιάδα, πρώην δ.δ. Πτολεμαΐδας.
Οι κάτοικοι των Πύργων μάλιστα εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους για το γεγονός ότι οι άγνωστοι δράστες δεν δίστασαν να «χτυπήσουν» ακόμη και δύο εκκλησίες του χωριού, καθώς και τα κάτω κοιμητήρια του οικισμού.
Για ένταση των διαρρήξεων τις τελευταίες μέρες στους Πύργους, που «συνεχώς οξύνεται στην περιοχή», έκανε λόγο σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της κοινότητας Πύργων Δημήτρης Σαμπακίδης, λέγοντας ότι οι άγνωστοι δράστες αφαίρεσαν κυρίως χρήματα και χρυσαφικά. Ανέφερε μάλιστα ότι εκτός από τα σπίτια οι διαρρήκτες μπήκαν και στην κεντρική εκκλησία του χωριού, από όπου άρπαξαν τα άγια δισκοπότηρα, το ευαγγέλιο και κάποια ιερά κειμήλια, ενώ οι δράστες μπήκαν και στα κάτω κοιμητήρια και αφαίρεσαν οτιδήποτε ήταν φτιαγμένο από χαλκό, τον οποίο προφανώς προωθούν στην αγορά ανακύκλωσης.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, αντίστοιχα κρούσματα διάρρηξης σπιτιών σημειώθηκαν το τριήμερο από 7 έως 9 Ιανουαρίου και στους οικισμούς της Γαλάτειας και Ολυμπιάδας, από τα οποία οι δράστες αφαίρεσαν επίσης χρήματα και χρυσαφικά, ενώ σύμφωνα με δηλώσεις αστυνομικών τουλάχιστον 32 κρούσματα διαρρήξεων σημειώθηκαν στην Εορδαία από τον Μάιο μέχρι και αρχές Δεκεμβρίου του 2010.
Σε ό,τι αφορά τα κρούσματα στους Πύργους, ο κ. Σαμπακίδης ανέφερε ότι «υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα», αφού πρόκειται για θρασείς δράστες που μπαίνουν στα σπίτια μεταξύ 6-8 το απόγευμα. Τόνισε την ανάγκη περισσότερης αστυνόμευσης της περιοχής, αλλά και αυτοοργάνωσης των τοπικών κοινωνιών, με τη δημιουργία ομάδων περιφρούρησης, ώστε να παρακολουθείται η κίνηση άγνωστων αυτοκινήτων ή ύποπτων κινήσεων άγνωστων ανθρώπων και να ενημερώνονται η αστυνομία και οι τοπικές αρχές, ώστε «να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό που συνεχώς αυξάνεται».
Οι κάτοικοι των Πύργων, όπως ο κ. Παναγιώτης Ελευθεριάδης, εικάζουν ότι οι δράστες πρέπει να είναι επαγγελματίες και πολύ οργανωμένοι, με καλή κάλυψη, γιατί δεν μπορούν να εξηγήσουν διαφορετικά το γεγονός ότι γίνονται αντιληπτοί και δεν πιάνονται.
«Το θέμα ασφάλειας των κατοίκων της περιοχής έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, οι πολίτες είναι ανάστατοι διότι έχουμε σωρεία κλοπών»δήλωσε ο αντιδήμαρχος Εορδαίας και πρώην δήμαρχος Βερμίου Σοφοκλής Σιδηρόπουλος, επισημαίνοντας μάλιστα ότι «οι πολίτες απειλούν να πάρουν το νόμο στα χέρια τους». Τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης των μέτρων ασφαλείας και προστασίας των πολιτών με περισσότερη αστυνόμευση, καθώς αυξάνονται συνεχώς τα κρούσματα εγκληματικότητας λόγω της οικονομικής κρίσης, ενώ ζήτησε παράλληλα και τη συνεργασία των πολιτών με τις αυτοδιοικητικές αρχές.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την αστυνομία, το τελευταίο διάστημα είχαν συλληφθεί κάποιοι δράστες (αθίγγανοι από την Φλώρινα και την Ημαθία) οι οποίοι και αναγνωρίστηκαν από κατοίκους, ενώ για αντίστοιχα κρούσματα στον Φιλώτα Φλώρινας κατηγορήθηκε κάποιος πλανόδιος μανάβης ο οποίος γνώριζε τον οικισμό και τους κατοίκους του.
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ




























