Την ανάγκη συσπείρωσης των εργαζομένων για να αποκρουστεί η επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη της χώρας μας τόνισε ο απερχόμενος πρόεδρος του Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Πέτρος Ταταρίδης, στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση του σωματείου στις 4 Φλεβάρη.
Ο μόνος δρόμος είναι ο αγώνας και η συσπείρωση της εργατικής τάξης που δέχεται επίθεση σε όλα τα δικαιώματά της, δήλωσε ο κ . Ταταρίδης και κάλεσε τους εργαζόμενους στην ενέργεια, μόνιμους και διμηνίτες, να πάρουν μαζικά μέρος στις εκλογές του ταξικού συνδικάτου που θα πραγματοποιηθούν από 17 έως 20 Φλεβάρη, καθώς, όπως ανέφερε, η επίθεση αυτή θα συνεχιστεί και με τα μέτρα της κυβέρνησης θα αποθρασυνθούν ακόμα περισσότερο οι εργολάβοι που εκτελούν έργα για λογαριασμό της ΔΕΗ.
Παρουσιάζοντας τον απολογισμό της δράσης του σωματείου είπε ότι έκανε αγώνες για να καταβάλλονται οι νόμιμες αποδοχές στους εργαζόμενους και στέκεται σταθερά αγωνιστικά στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων που καταπατώνται ιδιαίτερα στην περιοχή μας. «Από την ίδρυσή του το ΣΕΕΕΝ πάλεψε αταλάντευτα στην πρώτη γραμμή μαζί με το ταξικό κίνημα και τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Αποκάλυψε πού οδηγούν οι πολιτικές της απελευθέρωσης και του μνημονίου, συνέβαλε με τους αγώνες του να μη νομιμοποιηθούν στη συνείδηση των εργαζομένων αυτές οι πολιτικές. Με τη δράση του όλο το προηγούμενο διάστημα κατάφερε: Να υπάρξει απόφαση του διευθύνοντα συμβούλου της ΔΕΗ που διασφαλίζει στοιχειωδώς να πληρώνονται τα δεδουλευμένα, να περιοριστεί η μαύρη και ανασφάλιστη δουλειά. Απέτρεψε απολύσεις και εξασφάλισε στους εργαζόμενους ένσημα, μισθούς, δώρα και επιδόματα που τους έκλεβαν οι εργολάβοι. Τήρηση των βασικών συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας».
Κατήγγειλε ταυτόχρονα ότι πρόκειται να διευρυνθεί το σοβαρό ζήτημα των ελλιπών ελέγχων στους χώρους εργασίας με το επικείμενο κλείσιμο του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, αφού θα μειωθούν περεταίρω οι μειωμένοι έλεγχοι που γινόντουσαν στους χώρους εργασίας, με αποτέλεσμα «οι εργολάβοι να κάνουν πάρτι».
Κατήγγειλε επίσης τα σχέδια της κυβέρνησης και της ΔΕΗ που προωθούνται με τη στήριξη της πλειοψηφίας (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ) στη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ να βάλουν ταφόπλακα στη ΔΕΗ και σε όλη την περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, με το σχεδιασμό ξεπουλήματος της ΔΕΗ, καθώς με βάση τις τελευταίες εξαγγελίες κυβέρνησης και ΔΕΗ το 40% της λιγνιτικής ηλεκτρικής ενέργειας παραχωρείται στο μεγάλο κεφάλαιο, καθώς και την απόσπαση κομματιών από τη ΔΕΗ (μεταφοράς και διανομής) οι οποίες γίνονται ξεχωριστές επιχειρήσεις και συνοδεύονται από υποχρεωτικές μετατάξεις εργαζομένων. Στηλίτευσε την επιχείρηση απαξίωσης λιγνίτη και το κλείσιμο μονάδων και μίλησε για καθυστέρηση κατασκευής της νέας μονάδας στην Πτολεμαΐδα, καθώς εμφανίστηκαν νέα κωλύματα (νέα αναβολή του διαγωνισμού) στην κατασκευή της 5ης μονάδας και προειδοποίησε ότι έρχεται παραπέρα μείωση των αποδοχών των εργαζομένων. Ακόμα και για την εξαγγελία κατασκευής μονάδας φωτοβολταϊκών πάνελ είπε πως βρίσκεται στο στάδιο της ιδέας, καθώς δεν έχει γίνει καμία συζήτηση με εταιρείες που να ενδιαφέρονται.
Κάλεσε τέλος τους εργαζόμενους στην ενέργεια, αλλά και όλους τους κατοίκους της περιοχής, σε αγώνα για ΔΕΗ 100% στο κράτος, ενταγμένη σε ενιαίο φορέα ενέργειας με αποκλειστικότητα στην παραγωγή, τη μεταφορά και τη διανομή ηλεκτρικής ενέργειας, για μια ΔΕΗ στην υπηρεσία του λαού.
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ