Με σοβαρές ελλείψεις προσωπικού λειτουργεί η Μαιευτική- Γυναικολογική του Μποδοσάκειου νοσοκομείου Πτολεμαΐδας, η μαιευτική κλινική που εξυπηρετεί ολόκληρη σχεδόν τη Δυτική Μακεδονία, καθώς τις ανάγκες της κλινικής καλύπτουν 6 μονάχα μαίες, όταν με βάση το υφιστάμενο οργανόγραμμα θα έπρεπε να διαθέτει 12 μαίες, ιδιαίτερα που οι τοκετοί στη συγκεκριμένη κλινική ανέρχονται σε 570- 570 ετησίως.
Τη διαμαρτυρία αυτή έκανε ο διευθυντής της Γυναικολογικής- Μαιευτικής του Μποδοσάκειου, Αμανάτιος Καραγιαννίδης, στο περιθώριο της πρώτης επιστημονικής εκδήλωσης που διοργάνωσε το Τμήμα Μαιευτικής του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας το Σάββατο στην Πτολεμαΐδα. Στην εισήγησή του τόνισε τον ρόλο της μαίας στον τοκετό από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, λέγοντας ότι είναι το δεξί χέρι του μαιευτήρα και της εγκύου σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό, καθώς είναι η πρώτη που δέχεται μια εγκυμονούσα, την παρακολουθεί σε όλη της διάρκεια της κύηση και μπορεί να κάνει τοκετό η ίδια η μαία και μόνο σε εξαιρετικά δύσκολες περιπτώσεις καλεί τον μαιευτήρα.
Τα συγχαρητήριά του για τη διοργάνωση της επιστημονικής ημερίδας του Τμήματος Μαιευτικής του ΤΕΙ εξέφρασε ο πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Χαραλαμπίδης, επισημαίνοντας ότι τέτοιες εκδηλώσεις συμβάλλουν στη διάχυση της γνώσης. Αναφέρθηκε στην ανάγκη να αγκαλιάσει η τοπική κοινωνία και να βοηθήσει το ΤΕΙ έτσι ώστε να αναπτυχθεί γενικότερα η ίδια η τοπική κοινωνία, επισημαίνοντας ωστόσο ότι το Τμήμα Μαιευτικής του ΤΕΙ λειτουργεί χωρίς μόνιμο εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό.
Ερωτηθείς για τις συνέπειες της κρίσης στη λειτουργία του ΤΕΙ είπε πως παρά τις περικοπές λόγω ραγδαίας μείωσης του προϋπολογισμού του κατά 50% γίνεται προσπάθεια να κρατηθεί το επίπεδο σπουδών του, ότι έχει περικοπεί κατά 40% ο αριθμός των σιτιζομένων σπουδαστών του και έχει ανασταλεί η πρόσληψη έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού.
Την ικανοποίησή του για τη λειτουργία του Τμήματος Μαιευτικής αναφέρθηκε ο προϊστάμενος του Τμήματος Σεραφείμ Σαββίδης, καθώς, όπως επισήμανε, στα τρία χρόνια από την ίδρυσή του επιτεύχθηκαν οι δύο από τους τρεις στόχους: η εδραίωση του Τμήματος στην περιοχή και το να γίνει γνωστό το Τμήμα σε όλη την επικράτεια, τονίζοντας ότι βρίσκεται πολύ ψηλά στις προτιμήσεις των υποψηφίων και έχει πολύ υψηλές βάσεις εισαγωγής. Συμπλήρωσε πως γίνεται προσπάθεια να επιτευχθεί και ο τρίτος αρχικός στόχος, που είναι καθιέρωση επιστημονικών ημερίδων και συνεδρίων και κυρίως η λειτουργία ενός αυτόνομου μεταπτυχιακού προγράμματος στη Μαιευτική. Μίλησε επίσης για «άριστη» συνεργασία του Τμήματος με το Μποδοσάκειο νοσοκομείο, επισημαίνοντας ότι η συνεργασία αυτή συμβάλλει στην άρτια εκπαίδευση των σπουδαστών του τμήματος.
Τα συγχαρητήριά τους για τη διοργάνωση της ημερίδας εξέφρασαν ο αρχιερατικός επίτροπος Εορδαίας, Αρχιμανδρίτης Νικηφόρος Μανάδης και ο αντιδήμαρχος Εορδαίας Γιάννης Ασπράγκαθος, ο οποίος και διαβεβαίωσε για τη συνέχιση στήριξης του Τμήματος Μαιευτικής από τη δημοτική αρχή.
Την ανάγκη του προγεννητικού ελέγχου τόνισε στην εισήγησή του ο, Ειδικός Εμβρυομητρικής Ιατρικής και Προγεννητικού Ελέγχου του Κέντρου Προγεννητικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης Dr Χρήστος Παπαγεωργίου, υπογραμμίζοντας ότι άσχετα με το αν μια γυναίκα είναι νέα ή όχι, αν έχει δύο, τρία ή περισσότερα υγιή τέκνα, ακόμη και αν στο ιστορικό της οικογένειας δεν υπάρχει κάποιο παθολογικό παιδί, ο προγεννητικός έλεγχος επιβάλλεται σε όλες ανεξαιρέτως τις έγκυες.
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ




























