Με πολύ λιγότερα κονδύλια, με σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, με λιγοστά και παμπάλαια μηχανήματα, οι εμπλεκόμενοι φορείς προετοιμάζονται για τη φετινή αντιπυρική περίοδο.
Στην ετήσια σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, επισημάνθηκαν χτες τα παραπάνω προβλήματα, ωστόσο οι συμμετέχοντες τόνισαν την ετοιμότητά τους, έστω και με τα πενιχρά μέσα που διαθέτουν. Συζητήθηκε ο σχεδιασμός, ο δράσεις και η λήψη των απαραίτητων μέτρων για την καλύτερη αντιμετώπιση των κινδύνων από τις πυρκαγιές. Ο αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Γιάννης Σόκουτης, σημείωσε ότι «η διάθεση των μηχανημάτων και το προσωπικό στην Π.Ε. Κοζάνης είναι σε ετοιμότητα, εκτιμώ ότι αντίστοιχη ετοιμότητα υπάρχει από πλευράς δήμων και όλων των εμπλεκομένων φορέων, οι οποίοι όλοι τους πιστεύω θα επιτελέσουν το καθήκον τους.
Εύχομαι να έχουμε ένα καλοκαίρι που να μην έχει σοβαρά περιστατικά από άποψη πυρκαγιών, όμως θέλω να κάνω μία έκκληση σε όλους μας, να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, αλλά και αν διαπιστώνουμε κάτι να ενημερώνουμε αμέσως την πυροσβεστική για να μπορέσει να υπάρξει άμεση ανταπόκριση, καθώς όπως ξέρουμε τα πρώτα δευτερόλεπτα είναι κρίσιμα σε μία πυρκαγιά, αντιθέτως γίνεται ανεξέλεγκτη η κατάσταση όταν παρατηρείται ενδυνάμωση και αναζωπύρωση της πυρκαγιάς».
Ερωτηθείς από τον «Π» για κονδύλια, προσωπικό και μηχανήματα, ο αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης, δήλωσε: «Δεν κουραζόμαστε να επαναλαμβάνουμε κάθε χρόνο ότι δυστυχώς το προσωπικό που έχουμε εμείς ως Π.Ε. Κοζάνης – όπως και όλη η Περιφέρεια – είναι ελαχιστότατο. Έφυγαν πάρα πολλοί σε σύνταξη, δεν αναπληρώνονται διότι δεν γίνονται προσλήψεις και τα μηχανήματα είναι πεπαλαιωμένα. Τα κονδύλια ελάχιστα. Όμως με αυτά τα μέσα που διαθέτουμε και κυρίως με τη συνεργασία όλων θα επιτελέσουμε το καθήκον μας και θα ανταποκριθούμε πιστεύω στον καλύτερο δυνατό βαθμό. Σε κάθε περίπτωση όταν τυχαίνουν έκτακτα περιστατικά, πάντοτε πρυτανεύει η αίσθηση του καθήκοντος και του υπερβάλλοντος ζήλου. Δυστυχώς ή ευτυχώς αυτή είναι η κατάσταση, θα παλέψουμε με τα υπάρχοντα μέσα. Σε συνεργασία με όλους τους φορείς και τους εθελοντές θα τα καταφέρουμε και θα έχουμε καλά αποτελέσματα».
Ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας Κοζάνης, Πρόδρομος Ασλανίδης, δήλωσε ότι «στόχος της σύσκεψης είναι να διαπιστωθεί η ετοιμότητα των εμπλεκομένων και να καταρτιστεί το αντιπυρικό σχέδιο για την Π.Ε. Κοζάνης. Αυτό που χρειάζεται για όλη την αντιπυρική περίοδο είναι να υπάρχει συνεργασία μεταξύ των φορέων που εμπλέκονται και άμεση κινητοποίηση των υπηρεσιών. Σε περιόδους που είναι αυξημένος ο δείκτης επικινδυνότητας λαμβάνονται έκτακτα μέτρα, όπως μεικτές περιπολίες, παρατηρητήρια, έλεγχος σημείων υδροληψίας κ.λ.π. Σ’ αυτές στις περιπτώσεις δίνονται δελτία Τύπου για ενημέρωση και ο κόσμος θα πρέπει να είναι ποιο προσεκτικός».
Ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κοζάνης, κ. Παπαζαχαρίας, σημείωσε ότι «η σημερινή σύσκεψη γίνεται στο πλαίσιο της καλύτερης συνεργασίας και συντονισμού που εμπλέκονται στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών και στην ανάληψη έργου και δράσεων για την επιτυχή αντιμετώπιση των κινδύνων που προέρχονται απ’ αυτές.
Από την πλευρά μας έχουμε τον τομέα της καταστολής και θέλω να τονίσω πως είμαστε σε πάρα πολύ καλό επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας, όσον αφορά το έμψυχο δυναμικό από πλευράς εκπαίδευσης, αν και αριθμητικά σε σχέση με πέρυσι το μόνιμο προσωπικό είναι μειωμένο κατά 10% λόγω συνταξιοδοτήσεων που δεν αναπληρώθηκαν. Η Π.Υ. Κοζάνης επειδή θεωρείται σταθμός Γ΄ τάξης, έχει πολύ περιορισμένη οργανική δύναμη. Η οργανική αυτή δύναμη επειδή έχει να ενημερωθεί εδώ και σαράντα χρόνια περίπου, καταλαβαίνετε ότι δεν ανταποκρίνεται στις παρούσες συνθήκες. Τα οχήματά μας είναι κατά ένα χρόνο παλαιότερα σε σχέση με πέρυσι και ορισμένα είναι πολύ παλιά, ωστόσο θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε».
Ο εκπρόσωπος της Π.Υ. αναφέρθηκε στην ανεξέλεγκτη καύση καλαμιών, η οποία είναι υπεύθυνη για πολλές πυρκαγιές και τόνισε ότι θα δίνονται συγκεκριμένες άδειες καύσης σε αγρότες σύμφωνα με το νόμο.
Εκ μέρους του συνδυασμού της μείζονος αντιπολίτευσης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, συμμετείχε ο Νίκος Κατσαούνσης. Τόνισε ότι «για μας η συμμετοχή μας δεν είναι τυπική. Καταθέτουμε συγκεκριμένες προτάσεις για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών. Οι προτάσεις στηρίζονται σε δύο πυλώνες: Πρώτον στον εθελοντισμό και δεύτερο στον καλό συντονισμό όλων των αρμόδιων φορέων και υπηρεσιών, κυρίως των τεσσάρων δήμων. Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια, ώστε το φετινό καλοκαίρι να είναι από τα πλέον ανώδυνα».
Ως εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. παραβρέθηκε ο υποδιευθυντής της Α.Δ. Κοζάνης Ευθύμιος Αμαραντίδης, ο οποίος αναφερόμενος στο ρόλο της αστυνομίας είπε ότι «είναι υποβοηθητικός, είμαστε δίπλα στο πυροσβεστικό σώμα και καθ’ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου θα βοηθήσουμε όσο μπορούμε με όλες μας τις δυνάμεις για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ




























